Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε με επιτυχία το λυρικό δράμα «Βέρθερος» του Ζιλ Μασνέ



3 Μαΐου 2014. Θέατρο Ολύμπια. Ο Jules Massenet ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους συνθέτες της ρομαντικής εποχής, βάσισε την όπερα του Werther στο μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου».
Περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα του νεαρού Βέρθερου για τη Σαρλότ, μια γυναίκα παγιδευμένη στις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής. Οταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα, ο ήρωας αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, έχοντας πλέον αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και τον προλαβαίνει λίγο προτού εκείνος ξεψυχήσει...
Πόσο με συγκίνησαν οι μουσικοί της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής, ερμήνευσαν με τόσο συναίσθημα την θαυμάσια ενορχήστρωση του Μασνέ. Το σόλο βιολί, τα πνευστά αλλά και τα χάλκινα στα δραματικά μέρη τις όπερας ερμηνεύτηκαν υπέροχα. Και η μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη ήταν σωστή στα δύσκολα αργά τέμπο.
Τα λόγια του Βέρθερου είναι γεμάτα πάθος: «Pourquoi trembler devant la mort? devant la nôtre? On lève le rideau... puis on passe de l’autre côté, Voilà ce qu’on nomme mourir! Offensons-nous le ciel en cessant de souffrir?» Γιατί τρέμουμε μπροστά στο θάνατο; Μπροστά στον δικό μας; Σηκώνουμε την αυλαία ... τότε περνάμε στην άλλη πλευρά, ορίστε τι είναι ο θάνατος! Προσβάλλουμε τον ουρανό όταν παύουμε να υποφέρουμε;
Βέρθερος ήταν ο Ζαν-Φρανσουά Μπορράς, με υπέροχη φωνή λυρικού τενόρου, αλλά κάποιες τεχνικές δυσκολίες έκαναν τα πολλά πιανίσιμο του ρόλου να φαίνονται αδύναμα. Ως Αλμπέρ ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης ήταν άρτιος τεχνικά και φωνητικά, η φωνή του έχει σπάνιο πλούσιο μέταλλο με φυσική τοποθέτηση.   
Ως Σμιτ ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος έδειξε ότι έχει πολύ ταλέντο και φωνή καριέρας, θα μπορούσε κάλεστα να ερμηνεύσει τον ρόλο του Βέρθερου.      
Φανταστική Σαρλότ ήταν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, η φωνή της με πλούσιο βιμπράτο ερμήνευσε υπέροχα τον δύσκολο ρόλο.
Γιόχαν ηταν ο Πέτρος Σαλάτας, Διοικητής ο Δημήτρης Κασιούμης, Mπρύλμαν ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Καίτχεν η Κατερίνα Κρασσά, και Σοφί η εξαιρετική σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη.
Η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου ήταν προσαρμοσμένη στον αφαιρετικό καθιερωμένο μοντέρνο τρόπο.
Φωτισμοί: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Δημιουργία Βιντεοπροβολών: Στέφανος Παπαδόπουλος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Mάτα Κατσούλη
Διεύθυνση  Γυναικείας Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
Συμμετέχουν μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της ΕΛΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου