Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΤΟ «ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ 2014» ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΛΚΑΝΗ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014. Καταχειροκροτήθηκε η Έφη Χριστοδούλου στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Ερμήνευσε υπέροχα το Βιολί Κονσέρτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών.
Την Έφη Χριστοδούλου τίμησε με έπαινο ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης και την συγχάρηκε για την προσφορά της στην τέχνη.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών των Ηνωμένων Εθνών γιορτάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» με σπουδαίους σολίστες και την Ελληνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.
Τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο παρουσίασε ο Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Ο κ. Μαρωνίτης αναφέρθηκε στην σημασία των βουνών όσον αφορά το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της γης. Επίσης ο κ. Μαρωνίτης τίμησε με τιμητική πλακέτα τον μεγάλο μαέστρο και Αρχιμουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριο Καλκάνη που διηύθυνε την συναυλία.
Το πρόγραμμα άνοιξε με το «Κονσέρτο των Βουνών για Τούμπα και Ορχήστρα» που ερμήνευσε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα ο εκπληκτικός σολίστας Παναγιώτης Καμβυσίδης. Στην συνέχεια η εντυπωσιακή σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε με τραγικότητα την άρια της Ιούς «Συχνά τη νύχτα» από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης». Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στην  άρια του Υλλου «Χθες το βράδυ στα σκοτάδια» από την όπερα Ολυμπιακή Φλόγα.
Η σοπράνο κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη τραγούδησε με τελειότητα την άρια «Θεία Μουσική» από το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών».
Την Ρομάντζα  για Φλάουτο «του Πανός» ερμήνευσε με χάρη ο φλαουτίστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ Ζαχαρίας Ταρπάγκος.
Την δυσκολότατη άρια της Ήρας «Στο Δοιάκι του ουρανού» από την όπερα Προμηθέας Δεσμώτης ερμήνευσε με παροιμιώδη ακρίβεια η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο αφήνοντας άφωνους τους θεατές με τους φωνητικούς ακροβατισμούς της.
Την δραματική άρια του Προμηθέα «Και τώρα μόνος» ερμήνευσε με μεγάλη ένταση ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής του έργου, και την συγκεκριμένη άρια ερμήνευσε στην Έδρα του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014 καλεσμένος από τα Ηνωμένα Έθνη στην εκδήλωση της Παγκόσμιας UNESCO. Εκεί ο Βασίλης Ασημακόπουλος τίμησε την Ελλάδα μπροστά σε αντιπροσωπείες 80 κρατών και ήταν η καλύτερη συμμετοχή από όλα τα κράτη όπως ανέφερε ο κ. Μαρωνίτης.
Την μελωδική άρια της Δηιάνειρας «Μην αρνηθείς» από την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» τραγούδησε με μεγάλο λυρισμό η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.
Την άρια της Ωκεανίδας από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» τραγούδησε η ραφινάτη σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη με μεγάλο μπρίο προσθέτοντας πάντα ψηλές νότες.
Το ατμοσφαιρικό «Κονσέρτο για βιολοντσέλο» ερμήνευσε ο άξιος βιολοντσελίστας τής Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου της Αθήνας Σπύρος Χειμαριός με φινέτσα και λυρισμό.
Το δραματικό ντουέτο Προμηθέα και Ιούς «Πολλά θα περάσεις βάσανα» ερμήνευσαν με μεγάλο πάθος και θεατρικότητα οι δυο πρωταγωνιστές του έργου ο Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος και η Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο.
Η βιρτουόζος Έφη Χριστοδούλου, πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσε μαγευτικά το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα.
Η ωραία συναυλία ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα με το ντουέτο Μακαρία και Υλλος, από την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» που ερμήνευσαν τόσο όμορφα ο εξαίσιος μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος με την θαυμάσια σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη. 
Ο μεγάλος μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης με την πολύτιμη πείρα του έδωσε το σωστό ύφος στο πολυποίκιλο πρόγραμμα, από τα σολιστικά κονσέρτα στις εντυπωσιακές άριες, με τέμπο ευχάριστα και εναλλαγές της δυναμικής στα μοτίβα του Ελληνοκαναδου συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης εμβαθύνει στα έργα βγάζοντας ότι ωραιότερο για τον κόσμο κάνοντας τα γνωστά και καθιερώνοντας νέα αξιόλογα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Την συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο μαέστρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ηλίας Βουδούρης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου