Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "λογότυπα" (Εκδόσεις Ηριδανός)

Οι Εκδόσεις Ηριδανός και η Μαρία Σύρρου σας προσκαλούν στην παρουσίαση
της ποιητικής συλλογής "λογότυπα" στο Polis Art Café
την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στις 8 το βράδυ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Έλσα Λιαροπούλου (φιλόλογος – συγγραφέας)
και η Ελένη Στεφανοπούλου (συγγραφέας).

***
Με την ποιητική συλλογή λογότυπα σκιαγραφούνται τα χνάρια μιας ήδη μακρόχρονης κρίσης μέσα από βιώματα ρουτίνας μοιρασμένα σε δύο ισοβαρείς ενότητες, τις «αντιλογίες» και τις «αποτυπώσεις». Οι εξιδανικεύσεις, οι συμβιβασμοί, οι αρνήσεις διαλέγονται με τη διάχυτη αβεβαιότητα και αντιπαλεύουν το κατεστημένο υπερέχον με μια διάθεση καταγγελτική ή περιπαικτική ή προσμονής, κάποτε και παραίτησης.
Η γλυκόπικρη αίσθηση που διαποτίζει το περιβάλλον της συλλογής δεν υπόσχεται να ανασύρει τη ματαιωμένη ελπίδα αλώβητη και κραταιά — επιχειρεί να επενδύσει το άδηλο μέλλον με τη δύναμη της απροκάλυπτης αλήθειας.
homo sapiens// μάταια στριμώχνονται οι στίχοι/ να βολευτεί η ανοχή του άστεγου/ η ανωνυμία του που προσπερνώ/ στο νοτισμένο πεζοδρόμιο./ πώς να υφάνω ξέφτια λόγια/ για τη βολή σ’ ένα χαρτόκουτο/ την ηδονή του αποτσίγαρου./ «θλίβομαι» πάω να γράψω, μα συντρίβομαι/ στον κορεσμό και στη δειλία μου./ τι να σου απολογηθώ και τι ν’ αποσιωπήσω./ δωροδοκώ τις λέξεις και σιγώ/ υποταγμένη στην αγέλη.

***
Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής "λογότυπα" είναι της αρχιτέκτονος Μιχαέλας Γκαβριλίου [«En Face», mixed media artwork: πλαστικό σε πλεξιγκλάς (τεχνική 3d printing) και σινική μελάνη σε καμβά, 80x60 εκ., 2018].

***
Η Μαρία Σύρρου γεννήθηκε στο Βόλο, το 1966. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο στην Αθήνα. Εργάστηκε, από το 1988, ως συντάκτρια/επιμελήτρια ύλης και επιμελήτρια εκδόσεων (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84, ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ, περ. ΕΙΝΑΙ, περ. ΣΙΝΕΜΑ, εφημ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ, εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εκδ. SUSAETA κ.α.). Είναι επαγγελματίας ηθοποιός από το 1994. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές "Επιλήσμονες" (Μανδραγόρας, Αθήνα 2016) και "λογότυπα" (Ηριδανός, Αθήνα 2019). Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά («Άνευ», «Απόπλους», Θράκα», «Μανδραγόρας», «Περί Ου», «Φρέαρ», «Fractal» κ.α.).

***
Η Έλσα Λιαροπούλου γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι φιλόλογος και έχει εργασθεί στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει τις συλλογές διηγημάτων "Οι Άλλες" (Νεφέλη, Αθήνα 1994), "Πλην Ενός" (Ίνδικτος, Αθήνα 1998) και το μυθιστόρημα "Ο Σύλλογος" (Ίνδικτος, Αθήνα 2001). Με τον Γιάννη Πατίλη έχει επιμεληθεί τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Άγγελου Σημηριώτη (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, Νέα Ιωνία 1995). Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση με τον τίτλο "Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών" (Σαβάλας, Αθήνα 1996), καθώς και στο συλλογικό έργο "Αφιέρωμα στον ποιητή και φιλόσοφο Γιώργο Σαραντάρη, Πρακτικά ημερίδας, Αθήνα 2013 και Θεσσαλονίκη 2016" (Εκάτη, Αθήνα 2018). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Ποιητικού Εργαστηρίου στο Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης». Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, όπου οργανώνει Λέσχη Ανάγνωσης και διδάσκει Δημιουργική Γραφή. (http://ediasp.blogspot.com/) Άρθρα, κριτικές και σχόλιά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

***
Η Ελένη Στεφανοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εργάζεται ως δικηγόρος. Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη γλώσσα. Συνεργάστηκε με τη διαδικτυακή πύλη για τη γλώσσα "Άσπρη Λέξη" ως μέλος της λεξικογραφικής ομάδας. Επιπλέον ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του βιβλίου της Άννας Ιορδανίδου "Συνηθισμένες γλωσσικές απορίες", που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις "Άσπρη Λέξη". Στον ιστότοπο http://www.critique.gr/ έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί κριτικές της για λογοτεχνικά βιβλία και ένα δοκίμιο πάνω στο βιβλίο του Jean Laplanche "Ο Χέλντερλιν και το ζήτημα του πατέρα". Έχει εκδώσει τα βιβλία "Χαίρε πέτρα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2010) και "Ανάμεσα στο ωραίο και το υψηλό" (Γαβριηλίδης, Αθήνα 2017).

https://www.facebook.com/events/1902958429832141/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου