Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Παρουσίαση βιβλίου: 42.195μ. σε 30 χρόνια, Μαραθώνιος Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης» του Μπάμπη Ζαννιά




Διακρίνονται από αριστερά η δημοσιογράφος που
συντόνιζε την εκδήλωση Μαίρη Αδαμοπούλου
και όρθιος στο βήμα Γιώργος Κατσιμπάρδης
Το Σάββατο 3 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του «ΙΑΝΟΥ», πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις ΒΟΓΙΑΤΖΗ η παρουσίαση του βιβλίου 42.195μ σε 30 χρόνια. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» του Μπάμπη Ζαννιά.
Η παρουσίαση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα φίλων του Μαραθωνίου και εκλεκτών καλεσμένων. Για το αξιόλογο βιβλίο των Εκδόσεων Βογιατζή μίλησαν η Μεταξία Μπερτζελέα, 1η νικήτρια του 1ου Μαραθωνίου Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», ο Γιάννης Κούρος, υπερ-μαραθωνοδρόμος, 2ος νικητής του 1ου Μαραθωνίου Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Σφήκας το  πρώην μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και  παλαιός πρωταθλητής του άλματος τριπλούν, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γιάννης Σταματόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και ο Μπάμπης Ζαννιάς δημοσιογράφος- συγγραφέας του βιβλίου.
Τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η ηθοποιός και χορογράφος Κατερίνα Χατζάκη και ο ηθοποιός Λεωνίδας Αργυρόπουλος ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα από την τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας που γίνεται στον Τύμβο του Μαραθώνα.
Κώστας Σφήκας, Γιάννης Κούρος, Μεταξία
Μπερτζελέα, Γιάννης Σταματόπουλος
και ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Την εξαιρετική επιμέλεια του βιβλίου του Μαραθωνίου της Αθήνας έκαμε η Εκδότρια  και Δημοσιολόγος Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή.

Παραθέτω την εισαγωγή του βιβλίου:
Εισαγωγή:  42.195 µ. σε 30 χρόνια, το βιβλίο του Μαραθωνίου της Αθήνας το οποίο περιγράφει πώς ξεκίνησε, ποιοί ήταν οι πρωτεργάτες, τα κοµβικά σηµεία ανάπτυξης, πρόσωπα που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην αναβάθµιση και στην ανοδική του πορεία.  Στις σελίδες αναφέρονται χρονολογικά τα γεγονότα της κάθε διοργάνωσης, ενώ περιλαµβάνονται πίνακες µε τους νικητές, τα ρεκόρ και άλλα στοιχεία σχετικά µε τους αριθµούς των συµµετοχών, τις χώρες, τους τερµατίζοντες, τα ρεκόρ και άλλες χρήσιµες αναφορές που συνθέτουν αυτή την πολυδιάστατη διοργάνωση.
Στο εξώφυλλο εµφανίζεται ο Γρηγόρης Λαµπράκης, µπροστάρης στον αγώνα που φέρει το όνοµά του, και οι δροµείς που τερµατίζουν και πανηγυρίζουν µεταφέροντας τα µηνύµατα αυτού του ανυπέρβλητου αγώνα. 
Μαραθώνιος «Γρηγόρης Λαµπράκης», Κλασικός Μαραθώνιος, Αυθεντικός Μαραθώνιος, όπως και αν τον αποκαλέσεις ένας είναι ο Μαραθώνιος, αυτός της Αθήνας, της Ελλάδας, ο Μαραθώνιος της Ειρήνης. Έχει την ταυτότητά του και είναι η αιχµή του δόρατος στον Αθλητισµό, στον Πολιτισµό, στον Τουρισµό για τη χώρα µας.
Δεξιά καθήμενος ο Συγγραφέας Μπάμπης Ζαννιάς και διακρίνονται ο γνωστός πρωταθλητής του βάδην Άρης Καραγεώργος, ο Μαραθωνοδρόμος Κώστας Τσαγκαράκης που έχει τρέξει 25 φορές στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου
Την εκδήλωση βιντεοσκοπεί η Εκδότρια-Δημοσιολόγος Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή
Ένας αγώνας, µια εκδήλωση που αναπτύσσεται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και ειδικότερα: Μεγάλης ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σηµασίας, αφού µε αυτό τον τρόπο αποδίδεται φόρος τιµής στον Αθηναίο οπλίτη ηµεροδρόµο. Φόρος τιµής στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών, που απέτρεψαν τη βίαιη κατάλυση της Δηµοκρατίας και την ανάσχεση της πολιτιστικής εξέλιξης στον τότε γνωστό κόσµο.
Ο συγγραφέας Μπάμπης Ζαννιάς
Μέγιστο ΑΘΛΗΤΙΚΟ γεγονός που διεξάγεται στον τόπο γέννησής του, στην ίδια διαδροµή, την οποία πάτησαν και πότισαν µε ιδρώτα και αίµα χιλιάδες χρόνια τώρα, χιλιάδες δροµείς, ανεξάρτητα από την αθλητική τους αξία.
Σπουδαίο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ γεγονός αφού από αυτό αναδύονται µοναδικοί συµβολισµοί που µεταφέρουν τα ιδεώδη του πολιτισµού µας.
Γεγονός µε µεγάλη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ απήχηση για τη χώρα µας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων δροµέων από όλες τις γωνιές του πλανήτη, οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα µας προσφέροντάς της πολλαπλά οφέλη.
Μέγιστη ΠΡΟΒΟΛΗ της χώρας µας από τα διεθνή ΜΜΕ που ασχολούνται σχεδόν όλη τη χρονιά τόσο µε το ίδιο το γεγονός όσο  και µε τις παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και µε τις επισκέψεις προσωπικοτήτων.
Φορέας ΝΕΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ αφού νέα στελέχη αναδεικνύονται µέσα από τις διαδικασίες οργάνωσης του πολυποίκιλου γεγονότος αποκτώντας εµπειρίες για τη µελλοντική επαγγελµατική τους πορεία.
Δηµιουργεί νέες ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και βοηθά επαγγελµατίες µε την παραγωγή και απορρόφηση εγχώριων προϊόντων.
Θέτει νέες βάσεις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και φιλοσοφίας διότι πάνω από 100 φορείς συντονίζονται και συνεργάζονται αρµονικά δίνοντας θετικά αποτελέσµατα.
Εκδόσεις ΒΟΓΙΑΤΖΗ
Πρόλογος βιβλίου από τον συγγραφέα Μπάμπη Ζαννιά:
Σε διάφορα αφιερώµατα για τον Μαραθώνιο της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης» διάβαζα ότι: «το 1983 ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα στη µνήµη του µεγάλου Ειρηνιστή Γρηγόρη Λαµπράκη».
Από προσωπικές εµπειρίες, µαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και πρω­ταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνης της ηµέρας, γνώριζα ότι η πραγµατικότητα ήταν διαφορετική. Έτσι, αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή την έρευνα µε απώτερους στόχους:
Πρώτον: Να ψάξω, να διασταυρώσω πηγές, να εξιστορήσω ρεαλιστικά και αντικειµενικά τα γεγονότα προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Δεύτερον: Να αποτίσω φόρο τιµής στους πρωτοπόρους που οραµατίστηκαν αυτόν τον υπέροχο αγώνα.
Τρίτον: Να παρακολουθήσω την εξέλιξη του αγωνίσµατος στα 30 χρόνια που πέρασαν, µέσα από τα µηνύµατα που εκπέµπει.
Τέταρτον: Να αποτίσω φόρο τιµής σε όσους πάλεψαν για να κάνουν θεσµό έναν αγώνα παγκοσµίου ακτινοβολίας, ανάλογο των συµβολισµών του και,
Πέµπτον: Από «ιερή υποχρέωση» σε όσους συµµετέχουν.
Ο Μαραθώνιος της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης» στην Κλασική δια­δροµή καθιερώθηκε στη συνείδηση του απλού πολίτη, αλλά και στο διεθνές Μαραθώνιο Κίνηµα ως ξεχωριστός αγώνας.
Τον συνοδεύουν τα βήµατα του αρχαίου Αθηναίου µαραθωνοδρόµου οπλίτη και το «Νενικήκαµεν!..»[1], οι ανάσες του Σπύρου Λούη και των άλλων πρωταθλητών και χιλιάδων απλών δροµέων που έχουν ποτίσει αυτή τη µοναδική Κλασική διαδροµή µε ιδρώτα και αίµα και έχουν καταθέσει ψυχή στον βωµό της Μαραθώνιας Διαδροµής.
Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα ασχοληθούµε εκτενέστερα µε τα 30 χρόνια-31 διοργανώσεις, από το 1983 έως το 2013, του Κλασικού Μαρα­θωνίου της Αθήνας «Γρηγόρης Λαµπράκης».
Θα βουτήξουµε στο παρελθόν για να θυµηθούµε τη γέννησή του.
Θα ακολουθήσουµε βήµα προς βήµα την ενηλικίωσή του, παρατηρώντας τα γεγονότα που τον συνόδεψαν, τον στιγµάτισαν αλλά και τον απογείωσαν.
Είναι το πρώτο βιβλίο που ασχολείται αποκλειστικά και µόνο µε τον Κλασικό Μαραθώνιο και όχι µε τον Μαραθώνιο γενικά για τον οποίο άλλωστε έχουν γραφεί αρκετά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους που βοήθησαν να πραγµατοποιηθεί αυτή η έκδοσή τους: Μαίρη Αδαµοπούλου, Σοφία Φραγκούδη-Βογιατζή, Τάσο Μπούρα, Παναγιώτη Οικονόµου, Νίκο Κριεζή, Βασίλη Λειβαδίτη, Καίτη Χαλιορή, Δηµήτρη Μποντικούλη, Φώτη Καζάζη, Action Images, In Time, Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Marathon Photos, Grey Images, όσους αναφέρονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου και δέχτηκαν να µιλήσουν και αυτούς που µε κατηύθυναν αλλά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους. Ευχαριστώ και όσους αρνήθηκαν να µιλήσουν για την έναρξη και καθιέρωση του Μαραθωνίου Ειρήνης Αθηνών «Γρηγόρης Λαµπράκης», διότι ενίσχυσαν τη δίψα για την εξεύρεση της ιστορικής αλήθειας. Μπάμπης Ζαννιάς

. "Νενικήκαµεν", την ιστορική αυτή φράση είπε ο µαραθωνοδρόµος οπλίτης Ευκλής και όχι ο Φειδιππίδης, όπως οι περισσότεροι νοµίζουν. Ο Ευκλής ήταν οπλίτης, ο οποίος διήνυσε µε τον οπλισµό του 42 χλµ. για να ανακοινώσει τη νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ετελεύτησε µε την εκπνοή του «Νενικήκαµεν!». Βλέπε: Θουκυδίδη (βιβλίο Β΄). Μαρτυρίες αναφέρουν τον Θέρσιππο, ο οποίος, όµως, αναφέρεται ότι έλαβε µέρος και σε άλλες µάχες. Σύµφωνα µε άλλες πηγές αναφέρεται ο Φειδιππίδης. Ο Φειδιππίδης ήταν ένας διάσηµος Αθηναίος ηµεροδρόµος, ο οποίος στάλθηκε από τους Αθηναίους στη Σπάρτη προκειµένου να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιµονίων για την επικείµενη µάχη του Μαραθώνα. Ο Φειδιππίδης διένυσε την απόσταση των 246 χιλιοµέτρων σε δύο ηµέρες. Σε ανάµνηση του δρόµου του Φειδιππίδη καθιερώθηκε το Σπάρταθλον, αγώνας υπερµαραθωνίου δρόµου 246 χιλιοµέτρων από την Αθήνα προς τη Σπάρτη, ο οποίος τελείται επίσης από το 1983 µέχρι σήµερα κάθε Σεπτέµβριο.
Σηµειώνεται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθληµα ο «Μαραθώνιος δρόµος», ούτε είχε θεσµοθετηθεί κάτι παρόµοιο. Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήµατος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal, φίλο του Πιέρ ντε Κουµπερτέν, ο οποίος πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυµπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσηµου εκείνου δρόµου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνα».


https://plus.google.com/u/0/+SOFIAFRANGOUDISVOGIATZI/posts

https://plus.google.com/photos/107473933356106595903/albums/6003579921352674545?hl=el
Τίτλος :Κλασικός μαραθώνιος Αθήνας"Γρηγόρης Λαμπράκης" : 42.195 μ. σε 30 χρόνια
Τύπος Μέσου: έντυπο / ΒΙΒΛΙΟ
Συντελεστές: Μπάμπης Ζαννιάς, Συγγραφέας ; Σοφία Φραγκούδη - Βογιατζη, Επιμελητής
Εκδότης:Αθήνα [GR] : Εκδόσεις Βογιατζή
Έτος Έκδοσης: 2013
ISBN:978-960-7941-10-7
Γλώσσες :Ελληνική (gre)
Ημ/νία Παραχώρησης :07/11/2013

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου