Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, βιολί - Μετά το ντεμπούτο της στην αίθουσα Wigmore Hall του Λονδίνου (1998), η Έφη Χριστοδούλου, χαρακτηρίστηκε από τη μουσικοκριτικό του περιοδικού Strad, ως ‘δυνατή βιολονίστα με έντονη ερμηνευτική ικανότητα και υψηλού επιπέδου τεχνική’.

Aποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Σπ. Στεργίου), με υποτροφίες, πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διεθνείς περιοδείες της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία της εξασφάλισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Guildhall School του Λονδίνου, όπου σπούδασε υπό την επίβλεψη του διεθνούς φήμης Yfrah Neaman, και των Eugene Sarbu, Detlef Hahn, αλλά και σε Διεθνή σεμινάρια με τους Ruggiero Ricci, Aaron Rosand, Vladimir Spivakov, Sylvia Rosenberg, Eric Friedman, Mark Lubotsky, Hermann Krebbers και Roman Totenberg. Κέρδισε υποτροφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού / Paxos Festival Trust, ΙΚΥ, Ίδρυμα Λεβέντη, Σύλλογο Μουσηγέτη, Hellenic Foundation και BGS-British Council-Γιάννη Βακαρέλη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της αποφοιτώντας από το City University του Λονδίνου με Master of Arts στη μουσική ερμηνεία, αποσπώντας το Sir Jack & Lady Lyons Prize για την καλύτερη ερμηνεία. Επίσης βραβεύτηκε από το Anglo-Czech Trust, για την ερμηνεία της σε έργα Josef Suk, και ήταν φιναλίστ (1ο βραβείο ex-equo) στο διεθνή διαγωνισμού βιολιού Michelangelo Abbado (Μιλάνο 1998).

Εχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Εδιμβούργο (Fringe Festival) όπου έδωσε την πρώτη εκτέλεση του κονσέρτου William Schuman, στις αίθουσες St. John’s Smith Square και Wigmore Hall του Λονδίνου, κλείνοντας το Φεστιβάλ Greece in Britain, και παρουσιάζοντας σε Ευρωπαϊκή πρεμιέρα έργα Θ. Αντωνίου. Στο Wigmore Hall, επίσης παρουσίασε πρεμιέρες των έργων Bernstein και Ned Rorem, δίνοντας και την αγγλική πρεμιέρα του Κονσέρτου-Φαντασία για βιολί, του Θ.Αντωνίου. Εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Βρυξελλών, με την Ernest Reed Symphony στο κονσέρτο Sibelius στο Λονδίνο όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τη ‘Sibelius Society’ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2006 έκανε το ντεμπούτο της στη Salle Cortot στο Παρίσι. Η εκτεταμένη δραστηριότητα της σε ρεσιτάλ έχει μια ιδιαίτερη τάση σε σύγχρονα έργα. To 2007 παρουσίασε την παγκόσμια πρεμιέρα έργων του David Matthews στο Λονδίνο καθώς και ειδικό αφιέρωμα εις μνήμη του Malcolm Arnold. Πρόσφατα εμφανίστηκε στη Βοστώνη ως εξάρχουσα της Greek Chamber Orchestra, και σε ρεσιτάλ προς τιμή του Roman Totenberg για τα 101 του χρόνια, δίνοντας και την αμερικανική πρεμιέρα έργου του Edward Gregson.

Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις ορχήστρες Oxford Philomusica, Κρατική Αθηνών, Arcademia Στουτγάρδης, Ernest Reed Symphony, έχει συνεργαστεί με την London Symphony Orchestra (Leaders Training Programme), και ως εξάρχουσα στην I Maestri του Λονδίνου. Οι επιτυχείς σόλο εμφανίσεις της έχουν αποσπάσει διεθνώς άριστες κριτικές και δημοσιεύσεις (The Strad, The Scotsman, The Greek Review, Radio Times, Sunday Telegraph, Ελευθεροτυπία, Athens News, Καθημερινή, κλπ). Ηχογραφήσεις της παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ, στο Ελληνικό τμήμα του BBC στο Λονδίνο, και στο Radio 2 στο semi-finals του ‘BBC Young Musician of the Year’. Η Έφη Χριστοδούλου ήταν εξάρχουσα στη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων (2008 ως 2011), εξάρχουσα στην
Ορχήστρα Δωματίου Παιδικής Σκηνής ΕΛΣ (2010 ως 2014), και ήταν σολίστ στην όπερα του Ν. Ξανθούλη ‘Το Μαγικό Βιολί’.

Με την πρόσφατη κυκλοφορία του CD της από την Guild Records σε έργα Debussy, Elgar και Sibelius, όπου παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση τις 6 Humoresques του Sibelius σε διασκευές του Karl Ekman, ο βρετανικός Τύπος τη χαρακτήρισε ως ‘καλλιτέχνιδα με διακεκριμένη, και ευρηματική ερμηνεία’ και ‘βιολονίστα με δυναμική προσωπικότητα’ (Classical Source, Sunday Times), που ‘αντιμετωπίζει τις 6 Humoresques με εξυπνάδα και στυλ, τολμηρή στις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, με τελειότητα και πινελιές μεταξένιας ζεστασιάς, φέρνοντας μεταδοτικό ενθουσιασμό’ (The Strad).

Τo 2013 παρουσίασε 2 πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις - το κονσέρτο για βιολί του Matthew Taylor στο St. Petersburg, με την Orchestra Capella, και το κονσέρτο του Robert Still, στο Λονδίνο με την Ealing Symphony, στο οποίο χαρακτηρίστηκε ως ‘ακλόνητη στο έργο της, κατέχοντας το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας, με την ευκολία μιας εκθαμβωτικής τεχνικής, μια που ξεπέρασε όλες τις περιπλοκές της παρτιτούρας. Η Έφη Χριστοδούλου παρείχε επαρκώς μεγάλη δραστικότητα και ενέργεια και είχε σαφώς κατακτήσει τις έντονες απαιτήσεις του έργου.’ (Classical Source). Παίζει με βιολί Pierre Silvestre (Lyon 1848) που της δώρισαν οι χορηγοί Matti & Nicholas Egon.

Τον Αύγουστο του 2014 ηχογράφησε κονσέρτα για βιολί (Dvorak, Glazunov, Sibelius) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bournemouth, για τη δισκογραφική εταιρία SOMM. Ο δίσκος αναμένεται για κυκλοφορία τον προσεχή Μάιο.
Efi Christodoulou, LGSM, ARCM, MA
http://www.classical-artists.com/efi 
LINKS: http://www.guildmusic.com/shop/wbc.php?tpl=produktdetail.html&pid=12877
http://www.youtube.com/channel/UC2-52aInxTwycHtft2tAajQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου