Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«Οι ζωές της Χλόης» της Σάντρας Βούλγαρη. Επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe




Σάντρα ΒούλγαρηΣάσα Βούλγαρη, Ρίτσα Μασούρα
Τρίτη 4 Νοεμβρίου. Με επιτυχία παρουσιάστηκε το ωραιότατο βιβλίο της Σάντρας Βούλγαρη, «Οι ζωές της Χλόης» από τις εκδόσεις Φίλντισι, στο Polis Art Cafe.
Είναι το τρίτο βιβλίο της Σάντρας Βούλγαρη, από το οποίο διάβασε εκτεταμένα αποσπάσματα η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή με την συνοδεία στο πιάνο της αξιόλογης πιανίστας Μιμής Ρουφογάλη. Θέλω να μείνω στην σκηνή που η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή απάγγελε την σκηνή με τον Αλέξανδρο στο Νείλο της Αιγύπτου και η σολίστ Μιμή Ρουφογάλη ερμήνευε στο πιάνο την άρια από την όπερα «Σάντκο» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Ήταν μια στιγμή από αυτές που μένουν και που με τόση χάρη μας ταξίδεψε το ωραίο κείμενο της καταξιωμένης Σάντρας Βούλγαρη.
Στην εκδήλωση μίλησε με πολύ ωραία λόγια για την συγγραφέα η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα, ενώ η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη μας διάβασε ένα συγκινητικό ποίημα. Αποσπάσματα Στο πιάνο η σολίστ Μιμή Ρουφογάλη έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ με γνωστές μελωδίες διανθίζοντας την πετυχημένη παρουσίαση του βιβλίου της Σάντρας Βούλγαρη που αξίζει όλοι να διαβάσουμε για την ανάλαφρη αισθαντικότητα του.
Ρηνιώ Κυριαζή, Μιμή Ρουφογάλη
«Οι ζωές της Χλόης». Πρόκειται για μια μυθιστορία. Μια σπουδή πάνω στον έρωτα και το όνειρο. Σκηνές, εικόνες από τις παράλληλες πραγματικότητες μιας γυναίκας που αναζητεί τον εαυτό της κυρίως μέσα από τον έρωτα. Η Χλόη, ο Μιχαήλ και ο Ερμής, είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας που εκτυλίσσεται στο παρόν. Ανάμεσα στα κεφάλαια που εξιστορούν στιγμές της ζωής τους, εναλλάσσονται οι μονόλογοι μιας γυναίκας, οι αναδρομές σε προηγούμενες «ζωές» της Χλόης αλλά και εικόνες ονειρικές που συμπληρώνουν την ιστορία.

Μια τρυφερή, πολύπλευρη ιστορία που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και συμφιλιώνει τη θεωρία για άλλες ζωές με το σήμερα. Πλάθοντας και αναπλάθοντας τη μορφή της ηρωίδας μας ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο και μας δείχνει τη ζωή από μια πιο ρομαντική αλλά και αισθησιακή ταυτόχρονα σκοπιά.
Τα σχέδια που κοσμούν την έκδοση φιλοτέχνησαν ο Φαέθων Γρυπάρης, η Ελένη Ζερβού και η Κατερίνα Σωτηρίου.
Ο ιδιοκτήτης του Polis Art Cafe Βασίλης Χατζηιακώβου καλωσόρισε την Σάντρα Βούλγαρη
Σάντρα Βούλγαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η μητέρα της είναι Αγγλίδα, ο πατέρας της ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βούλγαρης, ανηψιός του Τήνιου γλύπτη Ιωάννη Βούλγαρη. Σπούδασε χορό στο επαγγελματικό τμήμα της Κρατικής Σχολής Χορού με δασκάλους της τον Γιάννη Μέτση, την Βίκυ Μαραγκοπούλου, τον Λεωνίδα Ερενίδη, την Ντένυ Ευθυμίου, την Ζουζού Νικολούδη, την Σοφία Σπυράτου κ.ά. Με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές της στο Laban Centre του Λονδίνου.
Χόρεψε για πολλά χρόνια σε γνωστές ομάδες όπως το Πειραματικό Μπαλέτο του Γιάννη Μέτση, το χοροθέατρο «Ηρος Αγγελος» του Πέτρου Γάλλια, την «Αίρεση» του Γιάννη Μπαγουρδή, το Χοροθέατρο Ναυσικά της Σοφίας Σμαήλου. Για οκτώ χρόνια υπήρξε μέλος της ομάδας «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη που παρουσίασε επί σειρά ετών ένα σημαντικό κύκλο παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής, το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το θέατρο Χώρα και το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών. Το 1997 χόρεψε τον ρόλο της Αηδόνας όταν η ομάδα «Χορικά» συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης για την αναβίωση της ιστορικής παράστασης των «Ορνίθων» που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και σε περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το 2013 δημιούργησε την παράσταση «Ο κήπος με τα όνειρα» (αφήγηση, μουσική, χορός) βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της στην οποία συμμετείχαν η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη και ο μουσικός Γιάννης Ψειμάδας με την ίδια την συγγραφέα να χορεύει. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Ανδρο και στην Αθήνα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου και στο Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ.

Το 2014 συμμετείχε στο 8ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου με την περφόρμανς χορού «Σε έναν Ιππότη» βασισμένη στο ποίημα της «Επιστροφή στην Αβαλον», την οποία ερμήνευσε η ίδια. Η περφόρμανς παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Πύργο της οδού Θήρας στο πλαίσιο μιας ανοιχτής εκδήλωσης.
Επίσης, έχει δημιουργήσει την παράσταση «Αφιέρωμα στην Ισιδώρα Ντάνκαν» με χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν και χορογραφίες της Σ. Βούλγαρη την οποία παρουσίασε τον Αύγουστο του 2014 στο Φεστιβάλ Τήνου.
«Οι ζωές της Χλόης» είναι το τρίτο της βιβλίο. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η νουβέλα της με τίτλο «Ισμαήλ» (2012) και από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο με ιστορίες για παιδιά «Ο κήπος με τα όνειρα» (2012). Tα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια η Σάντρα Βούλγαρη εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου