Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019

ΣΧΕΔΙΟ–ΧΡΩΜΑ–ΣΥΝΘΕΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΤΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ

Mόσχα, 25 Μαρτίου 2019
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να προωθήσει ενημέρωση σχετικά με κύκλο διαλέξεων του Έλληνα εικαστικού Βαγγέλη Ανδρεόπουλου ΣΧΕΔΙΟ–ΧΡΩΜΑ–ΣΥΝΘΕΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΤΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ.
 
26 Μαρτίου — 16 Απριλίου 2019
20:00 – 21:30
 
Κέντρο Εκδηλώσεων “Gostinnyi dvor”, 4, Ilyinka str., Hall # 271  [Гостиный двор, ул.Ильинка, д. 4, ауд. 271]
Aναλυτική ενημέρωση δύνασθε να αντλήσετε στον κάτωθι Σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
 
Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτική περιγραφή του κύκλου διαλέξεων:
 
ΣΧΕΔΙΟ–ΧΡΩΜΑ–ΣΥΝΘΕΣΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΤΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ
ΛΕΚΤΟΡΑΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 4
Μέσα στους αιώνες που πέρασαν από την αυγή της Αναγέννησης όπου δεσπόζει ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος Τζόττο Ντι Μποντόνε έως και την σχολή τέχνης του Μπάουχαους η οποία επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης δημιουργίας, η τέχνη γνώρισε θεαματικές αλλαγές τόσο σε εκφραστικό όσο και σε δημιουργικό επίπεδο. Οι καλλιτέχνες, έχοντας πάντοτε ως κύριο μέσο έκφρασης και υλοποίησης του έργου τους τα τρία κύρια εργαλεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας (σχέδιο, χρώμα και σύνθεση), μας χάρισαν έργα ύψιστης καλλιτεχνικής ποιότητας και απαράμιλλης ομορφιάς. Οι τέσσερεις αυτές διαλέξεις, αφορούν ακριβώς στην χρήση των καλλιτεχνικών αυτών μέσων ανά τους αιώνες, στο πως αυτά διαμορφώθηκαν από την εποχή τους, αλλά και στο πως τελικά αυτά διαμόρφωσαν την εποχή τους, την ιστορία της τέχνης και την ευρύτερη αισθητική μας.
 
26 Μαρτίου 2019
«Η κατάκτηση της πραγματικότητας»
Η νέα αρμονία. Ο άνθρωπος και η φύση στα έργα των μεγάλων δημιουργών της Αναγέννησης.
Η πρώτη διάλεξη του κύκλου, είναι αφιερωμένη στην μεγάλη καλλιτεχνική και πνευματική αλλαγή που προκάλεσε η Αναγέννηση ξεκινώντας από τον Τζόττο Ντι Μποντόνε, τον κατά πολλούς πατέρα της Αναγέννησης. Συνεχίζοντας, μέσα από την παρουσίαση έργων κορυφαίων καλλιτεχνών όπως οι Μαζάτσο, Πάολο Ουτσέλλο, Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, Σάντρο Μποτιτσέλλι, Ραφαήλ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος κ.α, θα μιλήσουμε για την λειτουργία και χρήση του χρώματος, της σύνθεσης, του σχεδίου και του προοπτικού χώρου ως στοιχεία της νέας καλλιτεχνικής πραγματικότητας και αρμονίας.
 
2 Aπριλίου 2019
«Μια νέα θεατρικότητα»
Το δραματικό μεγαλείο του Μπαρόκ και η χρυσή Ολλανδική εποχή ως απάντηση στην λογική αρμονία της Αναγέννησης.
Η δεύτερη διάλεξη του κύκλου, είναι αφιερωμένη στην εποχή  πού ακολουθεί την Αναγέννηση γνωστή και ως Μπαρόκ, αλλά και στην περίφημη Χρυσή Εποχή της Ολλανδικής Ζωγραφικής. Συζητώντας και αναλύοντας έργα μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής όπως ο Καραβάτζιο, Βελάσκεθ, Ρούμπενς, Βερμέερ, Ρέμπραντ κ.α,  ανακαλύπτουμε πως τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωγραφικής τέχνης (σχέδιο, χρώμα, σύνθεση), χρησιμοποιούνται ως βασικά δομικά συστατικά της θεατρικότητας και του δραματικού μεγαλείου που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη καλλιτεχνική εποχή.
 
 
9 Aπριλίου 2019
«Μια διαρκής επανάσταση»
Η ταυτότητα του δημιουργού και του έργου τέχνης επαναπροσδιορίζονται μέσα από τα καλλιτεχνικά κινήματα που οδηγούν στον μοντερνισμό.
Η τρίτη διάλεξη του κύκλου, είναι αφιερωμένη στην πολλή σημαντική περίοδο της τέχνης η οποία ξεκινώντας από τα μισά περίπου του 18 αιώνα, μέσα από μια διαρκή και συστηματική ανανέωση οδηγεί στον μοντερνισμό. Παρουσιάζοντας έργα σπουδαίων δημιουργών όπως οι Γκόγια, Ένγκρ, Ντελακρουά, Τurner, Μανέ, Ντεγκά, Μονέ, Σεζά, Βαν Γκόγκ, Γκωγκέν κ.α, παρακολουθούμε τις τεράστιες καλλιτεχνικές αλλαγές σε επίπεδο δημιουργικής έκφρασης και χρήσης των ζωγραφικών μέσων. Στο απόηχο συγκλονιστικών ιστορικών και κοινωνικών αλλαγών, το καλλιτεχνικό έργο απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την συμβατική αναπαράσταση του κόσμου και αποκτάει σταδιακά μια αυτοτελή αξία, σημασία και περιεχόμενο που βασίζεται εξολοκλήρου στην αξία και χρήση των πλαστικών στοιχείων της ζωγραφικής τέχνης (χρώμα, σύνθεση, φόρμα, σχέδιο) και στην μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα του δημιουργού.
 
16 Aπριλίου 2019
«Η πειραματική τέχνη»
Η Μοντέρνα τέχνη και η πρωτοπόρα σχολή του Μπαουχάους, θέτουν τα νέα πρότυπα αισθητικής και λειτουργικότητας.
Η τέταρτη και τελευταία διάλεξη του κύκλου, είναι αφιερωμένη στους σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και στην πρωτοπόρα σχολή του Μπάουχαουζ. Παρουσιάζοντας έργα μεγάλων δημιουργών όπως οι Μούνχ, Κοκόσκα. Καντίνσκυ, Πικάσσο, Ματίς, Κλεέ , Μόντριαν κ.α,  παρακολουθούμε την νέα καλλιτεχνική έκφραση η οποία μέσα από τους διαρκείς πειραματισμούς και την ολική άρνηση της παράδοσης, οδηγεί στην περίφημη σχολή του Μπάουχαους. Στο χώρο αυτό που αποτέλεσε την απόλυτη έκφραση της μοντέρνα αρχιτεκτονικής, τίθεται για πρώτη φορά το ζήτημα της λειτουργικότητας, της σχέσης της τέχνης με την μηχανική και κυρίως διαμορφώνονται οι κύριες αισθητικές και σχεδιαστικές προσεγγίσεις που χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες εως σήμερα.
 
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center
Instagram: @hecucenter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου