Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Εξαιρετική η βραδιά λόγου και μουσικής στην ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Στην ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση, Μάτση Χατζηλαζάρου: Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπείρικο.
Συμμετείχαν υπέροχοι καλλιτέχνες υπό την άρτια σκηνοθετική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη.
Τις επιστολές διάβασε με θεατρικότητα και καθαρή φωνή η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη.
Εργα Ντεμπισύ, Βίλα-Λόμπος και Πιατσόλα ερμήνευσαν με πλούσια μουσικότητα και τεχνική ακρίβεια η εξαιρετική φλαουτίστα Αλλέγρη Βουλγαράκη, και ο βιρτουόζος κιθαρίστας Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς. Το κοινό καταχειροκρότησε τους καλλιτέχνες.
Το 1946-47 η Μάτση Χατζηλαζάρου βρίσκεται στο Παρίσι. Από εκεί γράφει στον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τον οποίο έζησε παντρεμένη ως το 1943. Μέσα από τις άλλοτε τρυφερές, άλλοτε καυστικές κι ενίοτε απελπισμένες επιστολές της στον πρώην ψυχαναλυτή, πρώην σύζυγο και τώρα στενό φίλο, αποκαλύπτεται τόσο η ίδια -η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια- όσο και μια σκοτεινή εποχή με ό,τι έχει αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 
Η ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια φιλοξένησε μια ανάγνωση αυτών των επιστολών της Μάτσης σε έναν ζωντανό μουσικό διάλογο με φλάουτο και κιθάρα. 
Τα κείμενα που ακούστηκαν επελέγησαν από το βιβλίο του Χρήστου Δανιήλ “Μάτση Χατζηλαζάρου - Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο”, εκδόσεις ΑΓΡΑ.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού του Athens Culture Net και της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Για πρώτη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και τα μέλη του, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, διοργάνωσαν μία νύχτα γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την οποία συμπράττουν με μοναδικές εκδηλώσεις και οργανισμοί οι οποίοι δεν ανήκουν στο Δίκτυο, εκδόσεις, περιοδικά, συγγραφείς και ποιητές.
Η διοργάνωση «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων έχει ως μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από εκλεκτό κοινό ανάμεσα τους η μεσόφωνος Ελένη Παντελή, ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, κ.α.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου