Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Υπέροχη η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών‏

Μάγεψε η Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου παρουσίασαν το κορυφαίο ορατόριο του 19ου αιώνα «Ηλίας» του Felix Mendelssohn. σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Χορωδία του Εθνικού Ωδείου.


Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο) Βίκυ Τσιλιακού (άλτο) Γιάννης Κάβουρας (τενόρος) Κώστας Μαυρογένης (μπασοβαρύτονος).
Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής 
Διδασκαλία Χορωδίας Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών: Νίκος Μαλιάρας 
Διδασκαλία Χορωδίας Εθνικού Ωδείου: Σπύρος Κλάψης 
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου 

ΦΩΤΟ DKOSTO
Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Felix Mendelssohn: “Ηλίας” 
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση


Ο Οργανισμός παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Χορωδία του Εθνικού Ωδείου στο κορυφαίο ορατόριο του 19ου αιώνα «Ηλίας» του Felix Mendelssohn.
Στο έργο αυτό παρουσιάζεται η ζωή του Προφήτη Ηλία δοσμένη μέσα από μια παρτιτούρα εντυπωσιακής δραματικής δύναμης. Η απόδοση του ορατορίου θα γίνει στα αγγλικά (στην αναθεωρημένη εκδοχή του 1847) με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι:

Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο)
Βίκυ Τσιλιακού (άλτο)
Γιάννης Κάβουρας (τενόρος)
Κώστας Μαυρογένης (μπασοβαρύτονος)

Διδασκαλία Χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διδασκαλία Χορωδίας Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών: Νίκος Μαλιάρας
Διδασκαλία Χορωδίας Εθνικού Ωδείου: Σπύρος Κλάψης
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου


Ο Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ (Felix Mendelson-Bartholdy, 3 Φεβρουαρίου 1809 - 4 Νοεμβρίου 1847) ήταν Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Σπούδασε από πολύ μικρός πιάνο και θεωρία μουσικής. Μόλις εννιά χρονών έπαιξε πιάνο δημόσια και σε ηλικία δώδεκα χρονών άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα. Στα δεκαεπτά του χρόνια έγραψε το πρώτο του αριστούργημα, την εισαγωγή στο έργο του Σαίξπηρ "Όνειρο θερινής νυκτός" που είναι και το γνωστότερο έργο του.
Το 1820 διεύθυνε στο Βερολίνο το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ "Τα κατά Ματθαίον Πάθη" για πρώτη φορά μετά το θάνατό του μεγάλου μουσικού. 

Το 1833 έγινε αρχιμουσικός στο Ντίσελντορφ και το 1835 θεμελίωσε το ωδείο της Λειψίας που έγινε κέντρο της γερμανικής μουσικής. Αν και πέθανε νέος, μας άφησε πάρα πολλά έργα. Έγραψε τα ορατόρια "Παύλος" και "Ηλίας", πολλές συμφωνίες με σπουδαιότερες την "Ιταλική" και τη "Σκωτική", κοντσέρτα για πιάνο και βιολί, τα "Τραγούδια χωρίς λόγια" περίφημο λυρικό έργο για πιάνο, εισαγωγές (όπως οι περίφημες "Εβρίδες"), σονάτες, μουσική για εκκλησιαστικό όργανο κ.ά. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών και θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού προρομαντισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου