Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε εκπαιδευτική παράσταση στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων


Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά – Δήμου Αθηναίων, η εκπαιδευτική παράσταση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μουσική Παναγιώτη Καρούσου και σκηνοθεσία Ειρήνης Κώνστα.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάζεται στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία», είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.), με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
 
Στην παρουσίαση του προγράμματος της όπερας συμμετείχαν το 6ο Γενικό Λύκειο Αθήνας (Μέκκας Κωνσταντίνος, Διευθυντής), το 14ου Γενικό Λύκειο Αθήνας (Μαυρογιαννάκης Λεωνίδας, Διευθυντής), το 43ο Γυμνάσιο Αθηνών (Χρυσάνθη Μανιάτη, Διευθύντρια),  και το 14ο Γυμνάσιο Αθηνών (Αγγελή - Παπανδρέου Ειρήνη, Διευθύντρια).
Στο Βιωματικό μέρος του Προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν καταξιωμένους καλλιτέχνες με υπέροχες φωνές να ερμηνεύουν την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με Σκηνοθεσία και Κοστούμια. Πρωταγωνίστησαν: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος – μπάσος, Iώ: Ειρήνη Κώνστα – σοπράνο, Θεά Αθηνά/Βία: Κατερίνα Μποτώνη – μεσόφωνος, Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος – τενόρος, Ωκεανίδα: Μαριάνθη Γρηγοριάδου – σοπράνο. Την Μουσική διεύθυνση στο πιάνο είχε ο Παντελής Λεγάκης. 
Θεατρική Ομάδα 14ου Γενικού Λυκείου Αθηνών υπό την επιμέλεια της φιλολόγου Αθηνάς Παπαδημητρίου. Κράτος: Μαρία Χαρίτου, Ήφαιστος: Χρήστος Μανέτας, Βία: Κατερίνα Παππά
Β’ Στάσιμο της τραγωδίας Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου από την Θεατρική Ομάδα 43ου Γυμνασίου Αθηνών υπό την επιμέλεια της Μαρίας Παυλίδη, Καθηγήτριας Γερμανικής Φιλολογίας.  Χορός: Αντεριώτης Δημήτρης, Βασιλείου Αγάπη, Γιώτης Λάμπρου, Διαμάντη Άγια, Κουφαγιάννη Μαρία, Παπαδογιάννης Γιάννης, Παπούλια Ευαγγελία, Τσότρα Χριστίνα, Φυραρίδου Εύα, Χασαμέμα Αρτέμιο.
Χορωδιακό από την όπερα Προμηθέας Δεσμώτης με την Χορωδία του 14ου Γυμνασίου Αθηνών υπό την διεύθυνση του μουσικού Πέτρου Δασκαλοθανάση,  καθηγητή Βυζαντινής μουσικής. Χορωδία: Κρυσταλλία Κρόκου (Κορυφαία), Δέσποινα  Γκουγκουτούδη,  Μυρτώ Μακρίδη, Άννα - Μαρία Νεέμε-Σεκάριε, Δήμητρα Πέπονα, Ισμήνη-Μυρσίνη Κοκκινογένη, Δήμητρα Σαβατή, Ελένη - Βασιλική Σαχίνη.  
 
Στο Θεωρητικό μέρος του Προγράμματος,
Σεμινάριο: Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία, ο συνθέτης του έργου Παναγιώτης Καρούσος εισηγήθηκε πάνω στην Προσωδία , και στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης».   
Τον συντονισμό έκαμε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, όπου μαζί με τους διευθυντές και την φιλόλογο και νυν Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας Μαρία Τσιάντη, απένειμε τις Βεβαιώσεις Επιμόρφωσης στους συμμετέχοντες στην όπερα.
 
Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθαίνουν πως μέσω της Προσωδίας συνδέεται η αρχαία ελληνική τραγωδία με την όπερα, και κατανοούν τη μουσική γλώσσα των κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Παράλληλα με την συμμετοχή τους μέσα στην παράσταση με καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες βιώνουν μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη και θα τους δώσει το έναυσμα να ευαισθητοποιηθούν στον μαγικό κόσμο της όπερας και να ασχοληθούν περεταίρω με την κλασσική μουσική και το αρχαίο δράμα.
Τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν εντυπωσιακός, όπως και η προσοχή που έδειξαν κατά την διάρκεια της όπερας ως προς τους λυρικούς καλλιτέχνες αλλά και κατά την διάρκεια του όλου προγράμματος.

                     


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου