Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

«ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ» ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες η παρουσίαση του βιβλίου «Οι δικοί μας ξένοι» του Δημοσιογράφου και Συγγραφέα κ. Θωμά Σίδερη, με αφορμή την ταυτόχρονη κυκλοφορία του στην Ελλάδα και την Τουρκία στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τίμησε τους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στο κύριο λιμάνι άφιξής τους, τον Πειραιά διοργανώνοντας εκδήλωση μνήμης και προβληματισμού για την εγκατάσταση των προσφύγων στις γειτονιές του Πειραιά και όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν ένα σύντομο ταξίδι στα σκληρά χρόνια του ’22 και του ’23 όπου κατέφτασαν στον Πειραιά τα πλοία της προσφυγιάς. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, περιπλανώμενοι για εβδομάδες ή και μήνες στο Αιγαίο, στοιβάζονταν περιμετρικά του λιμανιού. Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγήθηκαν άρον άρον στο Λοιμοκαθαρτήριο.
Ο Συγγραφέας του βιβλίου και Δημοσιογράφος κ. Θωμάς Σίδερης εξιστόρησε την αναζήτησή του από το 2008 όπου άρχισε να επισκέπτεται προσφυγικές γειτονιές στην Ελλάδα και την Τουρκία, ψάχνοντας τα ίχνη των ανθρώπων μέσα στο χρόνο, συνομιλώντας με πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, προσπαθώντας να ανασυνθέσει την καθημερινότητα των προσφύγων τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης. Ο κ. Σίδερης, επίσης τόνισε χαρακτηριστικά στην περιγραφή του «Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου ήταν όταν ένα μεσημέρι Σαββάτου, εν μέσω της αναζήτησής μου στην γείτονα χώρα, ένας Τούρκος πρόσφυγας ξεκίνησε να τραγουδά σε άπταιστα Ελληνικά ένα υπέροχο δημοτικό τραγούδι του τόπου μας ενώ καθόμασταν κάτω από έναν Πλάτανο».
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία δύο Ελλήνων προσφύγων πρώτης γενιάς, του Πόντιου Σταυρίκου Παπαβραμίδη και της Πολίτισσας Θεοδώρας Κεφαλά, οι οποίοι αφηγήθηκαν ζωντανά τις αναμνήσεις τους συγκινώντας το κοινό.
Επίσης, προβλήθηκαν βίντεο και σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η αγαπημένη Ηθοποιός κα Βάνα Πεφάνη.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τιμώντας όλους τους συμμετέχοντες της ξεχωριστής αυτής Εκδήλωσης – Παρουσίασης τόνισε σε δήλωσή του «Οφείλουμε να μνημονεύουμε την Ιστορία του τόπου μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Μικρά Ασία που έχει τόσα να μας διδάξει μέσα από τα νωπά τραύματα ενός ολόκληρου πληθυσμού. Ο λαός που λησμονεί την Ιστορία του δεν είναι άξιος αυτής».
Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα επίσης ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο οποίος και τιμήθηκε για την προσφορά του στην Δημοσιογραφία και τον Άνθρωπο και δήλωσε συγκινημένος «Έχω τιμηθεί στο παρελθόν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών “Uni Global” που αριθμεί 20.000.000 και πλέον μέλη° θεωρώ όμως ότι η βράβευση αυτή, είναι σημαντικότερης αξίας, γιατί η τιμή γίνεται από τον Γιάννη Μαρωνίτη, έναν άνθρωπο με κρυστάλλινη πορεία και τεράστιο έργο για τον Πολιτισμό και τον άνθρωπο που εκπροσωπεί την πιο σημαντική οργάνωση, τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων».
Η μεγάλη εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό σύνολο «ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ» όπου 30 χορωδοί και 3 Μουσικοί ερμήνευσαν τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Πόλης, υπό την Μουσική Διεύθυνση – ενορχήστρωση της κας Δέσποινας Σκουλάξενου, φορώντας ενδυμασίες εκείνης της εποχής.
Τέλος, στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμό ο Βουλευτής ΝΔ Β’ Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράτζης, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ κ. Κυριάκος Μανωλάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Μύρωνας Καλαϊτζάκης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο Γενικός Διευθυντής στο Κανάλι Ένα του Πειραιά (90.4 FM) και Δημοσιογράφος κ. Νίκος Παρασκευάς ο οποίος και τιμήθηκε για την προσφορά του στην Δημοσιογραφία, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών και Γραμμάτων Νομού Αχαΐας κ. Παναγιώτης Ζέρβας, ο Ηθοποιός και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θάνος Καληώρας εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Χορηγός επικοινωνίας: KANΑΛΙ ΕΝΑ 90.4 FM ΠΕΙΡΑΙΑ  kanali1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου