Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΠΝΟΕΣ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

"Πνοές"
Όταν η ποίηση συναντά την εικόνα και τον ήχο

Σκηνοθεσία:
Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Παραγωγή
t-shOrt

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (t-shOrt) και ο Ιωάννης Αρχοντάκης (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος ΧΑΝΙaRT 2019 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σας προσκαλούν στην προβολή του έργου "ΠΝΟΕΣ", που θα παρουσιαστεί σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ποίηση, την Κυριακή 24/3/2019 στις 12:00 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μια καθόλου τυχαία και εξ ολοκλήρου προμελετημένη συνάντηση μεταξύ ποιητών του μεγέθους των: Κωνσταντίνου Καβάφη, Νίκου Καββαδία, Κώστα Καρυωτάκη, Δημήτρη Χουλιαράκη, Κατερίνας Γώγου, Γιάννη Σκαρίμπα, κ.ά. και του σκηνοθέτη Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη, προκαλεί μια νέα αφήγηση, ανοικτή στην ερμηνεία του θεατή-ακροατή και επιδιώκει την υποβολή στον νοηματικό και συναισθηματικό κόσμο των ποιημάτων, που παρουσιάζονται στην ταινία.

Μια ταινία πάνω στην φόρμα της video art, που απογειώνει τις αισθήσεις και δημιουργεί ατμόσφαιρες παρμένες από την ίδια την ποιητική γραφή -σαν μια πνοή θα έλεγε κανείς- αποτυπώνοντας σπουδαία λογοτεχνήματα και ταυτόχρονα δυνατές στιγμές ποίησης, με ιδιαίτερη καλλιτεχνική διάσταση και αισθητική.

** Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι,
** ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Κινηματογράφος Λαΐς),
** Ιερά Οδός & Μεγάλου Αλεξάνδρου 136, Κεραμεικός, Αθήνα.

** Είσοδος Ελεύθερη.

Αρχικά θα γίνει σύντομη εισαγωγή από τον σκηνοθέτη Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη και τον Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Διάρκεια έργου 65΄
Διάρκεια εκδήλωσης: 90΄

Η προβολή του κύκλου video art "Πνοές" εντάσσεται στο πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2019 και συνδιοργανώνεται από:
- την Περιφέρεια Κρήτης,
- την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,
- τον Δήμο Πλατανιά,
- την Αστική Μη Kερδοσκοπική Eταιρεία Πολιτισμού t-shOrt και
- το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

==================================================

O Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κινηματογράφο, Θέατρο και Φωτογραφία. Στο χώρο του κινηματογράφου έχει εργαστεί ως Σκηνοθέτης, Παραγωγός και Διανομέας. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον τομέα της ταινίας μικρού μήκους έχοντας κατ' εξακολούθηση σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους: «Προδοσία» 1990, «Του Χάρου Τα Δόντια» 1996, «Ο έρωτας» 1999, «Οι Άντρες Δεν Κλαίνε» 2001, «Ύστατη Προσπάθεια» 2004. Υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου «μικρό», φορέα για την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους. Τον Δεκέμβριο του 2000 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού t-shOrt, με αντικείμενο δραστηριοτήτων την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους και την προβολή των «μικρών» καλλιτεχνικών δρώμενων. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με το θέατρο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνει διαλέξεις για τον Κινηματογράφο και παραδίδει σεμινάρια Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Διδασκαλίας Ηθοποιού και Παραγωγής Κινηματογράφου. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.
Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.t-short.gr/kirhatz

==================================================

Το πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών. Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency», 5.«Το Βήμα της Τέχνης» 6.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό». Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

https://www.facebook.com/events/1995546357240371/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου