Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

"Δεν έχουμε καταλάβει τι χάσαμε,
τι έχασε η μουσική με τον θάνατό του.
Και σε αυτόν τον τόπο, πολύ αργά αρχίζουμε
να καταλαβαίνουμε τι μας έλειψε".
ο Κάρολος Κουν για τον Γιάννη Χρήστου

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926 - 1970)

Από Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015
αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Τριανόν παρουσιάζεται
το ντοκιμαντέρ
“Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)”
του Κωστή Ζουλιάτη

Στις 8 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1970. Ήταν μόλις 44 χρονών και ένα από τα πιο συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα της παγκόσμιας μουσικής πρωτοπορίας.

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, διπλή επέτειο στη μυστηριακή μυθολογία του συνθέτη -γεννήθηκε την ίδια μέρα, το 1926 στην Αλεξάνδρεια- μια μικρή μουσική τελετή θα φωτίσει τη μνήμη του στον Κινηματογράφο Τριανόν(Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα).

Μαζί με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη "ANAPARASTASIS: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)", η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνοςθα παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο εμπνευσμένο από το δημιουργικό πνεύμα του Γιάννη Χρήστου, συμπεριλαμβάνοντας ένα ιδιαίτερο πιανιστικό έργο του ίδιου: τα Έξι Τραγούδια σε ποίηση Τ.Σ.Έλιοτ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.00.

Η ταινία θα προβάλλεται καθημερινά από τις 8 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες προβολών στον Κινηματογράφο Τριανόν τηλ. 2108215469 και στο website της ταινίας http://anaparastasis.info

Την ημέρα της πρεμιέρας Πέμπτη 08/01, ώρα έναρξης 20:00

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» 2012, στοΜέγαρο Μουσικής και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης(Ντοκιμαντέρ) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Έχει ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ στη Γερμανία(Βερολίνο, Κολωνία, Δρέσδη), σε φεστιβάλ πειραματικής μουσικής στην Αθήνα (Triple Bath, Fasma), σε ειδικά αφιερώματα στο Λονδίνο, στη Γάνδη και στο Σχολείο Αττικού Δράματος στην Ελευσίνα.

Δελτίο τύπου σε μορφή .pdf
  • Ημερομηνία:Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2015
  • Είδος:Ντοκιμαντέρ

    ANAPARASTASIS

  • Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

    Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)




  • «Δεν έχουμε καταλάβει τι χάσαμε, τι έχασε η μουσική με τον θάνατό του. Και σε αυτόν τον τόπο, πολύ αργά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι μας έλειψε». Η φράση αυτή, του Κάρολου Κουν για τον Γιάννη Χρήστου, μπορεί να συνοψίσει όλα όσα θα μπορούσαμε να γράψουμε αναφερόμενοι σε αυτόν.
    Με αφορμή τα 45 χρόνια από το θάνατό του αλλά και την ημέρα της γέννησής του, ο κινηματογράφος Τριανόν παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)», του Κωστή Ζουλιάτη.
    Η προβολή συνοδεύεται από μία μουσική εκδήλωση με τη μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και τον πιανίστα Θόδωρος Κοτεπάνος να παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο εμπνευσμένο από το έργο του Γιάννη Χρήστου. http://www.trianon.gr/ 


  • Γεωργία Σουβατζή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου