Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

To λιμάνι των αρχαίων, πρώτων και νεότερων χρόνων

Μη χάσετε την πρώτη από τις τέσσερις διπλές εν πλω ξεναγήσεις. Ένα ταξίδι στο λιμάνι από τους αρχαίους έως του νεότερους χρόνους.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Πλατεία Καραϊσκάκη (Χώμα), Τελωνείο (Εμπορείον), Ηετιώνεια, «Τάφος Θεμιστοκλή», στενό Κυνοσούρας Σαλαμίνας-Ψυττάλειας.

Η διαχρονία του λιμανιού από τις πρώτες νεολιθικές κατοικήσεις ως την ακμή του κλασικού λιμένα, παρουσιάζονται σε μία ξενάγηση η οποία διέρχεται από εμβληματικά σημεία στην αρχαία ιστορία του λιμανιού, όπως το Εμπορείον, η Ηετιώνεια, ο «Τάφος Θεμιστοκλή», και το στενό Κυνόσουρας, Περάματος και Ψυτάλλειας.

Ομιλήτρια: Άννα Μαρία Αναγνωστοπούλου (Αρχαιολόγος).

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Άγιος Σπυρίδωνας, ξέρα της Τρούμπας, Ντογάνα, Έλος, Άγιος Νικόλαος.

Η ξενάγηση διέρχεται από τα σημεία όπου εκδηλώθηκε η δραστηριότητα των πρώτων οικιστών της πόλης: το λιμενικό μέτωπο των υδραίικων, από τον Άγιο Νικόλα (όπου χτίστηκε η Δογάνα - το πρώτο τελωνείο) και την Τρούμπα, μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Τινάνειο Κήπο, τοπόσημο της αγγλογαλλικής κατοχής του 1854.

Ομιλήτρια: Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός)

Συμμετοχή ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Αριθμός επιβαινόντων: 130
Αναχώρηση: πύλη Ε8, προβλήτα Αργοσαρωνικού
Ώρα: 12:00 – 15:00

Κάθε Σάββατο από 30/3 έως 20/4 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι του Πειραιά από ομιλητές κύρους που γνωρίζουν τον ιστορικό, επιστημονικό αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο καθενός επιλεγμένου σημείου.

Το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη » είναι μία πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Διοργάνωση: συνδιοργάνωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», με τη συνεργασία των: Πολεμικό Ναυτικό, Μουσείο Ακρόπολης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Αντιδημαρχία δήμου Αθηναίων Μεταναστών και Προσφύγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

#ipolidiavazei #βιβλίαπαντου #ΗΜεγάληΓιορτήτηςΑνάγνωσης
Μέγας δωρητής της #athens2018 | Stavros Niarchos Foundation

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 στις 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
Πύλη Ε8, προβλήτα Αργοσαρωνικού
https://www.facebook.com/events/337026913596238/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου