Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΛEΞΗ ΣΩΚΡΑTIKHΣ ΦΙΛOΣΟΦIAΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ‏

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΩΚΡΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εισαγωγική διάλεξη για το διαδραστικό σεμινάριο «Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» (“FIND HAPPINESS THROUGH SOCRATES' PHILOSOPHY”) με εισηγήτρια την ηθοποιό, συγγραφέα και καθηγήτρια φιλοσοφίας Αγγελική Σάντορα, πριν από λίγες ημέρες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Για δύο περίπου ώρες, ταξιδέψαμε στον μαγικό χωροχρόνο της φιλοσοφίας μέσα από μία εξαιρετικά εποικοδομητική συγκριτική μελέτη που αποδεικνύει περίτρανα την ανωτερότητα της ελληνικής Σωκρατικής διδασκαλίας έναντι των άλλων φιλοσοφικών συστημάτων: Η διαλλεκτική μέθοδος του Σωκράτη έχει μεγάλη πρακτική αξία, διότι λόγω της απλότητας και της σαφήνειάς της μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την διάκριση της αλήθειας από το ψεύδος και να οδηγήσει στην αυτογνωσία και την ευτυχία κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το επάγγελμα, το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό ή κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Τα πάντα είναι προσωπικές μας επιλογές. Τα πάντα έχουν συνέπειες.
Υπάρχει μία δίκαιη νομοτέλεια στο σύμπαν φαίνεται να μας λέει ο Σωκράτης και αυτούς τους νόμους μπορούμε να τους ανακαλύψουμε μέσω της μαιευτικής μεθόδου και να τους χρησιμοποιήσουμε προς προσωπικό, αλλά και κοινωνικό όφελος.
Το σεμινάριο πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, όπως και σε πολλά πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού στο πλαίσιο της διεθνούς προώθησης του ελληνικού πολιτισμού.
«Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την τόσο δυναμικήκαι ελπιδοφόρα αυτή πνευματική κίνηση. Όλοι μας οφείλουμε να μελετούμε και να καθοδηγούμαστε από την σοφία Ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο μεγάλος Έλληνας Φιλόσοφος Σωκράτης, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του πνεύματος και του Πολιτισμού παγκοσμίως. Το εν λόγω Σεμινάριο είναι μία ιδανική ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στο φαινόμενο του Σωκράτη» τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννης Μαρωνίτης.
Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού όπως ο Σκηνοθέτης και Ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, της Εκπαίδευσης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντές του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ Μιχάλης Γλαμπεδάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά «Η Αγγελική Σάντορα είναι απόφοιτος ενός από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, με ειδίκευση στην Σωκρατική Φιλοσοφία. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, τοαξιοσημείωτο, όμως, γεγονός είναι πως σε ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκεται η Φιλοσοφία του Σωκράτη».
Στο Σεμινάριο συμμετείχαν στην ανάγνωση του κειμένου οι ακόλουθες κ.κ.: Τάνια Χίου, Ελένη Στασινού και Βίκη Καϊμακά. Την Μαγνητοσκόπηση είχε αναλάβει ο Γιώργος Ταρναράς.
Το Σεμινάριο έκλεισε με τιμητικές απονομές σε Συλλόγους, Συνδέσμους και Σωματεία που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι εξής: ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών «Κ.Ε.Φ.Ι.», το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΑΛΛΗ ΟΨΗ» που οργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για ανθρώπους με κινητική αναπηρία καθώς και η Γυναικεία Ομάδα Ααυτοάμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου