Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μόσχα,10 Δεκεμβρίου 2014 «Ενότητα ορθόδοξων λαών. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από διάφορες περιοχές της Ορθόδοξης Ελλάδας»

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα τελετών του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων», την εκδήλωση «Ενότητα ορθόδοξων λαών. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από διάφορες περιοχές της Ορθόδοξης Ελλάδας».


Η βραδυά πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δρομολογούμενης συνεργασίας του  Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού  που στοχεύει στην ανάδειξη κοινών σελίδων στην ιστορική πορεία των δύο ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, τους οποίους συνδέουν στενές ιστορικές, πολιτισμικές, πνευματικές σχέσεις, κοινή και παράλληλη πορεία εκατονταετιών και εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης, που ξεκινά να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του εν λόγω Πανεπιστημίου.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Πανοσιολογιότατος πατέρας Βλαντίμιρ Βορομπιόβ, ο Αντιπρύτανης Πανοσιολογιότατος Γκεόργκιι Ορεχάνοβ, ο Πανοσιολογιότατος Λέων και πλήθος κόσμου.


Ο Πανοσιολογιότατος Λέων, απευθυνόμενος στο κοινό, αναφέρθηκε στην πνευματική εγγύτητα των δύο ομόδοξων λαών, στην αναγκαιότητα συσπείρωσης των ορθόδοξων λαών, καθώς και επεσήμανε ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο Πανεπιστήμιο και Ρώσο-Σερβική Λέσχη, η οποία λειτουργεί με επιτυχία, γεγονός που προσδίδει την πεποίθηση ότι η δράση και της Έλληνο-Ρωσικής Λέσχης θα συνεχίζεται άοκνη και παραγωγική.


Ο Πρύτανης του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων», Πανοσιολογιότατος Βλαντίμιρ Βορομπιόβ αναφέρθηκε στις σχέσεις του Πανεπιστημίου με φορείς στην Ελλάδα και επεσήμανε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των ομόδοξων λαών ,ιδίως σε μία εποχή, που ο Ορθόδοξος κόσμος πλήττεται από επιθέσεις ποικιλοτρόπως, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί κάθε επιτυχία στις δράσεις της Έλληνο-Ρωσικής Λέσχης.  


Στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Θεοδώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στις κοινές σελίδες της ιστορίας των δύο λαών, επεσήμανε συγκεκριμένα παραδείγματα και παρέπεμψε σε ιστορικές πηγές και στα απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών, που αντικαθρεφτίζουν γλαφυρά την αμοιβαία αντιμετώπιση Ελλήνων και Ρώσων, την πνευματική εγγύτητά τους. Επιγραμματικά ανέπτυξη το ιστορικό και τις δράσεις του Κ.Ε.Π. και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» δύναται να αποβεί σε άλλη μία εστία διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, συσπείρωσης Ελλήνων και Φιλελλήνων και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, πράγμα απόλυτα αναγκαίο και επιβεβλημένο (επισυνάπτεται).

Aκολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος» (παραγωγή τηλεοπτικού καναλιού “VGTRK-ВГТРК” και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Εθνικών Πρωτοβουλιών  «Λαϊκή Ενότητα», έτους παραγωγής 2013), το οποίο προλόγισε η Δώρα Γιαννίτση, αναφερόμενη εν συντομία στο βίο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Στη συνέχεια από την εκπρόσωπο του εκδοτικού οίκου Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» Νατάλια Ντόμνινα έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Ο βίος και η σύγχρονη θαυματουργή ιδιότητα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου», (έκδοση του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων»).

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από παρουσίαση προγράμματος «Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ορθόδοξης Ελλάδας», στην οποία προέβη η Δώρα Γιανίτση συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα από  Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ψαλτική» (καλλιτεχνικός διευθυντής – Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, Αθήνα, και Μαξίμ Τρόσκιν, Μόσχα) και από το Χορευτικό Συγκρότημα και τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (καλλιτεχνικοί διευθυντές - Τατιάνα Τσόρναγια  και Όλγα Τάντσεβα και Ινέσσα Εφραιμίδου αντίστοιχα).


Εν κατακλείδι στο κοινό απευθύνθηκε η Γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου, η οποία σε μία εξαιρετικά συγκινητική και μεστή ομιλία αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας των ομόδοξων λαών, τους οποίους συνδέουν ιστορικοί, πνευματικοί, πολιτισμικοί δεσμοί, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νεοϊδρυθείσα Ελληνο-Ρωσική Λέσχη θα συμβάλλει, με τη δράση της, προς αυτή την κατεύθυνση, στην υλοποίηση της επιτακτικής ανάγκης-στόχου ενότητας και συσπείρωσης των λαών στην αμοιβαία βάση της αγάπης, της αρετής.


Ολοκληρώνοντας ο Πανοσιολογιότατος Λέων τόνισε ότι η επιτυχία της αποψινής βραδυάς αποτελεί και το θεμέλιο λίθο – εχέγγυο της επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος ίδρυσης της Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης.  

Από πλευράς μας εκφράζουμε την εολικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκομένους στην εκδήλωση και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκόμενων στόχων.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες και υλικό από την εκδήλωση.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κ.Ε.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου