Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Χατζηαποστόλου, Η πρώτη αγάπη (1928)


ΠΡΕΜΙΕΡΑ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
4 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Χατζηαποστόλου, Η πρώτη αγάπη (1928)
Η πρώτη αγάπη (1928)

Θέατρο Ολύμπια - Φουαγέ
Ώρα έναρξης: 18.00

Σκηνοθετική επιμέλεια, διασκευή: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική διδασκαλία, πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Αφηγητής - Διανομέας τηλεγραφείου:  Μιχάλης Παπαπέτρου 
Χαρίκλεια - Πόπη - Ανθοπώλισσα: Αγγελική Μαρινάκη 
Μιχαλάκης:        Χρήστος Λάζος 
Νίκος:   Χρήστος Κεχρής 
Ντίνα:   Ειρήνη Αθανασίου 
Ρένα:       Λυδία Αγγελοπούλου
Η Πρώτη αγάπη του σημαντικότερου συνθέτη της αθηναϊκής οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου, η οποία παρουσιάζεται την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, είναι η ρομαντική ερωτική ιστορία δύο νέων, ο χωρισμός και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Ανήκει στη μειοψηφία των έργων του ρεπερτορίου της οπερέτας που δεν χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του στοιχείου της φάρσας και ιδίως των περιπλοκών που προκύπτουν από τη συζυγική απιστία, αλλά από την αναπόληση της ρομαντικής αγάπης των δύο βασικών ηρώων, της Ντίνας και του Νίκου. Η Πρώτη αγάπη παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Μαΐου 1929 στο Θέατρο Παπαϊωάννου από το θίασο της σπουδαίας ντίβας της εποχής, Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη.
Ο Νίκος Χατζηαποστόλου υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και αρχιμουσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884 (αναφέρονται επίσης τα έτη 1879 και 1885) και πέθανε το 1941. Πρωτοεμφανίστηκε ως κανταδόρος στις αθηναϊκές γειτονιές, εργάστηκε ως αρχιμουσικός στο θίασο οπερέτας του Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορωδός στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα και διηύθυνε τη χορωδία του ναού της Αγ. Ειρήνης Αθηνών. Συνέθεσε περισσότερες από 40 οπερέτες όπως Μοντέρνα καμαριέρα (1916), Μπεμπέκα(1918), Οι ερωτευμένοι (1919), Οι απάχηδες των Αθηνών (1921), Το κορίτσι της γειτονιάς (1922), Η γυναίκα του δρόμου (1924), Μποέμικη αγάπη (1926) και Η πρώτη αγάπη (1929). Επίσης, έγραψε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. Οι Απάχηδες των Αθηνών συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ πολυαγαπημένα είναι τα τραγούδια του «Τα κοραλλένια χείλη σου», «Θα κόψω ρόδα μυρωμένα», «Ρετσίνα μου, ρετσίνα μου», «Αγάπης λόγια» και «Το νερωμένο κρασί». 
Στην παρουσίασή της στο Φουαγέ, η Κωνσταντίνα Ψωμά υπογράφει τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη διασκευή της οπερέτας, όπου για τις ανάγκες της παράστασης και προκειμένου να ακουστεί όλη η μουσική, χρειάστηκε μικρή σύμπτυξη των διαλογικών μερών, διατηρώντας όμως το ύφος, την πλοκή και την όλη δομή του πρωτότυπου έργου.  Μόνη προσθήκη είναι ο ρόλος του αφηγητή, για την σύνδεση των σκηνών.  Στη μουσική διδασκαλία και στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Mιχάλης Παπαπέτρου (Αφηγητής - Διανομέας τηλεγραφείου), Αγγελική Μαρινάκη (Χαρίκλεια - Πόπη - Ανθοπώλισσα), Χρήστος Λάζος (Μιχαλάκης), Χρήστος Κεχρής (Νίκος), Ειρήνη Αθανασίου (Ντίνα), Λυδία Αγγελοπούλου (Ρένα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου