Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας από την Ένωση Σέρβων Ρωσίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επιμορφωτικού-εορταστικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στην επέτειο των 96 χρόνων τυ Μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Μόσχα, 23 Νοεμβρίου 2014. Την Παρασκευή  28 Νοεμβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας από την Ένωση Σέρβων Ρωσίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση επιμορφωτικού-εορταστικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στην επέτειο των 96 χρόνων τυ Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ «Στις φλόγες του 20ου αιώνα. Το ντεμπούτο του πολεμικού κινηματογράφου στη Σερβία», ενώ ακολούθησε  καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Ελλάδα (με τη συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π.). 

Το Μακεδονικό Μέτωπο, γνωστό και ως Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σχηματίστηκε μετά από μια προσπάθεια των δυνάμεων της Αντάντ να βοηθήσουν το Βασίλειο της Σερβίας, το φθινόπωρο του 1915, να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και της Βουλγαρίας. Η βοήθεια της Αντάντ έφθασε αργά και οδήγησε στην πτώση της Σερβίας, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εσωτερική πολιτική κρίση στηνΕλλάδα (βλ. Εθνικός Διχασμός). Τελικά, το μέτωπο σταθεροποιήθηκε και επεκτάθηκε από την ακτή της Αδριατικής στηνΑλβανία μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα, με τους Συμμάχους να συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τον βουλγαρικό στρατό, ο οποίος λάμβανε ενισχύσεις από τις υπόλοιπες Κεντρικές Δυνάμεις. Το Μακεδονικό Μέτωπο παρέμεινε σχετικά σταθερό, παρά τις τοπικές αψιμαχίες, μέχρι τη μεγάλη συμμαχική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 1918 που έληξε με την παράδοση της Βουλγαρίας και την απελευθέρωση της Σερβίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβυς της Σερβίας στη Μόσχα, ένθερμος Φιλέλληνας και πολύ καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, δόκτωρ Τέρζιτς. Με μία εξαιρετικά εκφραστική ομιλία, με τον χαρακτηριστικό πηγαίο και άμεσο τρόπο της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένη Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς αιώνων κοινής ιστορικής και πνευματικής πορείας του Ελληνικού και Σερβικού λαού, που θεμελιώνονται στις ανθρωπιστικές αξίες της αγάπης, της πραγματικής αρετής. Στο ίδιο πνεύμα η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση έκανε αναφορά, που συνοδεύονταν από προβολή ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε μία άγνωστη σελίδα στην κοινή ιστορία των δύο ομόδοξων λαών, όταν κατά την περίοδο 1916-1918 η σερβική κυβέρνηση βρήκε καταφύγιο στην Κέρκυρα (το κείμενο της ομιλίας της Δώρας Γιαννίτση επισυνάπτεται). Προβαίνοντας σε παραλληλισμούς ως προς τις σχέσεις δύο άλλων ομόδοξων λαών, που τους συνδέουν στενοί ιστορικοί, πολιτισμικοί, πνευματικοί δεσμοί, των Ελλήνων και των Ρώσων, καταλήγουμε στο συμπέρμασμα ότι σήμερα, όταν τα σύννεφα της βίας, του μίσους, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού-σοβινισμού, του φασισμού μαίνονται στην καρδιά της Ευρώπης, εμείς, οι ομόδοξοι ορθόδοξοι λαοί, καλούμεθα συσπειρωμένοι να διαδραματίσουμε πιο δραστήριο ρόλο, να πραγματοποιούμε σε τακτική βάση εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, διαφυλάσσοντας και αναπτύσσοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες και αποτελούν προϋπόθεση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών,  της αμοιβαίας γνωριμίας με τον εθνικό πολιτισμό,  της γνώσης του άλλου, της αλληλεγγύσης, της φιλίας, της ομόνοιας, της ειρηνικής συνύπαρξης, της αγάπης, της πραγματικής αρετής.  
 
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π., με καλλιτεχνική διευθύντρια την Τατιάνα Τσόρναγια.

Επισυνάπτεται υλικό και φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Με εκτίμηση
Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου