Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Tριήμερο σειράς εκδηλώσεων προώθησης-προβολής της Ελλάδας στην καρδιά της Μόσχας‏

To τριήμερο από 26 έως και 28 Σεπτεμβρίου 2014 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αποδεχόμενο πρόσκληση του νέου εμπορικού κέντρου ‘Season Gallery’ (http://www.modaseason.ru/), το οποίο ἀνοιξε πρόσφατα τις πύλες του και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του κεντρικού ξενοδοχείου “MOSKVA”, στην καρδιά, κυριοολεκτικά, της Μόσχας (μεταξύ Κόκκινης Πλατείας και Κοινοβουλίου), διοργάνωσε και συμμετείχε σε πολιτιστική-γαστρονομική παρουσίαση-σειρά εκδηλώσεων «Αυθεντικές γεύσεις από όλο τον κόσμο. -  Γάμος αλά ελληνικά», οκατά τη διάρκεια του οποίου ο χώρος της Πινακοθήκης έσφιζε διάφορα δρώμενα, με κεντρικό άξονα την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας.
Καθ’όλη τη διάρκεια του τριημέρου, στο αίθριο του εμπορικού κέντρου, λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής από την εκλεκτή καλλιτέχνιδα και φιλελληνίδα, ΄Ελενα Σιπιτσόβα, με τίτλο «Ολυμπιακές θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας».
Παράλληλα διοργανώθηκε γευσιγνωσία-έκθεση ελληνικών τροφίμων, στην οποία συμμετείχαν δύο εταιρίες εμπορίας ελληνικών προιόντων, η Olympic foods και οι Argonaytes.
Υπήρξε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον απο τους πολυάριθμους  επισκέπτες του χώρου για τη γαστρονομική κουλτούρα της Χώρας μας, τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, ενώ πολλοί απο αυτούς προβήκαν σε μαζική αγορά αγαθών, που παράγει η η πατρίδας μας.Το ελαιόλαδο και οι ελιές είχαν την τιμητική τους, καθώς και άλλα προϊόντα όπως μαρμελάδες,γλυκά του κουταλιού,συσκευασμένα ορεκτικά κ.α.Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού(Κ.Ε.Π), για ακόμη μια φορά, συμμετείχε, εκπροσωπώντας πολυεπίπεδα τον ελληνικό πολιτισμό.
Το Σάββατο 27/09 η διευθύντρια του Κ.Ε.Π Δώρα Γιαννίτση, απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη παρουσίαση της 9χρονης λειτουργίας του Κ.Ε.Π.,καθώς και του ρόλου που διαδραματίζει ο φορέας αυτός στα πολιτιστικά δρώμενα της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ακολούθησε παρουσίαση του δρώμενου ‘’Ελληνικός παραδοσιακός γάμος’’ απο τα μέλη του χορευτικού μας συγκροτήματος με επικεφαλής την Τατιάνα Τσόρναγια, το οποίο για μια ακόμη φορά κατέθεσε το υψηλό επίπεδο κατάρτισής του στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης(πρόβλημα στον ηχητικό εξοπλισμό του εμπορικού κέντρου), η χορευτική μας ομάδα,με τη  βοήθεια του Έλληνα τραγουδιστή-μουσικού Γιάννη Κωφόπουλου, κατόρθωσε να παρουσιάσειν στο ένθερμο, κατενθουυσιασμένο κοινό, χορούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.
Επιβράβευση της προσπάθειας αυτής,υπήρξε η συμμετοχή του κοινού με χειροκροτήματα και επευφυμίες, εκδηλώσεις χαρἀς και κεφιού,κατα τη ρωσική, αλλά και παγκόσμια, πανανθρώπινη συνήθεια.
Την Κυριακή 28/09 πραγματοποιήθηκε μάστερ-κλας της Ελληνικής κουζίνας, απο τον Έλληνα σεφ και συνεργάτη του Κ.Ε.Π  Γιάννη Κωφόπουλο. Ο Γιάννης μαγείρεψε κλασσικές λιχουδιές της Ελληνικής κουζίνας. Κρητική σαλάτα,με κρητικό παξιμάδι, φρέσκα λαχανικά και ξύδι βαλσάμικο, μουσακά βασισμένο σε συνταγή της γιαγιάς από την Πόλη, και μελομακάρονα,γλύκισμα, το οποίο οι Ρώσοι αγαπούν με θέρμη.Η επιτυχία του μάστερ-κλας ήταν ότι κατά την 5ωρη διάρκειά του, πλήθος κόσμου παρέμεινε, καταγράφοντας τις συνταγές, βοηθώντας στις ετοιμασίες των εδεσμάτων, και, φυσικά, καταναλώνοντας και απολαμβάνοντας τα φαγητά που παρουσιάστηκαν, μέχρι τελευταίου κομματιού. Οι γεύσεις ενθουσίασαν τους Ρώσους επισκέπτες και πολλοί απο αυτούς εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τα Ελληνικά εστιατόρια στη Μόσχα, καθώς και για να συμμετέχουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο προσεχές μέλλον.
Τη διερμηνεία του μάστερ-κλάς επιμελήθηκε η διευθύντρια του Κ.Ε.Π Δώρα Γιαννίτση, η οποία άδραξε την ευκαιρία,να παρουσιάσει στους επισκέπτες την δράση του και την δυναμική του,ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ιστορικά γεγονότα που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο ομόδοξων λαών. Επίσης ανέπτυξε συνοπτικά σημεία-γεγονότα, που επισφράγισαν την κοινή ιστορική πορεία των δύο φίλων, ομόδοξων λαών, Ελλήνων και Ρώσων, προσκομίζοντας συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα και αποσπάσματα από αρχειακό υλικό. Το κοινό απορροφούσε την ενημέρωση με ειλικρινές ενδιαφέρον, έθετε ερωτήσεις και συμμετείχε.

Με χαρά δεχτήκαμε και τις ευχαριστίες των υπευθύνων του εμπορικού κέντρου,οι οποίοι επιβεβαίωσαν την επιτυχημένη πορεία του τριημέρου. Ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες ανανεώσαμε το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε παρόμοιες εκδηλώσεις, που πρόκειται να διοργανωθούν σε αυτόν ή σε παρόμοιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου