Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

* ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ * O «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣTHN KOPINΘΟ‏

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ 
ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Ωκεανίδα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο
Βία/Αμφιτρίτη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Συνοδεύουν: Ράνια Ζέττα, βιόλα - Βιβή Κλεισούρα, πιάνο

Χαιρετισμός: Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων 
Επίτιμος προσκεκλημένος: Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική 
Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος - Συντονισμός: Ρένα Παπαστεφάνου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Ασημακόπουλος

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8Μ.Μ.
ΟΔΟΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά έως και το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας Δεσμώτης»ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτιο του 2014 η UNESCO καλεί τον Παναγιώτη Καρούσο στον Ο.Η.Ε. στην Αμερική, και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ξαναπαρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη με ένα επιτελείο καλλιτεχνών από την Ελλάδα, που βραβεύθηκαν από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ήταν η πρώτη φορά που Ελληνική όπερα που παρουσιάστηκε στο εξωτερικό.
 Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός. φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με το δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία ή στην παθητική καταστροφική στάση. Ο Προμηθέας κλέβει τη Φλόγα της Γνώσης που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και τη φέρνει στους ανθρώπους. Για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε έναν βράχο στον Καύκασο.
 Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου, πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου