Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΝΕΡΙΤ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΟ.4 «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΩ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ
ΩΚΕΑΝΙΔΑ: ΜΑΡΙΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΟΥ
ΘΕΑ ΗΡΑ: ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΑΛΚΑΝΗ
ΩΚΕΑΝΟΣ & ΕΡΜΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΕΛΛΑΣ

Ένα πορτρέτο του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου
“Lunch Time Live Concert” με τον Χρίστο Παπαγεωργίου
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 / 13.00 - 15.00 / 90.9 FM live

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της (ΝΕΡΙΤ) παρουσιάζει δυο αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που χαρακτηρίζουν το συνολικό του έργο. Την Συμφωνία Νο.4 «της Γης», και την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.
Η «Συμφωνία της Γης» παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2014 από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη με μεγάλη επιτυχία. Η πρωτότυπη μελωδία στην αρχή της συμφωνίας και η αρμονική της ανάπτυξη με τους παράξενους μαγευτικούς ήχους των συγχορδιών δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στο περίφημο θέατρο Place des Arts το 1994 και έκτοτε παρουσιάζετε συνεχώς αναγνωρίζοντας τον Παναγιώτη Καρουσο ως έναν σημαντικό συνθέτη Ελληνικής όπερας. Έχει παρουσιαστεί στον Καναδά στα Γαλλικά με την επιχορήγηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Καναδά, και στα Αγγλικά στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ έχοντας τα πρωτεία ως η πρώτη Ελληνική όπερα στην ιστορία που παρουσιάστηκε με τέτοια επιτυχία στην Βόρειο Αμερική.
Στην Ελλάδα η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» έχει σημειώσει επίσης μια εντυπωσιακή διαδρομή που καμιά άλλη όπερα δεν μπόρεσε να πλησιάσει. Μέσα σε τρία χρόνια έχει παρουσιαστεί στα Αρχαία Θέατρα Μικρής Επιδαύρου, Μεσσήνης, στην Ρωμαϊκή Αγορά, στο Βεάκειο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στην Παλαιά Βουλή, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», και σε μια σειρά Δημοτικών θεάτρων όπως Χολαργού, Χαλκίδας, Κορίνθου, Περιστερίου, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, κ.α.
Τον Μάρτη του 2014 παρουσιάστηκε στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών στον ΟΗΕ στο Μανχάταν υπό την αιγίδα της UNESCO και στην Νέα Υόρκη.

Η μελωδία της άριας του Προμηθέα έχει χαρακτηρισθεί θεία στον Καναδά αλλά και στην παρουσίαση απασπασμάτων του έργου από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου