Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ Η ΚΟΛΟΡΑΤΟΥΡΑ-ΣΟΠΡΑΝΟ ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΑΛΚΑΝΗ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΕΡΓΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤΗ κολορατούρα σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ

 Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου ηχογραφήθηκαν έργα του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ για την εκπομπή “Lunch Time Live Concert” 13.00 - 15.00 / 90.9 FM live. του Χρίστου Παπαγεωργίου.
Τα έργα θα μεταδοθούν τις Τετάρτες στην Ελληνική Ραδιοφωνία από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ με παρουσιαστή τον διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος συνθέτη και πιανίστα Χρίστο Παπαγεωργίου.
Την Ελληνική Ορχήστρα διεύθυνε ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης.  
Η απίστευτη κολορατούρα σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε άριες από την όπερα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» και το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» του Π. Καρούσου προσθέτοντας ψηλές νότες, μελίσματα, και εκπληκτικά στακάτο που δεν έχουν ξανακουστεί στην Ελληνική όπερα.
Στην άρια της Θεάς Ήρας από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ήταν σε μεγάλη φωνητική φόρμα, χείμαρρος σωστός, δίνοντας όλο της το είναι σε μια πανδύσκολη άρια που λίγες σοπράνο της όπερας μπορούν να εκτελέσουν με τέτοια εμβέλεια.
Η ακρίβεια των βοκαλισμών της Βανέσσας Καλκάνη έδωσε στην άρια το μεγαλείο που απαιτούσε ο ρόλος σαν μια άλλη βασίλισσα της νύχτας του Μότσαρτ.
Χρίστος Παπαγεωργίου, Βανέσσα Καλκάνη, Ελευθέριος Καλκάνης
Το ρόλο της Θεάς Ήρας ο συνθέτης τον εμπνεύστηκε από την φωνή της και το ταλέντο της και τον έγραψε ιδικά για την φωνή της.
Επίσης η Βανέσσα Καλκάνη στα Γαλλικά την κύρια άρια από το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» σε ποίηση Χαλίλ Γκιμπράν (Khalil Gibran) δείχνοντας όλη την ομορφιά της μουσικής έμπνευσης του συνθέτη.
Μαρία Λυμπεράκου, Βανέσσα Καλκάνη, Παναγιώτης Καρούσος, 
Ελευθέριος Καλκάνης, Χρίστος Παπαγεωργίου, Αναστάσιος Στέλλας
Στην συναυλία επίσης παρουσιάστηκαν αξιόλογοι ερμηνευτές με τέλειες ερμηνείες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα ορχηστρικά έργα: ΒΙΟΛΙ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ( Έφη Χριστοδούλου, βιολί), ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ (Μιρέλα Ρούτση, τσέλο), ΟΜΠΟΕ ΡΟΜΑΝΤΖΑ (Γεωργία Κωνσταντοπούλου, όμποε), και σε Παγκόσμια Πρεμιέρα το ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ.
Από τις όπερες του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ» με την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, και από τον «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» με την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της Ιούς,  τη σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη στο ρόλο της Θεάς Ήρας, τον τενόρο Αναστάσιο Στέλλα στο ρόλο του Θεού Ερμή και την σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στον ρόλο της Ωκεανίδας. Επίσης ερμηνεύτηκε η άρια «Θεια Μουσική από το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» με την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη στα Γαλλικά.
Με αυτή την εκπομπή το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της (ΝΕΡΙΤ) παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που χαρακτηρίζουν το συνολικό του έργο (Όπερα, Ορατόριο, Κονσέρτο, Μουσική Δωματίου). Το Τρίτο Πρόγραμμα ευχαρίστησε τους μουσικούς, τους σολίστες τον μαέστρο και τον συνθέτη για την ωραία συναυλία που πρόσφεραν στη ΝΕΡΙΤ.
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
Βιολιά πρώτα: Έφη Χριστοδούλου, Brunilda Malo, Monika Dhamo, Σταυρούλα Μεντή
Βιολιά δεύτερα: Κάτια Καμίνσκι, Στέλλα Ζιοπούλου, Bledar Skenderi
Βιόλες:  Alketa Tzaho, Biliana Zaharinova, Ελένη Λίγγρη
Βιολοντσέλα: Mirela Ruci, Alexander Tsefa
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Ασλανίδης
Φλάουτο: Ρένη Τσαλαπάτη
 Όμποε: Γεωργία Κωνσταντοπούλου
Κλαρινέτα: Θανάσης Κατερινάκης, Παναγιώτης Μάρκου

http://www.nerit.gr/eidiseis/politismos/trito-programma-zontani-sinavlia-tis-tetartis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου