Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

«Συζητήσεις για θέματα τέχνης. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο»


Μόσχα, 24 Δεκεμβρίου 2019
2/ 
ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ !!! 
«Συζητήσεις για θέματα τέχνης. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο»
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα !
στο Κέντρο Αισθητικής Αγωγής για Παιδιά και Νέους «Μουσείον», που υπάγεται στο περίφημο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών
 «Αλέξανδρος Πούσκιν»
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 16.00

Αγαπητοί φίλοι!

Με ιδιαίτερη επιτυχία, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σε μία εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα, με άπλετη θετική ενέργεια, με συναισθήματα χαράς και ψυχικής ανάτασης, με υψηλότατο δείκτη ενδιαφέροντος και προσήλωσης εκ μέρους του κοινού, μαθητών και γονέων, που κατέκλυσαν την Αίθουσα Συναυλιών  του Κέντρου Αισθητικής Αγωγής για Παιδιά και Νέους «Μουσείον», το οποίο υπάγεται στο περίφημο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών «Αλέξανδρος Πούσκιν», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 η  ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ !!«Συζητήσεις για θέματα τέχνης. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο» - Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα! από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., «Γκεόργκιι Τσερβίνσκι» [φέρει το όνομα του προσφάτως αποβιώσαντος σκηνοθέτη-καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεατρικού μας Εργαστηρίου] και τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνική διευθύντρια την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Ινέσσα Εφραιμίδου.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ !!!
Μία βραδιά σφαιρικής, πολυεπίπεδης γνωριμίας με την τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, χώρας ανεπανάληπτου φυσικούς κάλλους και απύθμενου πολιτισμικού κληροδοτήματος.
Το πρόγραμμα της ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ περιλάμβανε:
  • Παρουσίαση Ελληνικής Ποίησης «Συζητήσεις για θέματα τέχνης. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. «Γκεόργκιι Τσερβίνσκι» [φέρει το όνομα του προσφάτως αποβιώσαντος σκηνοθέτη-καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεατρικού μας Εργαστηρίου]. Παρουσίαση αποσπασμάτων αρχαίου δράματος, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Μύθοι του Αισώπου.
    • Μονόλογοι από έργα των αρχαίων τραγικών: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης («ТΡΩΑΔΕΣ», «АΝΤΙΓΟΝΗ», «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ»),  και Διονύσιος Σολωμός, Γιώργος Σεφέρης
      • "Еλένη" Γιώργου Σεφέρη – ερμηνεία Мαργαρίτα Μπέσοβα
      • Аθηνά – «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» Αισχύλου – ερμηνεία Δώρα Γιαννίτση
      • Εκάβη – «ТΡΩΑΔΕΣ» Еυριπίδου – ερμηνεία Οξάνα Όσιποβα
      • Kασσάνδρα – «ТΡΩΑΔΕΣ» Еυριπίδου – ερμηνεία Όλγα Σάβινοβα
      • Аνδρομάχη – «ТΡΩΑΔΕΣ» Еυριπίδου – ερμηνεία Δώρα Γιαννίτση
      • Еλένη - «ТΡΩΑΔΕΣ» Еυριπίδου – ερμηνεία Σβετλάνα Γκοροντέτσκι
      • Аφροδίτη - «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ» Еυριπίδου – ερμηνεία Δώρα Γιαννίτση
      • Аντιγόνη - «АΝΤΙΓΟΝΗ» Σοφοκλέους – ερμηνεία Δώρα Γιαννίτση
      • Ποίηση Γιώργου Σεφέρη – ερμηνεία Πάβελ Κιζούκ
      • «Ύμνος της Ελευθερίας» Διονυσίου Σολωμού – ερμηνεία Γιεβγκένιι Σμολιακόβ
    • Master-class "Mύθοι του Αισώπου".
  • Περιήγηση στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις της ομόδοξης Ελλάδας.
  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνική διευθύντρια την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Ινέσσα Εφραιμίδου.
Συμμετείχαν οι ηθοποιοί και σπουδαστές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π.Μαργαρίτα Μπέσοβα, Οξάνα Όσιποβα, Πάβελ Κιζούκ, Γιεβγκένιι Σμολιακόβ, Θεοδώρα Γιαννίτση.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα εκφραστικούς τόνους και με συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση, μεταξύ άλλων και επειδή ήσαν αφιερωμένη στη μνήμη του επί σειρά ετών καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεατρικού Εργαστηρίου ου Κ.Ε.Π., του σκηνοθέτη Γκεόργκιι Τσερβίνσκι, ο οποίος απεβίωσε πρόωρα και πρόσφατα (2/09/2019), και σήμερα το Θεατρικό μας Εργαστήρι φέρει το όνομά του. Άνθρωπος με τεράστιο ενθουσιασμό, εργασιομανία, λατρεία για την ποίηση, το θέατρο, τη δημιουργία, ένθερμος Φιλέλληνας, ο οποίος για δεκαετίες προωθούσε στη ρωσική σκηνή την ελληνική δραματουργία και την ελληνική ποίηση και μυούσε σε αυτή το θεατρόφιλο κοινό, ο Γκεόργκι Τσερβίνσκι, με το πάντα ειλικρινές παιδικό χαμόγελό του και μία σκιά θλίψης στο βλέμμα του, παραμένει πάντα στις καρδιές μας και τιμούμε την μνήμη του, συνεχίζοντας το έργο του ως σκηνοθέτη, ως δασκάλου, ως ανθρώπου. Για αυτόν μίλησαν όλα τα μέλη του Θεατρικού μας Εργαστηρίου. Ο Γκόσα (έτσι τον αποκαλούσαν οι φίλοι), παραμένει ζωντανός όσο παραμένει ζωντανό το έργο του, η παρακαταθήκη, που μάς κληροδότησε. Η δε εκδήλωση στο «Μουσείον» αποτέλεσε και μία καλή ευκαιρία να συγκροτηθεί εκ νέου η θεατρική μας ομάδα και να τιμησουμε τη μνήμη του.

Μάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα ο υψηλός δείκτης ενδιαφέροντος, προσήλωσης και συγκέντρωσης των νεαρών θεατών μας, η ανταπόκρισή τους και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από τα μέλη του Θεατρικού μας Εργαστηρίου κειμένων της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Τούτο διότι τα παιδιά αποτελούν μέλη της Λέσχης Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου του πολυδραστικού χώρου «ΜΟΥΣΕΙΟΝ» και έχουν μυηθεί στη θεματική και το υλικό της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας!!! Μάς ζήτησαν, μάλιστα, να ερμηνεύσουμε δραματουργικά κείμενα στην ελληνική (αρχαία και νέα), κάτι στο οποίο αμέσως προβήκαμε οι ερμηνευτές-ηθοποιοί του θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια της βραδυάς αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος και συζήτηση με το νεαρό κοινό μας και τους γονείς, ετέθησαν σοβαρές, στοχευμένες ερωτήσεις και σχόλια !!!
Εν κατακλείδι επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Κέντρου Αισθητικής Αγωγής για Παιδιά και Νέους «Μουσείον» και δη την επιστημονική σύμβουλο του «Μουσείου» Βαρβάρα Ζαμαχάγιεβα για την εποικοδομητική σύμπραξη και καλοπροαίρετη διάθεση, καθώς και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Ε.Π. «Γκεόργκιι Τσερβίνσκι» για την εκφραστική, βαθεία και ουσιαστική ερμηνεία τους, για την ανταπόκρισή του και συνεργασία τους, στα μέλη της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. με επικεφαλής-καλλιτεχνική διευθύντρια την εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικό Ινέσσα Εφραιμίδου, τα οποία με την σκηνική παρουσία τους ομόρφυναν και εμπλούτισαν την εκδήλωση, καθώς  και στο κοινό, που τίμησε με την παρουσία του την βραδυά ελληνικής ποίησης, δράματος και χριστουγεννιάτικων παραδόσεων, και εκδήλωσε ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον και κίνητρο για μύηση στον Ελληνικο Κόσμο.

Παρατίθεται παραπομπή σε βίντεο από την εκδήλωσή μας: https://www.facebook.com/100002328849295/videos/2713156442105291/
Φωτογραφίες από την εκδήλωση δύνασθε να αντλήσετε από τον εξής κάτωθι σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
http://www.hecucenter.ru/upМУСЕЙОН.pptx

Εις το επανιδείν, φίλοι μας, το Νέο Έτος !
Είμαστε μαζί σας, Είμαστε μία Ενιαία Δύναμη,
Είμαστε ένας ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Георгий Владимирович Червинский
Художественный руководитель
Московского театра «Студия-69» и Театральной Мастерской
Греческого Культурного Центра – ГКЦ

Родился в Ленинграде в 1945 г. Окончил режиссерское отделение ЛГИК им. Н.К. Крупской в 1974 г. Закончил Высшие режиссерские курсы (Руководитель Кацман А.И.). Недоучился на режиссерском факультете ЛГИТМИК (Класс профессора Музиля А.А.). Работал актером в театрах: Ашхабада, Златоуста, Чебоксар, Балашова, Ярославля. С 1987 года художественный руководитель московского театра "Студии-69".
Роли, сыгранные в Московском театре "Студия-69":

Фауст, Мефистофель - Пушкин "Сцена из Фауста"
2. Наполеон - Пушкин "Наполеон"
3. Монах - Лермонтов "Мцыри"
4. Дон Перлимплин - Ф.Г.Лорка "Любовь дона Перлимплина"
5. Агамемнон - Яннис Рицос "Агамемнон"
Поставленные спектакли в Московском театре "Студия-69":
1. Пушкин "Я жить хочу чтоб мыслить и страдать" и "Наполеон"
2. Лермонтов "Мцыри"
3. Маяковский "Облако в штанах"
4. Мандельштам "Раковина", "У звезды учись тому, что значит свет", «Неизвестный солдат»
5. Ахматова "У самого моря"
6. Цветаева "Бессонница", «Психея»
7. Новелла Матвеева "Солнечный Зайчик"
8. Ф.Г.Лорка "Любовь дона Перлимплина"
9. Гоголь - Володин "Агафья Тихоновна"
10. Софокл "Деянира"
11. Горький "Старуха Изергиль"
12.Вольфганг Борхерт «Одуванчик»
13.А. Блок «Скифы», «Двенадцать»


 Γκεόργκι Τσερβίνσκι
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεατρικού εργαστηρίου «Στούντιο - 69» και
του θεατρικού Εργαστηρίου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ το 1945. 
Το 1974 αποφοίτησε από τη Σχολή Σκηνοθεσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου του Λένινγκραντ.
Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θέατρα διαφόρων πόλεων, όπως Ασχαμπάντ, Ζλατοούστ, Τσεμποξάρ, Μπαλασόβα, Γιαροσλάβλ.
Από το 1987 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου της Μόσχας «Στούντιο-69», όπου υποδύθηκε τους εξής ήρωες: Φάουστ, Μεφιστοφελή, Ναπολέοντα (σε έργα του Ρώσου ποιητή Πούσκιν), μοναχό (Λέρμοντωφ), Δον Περλιμπλίν (Λόρκα), Αγαμέμνων (Γιάννης Ρίτσος).
Στο ίδιο θεατρικό σχήμα έχει ανεβάσει έργα των Πούσκιν, Λέρμοντωφ, Μαγιακόφσκι, Μαντελστάμ, Αχμάτοβα, Τσβετάγιεβα, Ματβέγιεφ, Λόρκα, Γκόγκολ, Σοφοκλή, Γκόρκι, Μπόρχερτ, Μπλοκ.


ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου