Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Μητροπολίτης Σωτήριος Καναδά - Οδοιπορικό στην Ελλάδα…

Ο Σεβ. Μητρ. Καστοριάς κ. Σεραφείμ και ο Μητροπ. Σωτήριος στον εξώστη του Μητροπολιτικού Μεγάρου
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου έλαβε μέρος στη συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Την 1η Σεπτεμβρίου, αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, συγχοροστάτησε μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους άλλους Αρχιερείς, στην Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου και με το πέρας της Θ. Λειτουργίας συνυπέγραψε το πρωτόκολλο της αρχής του νέου εκκλησιαστικού έτους.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σωτήριος μετέβη στην πατρίδα του και στο Μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης, στον καταρράκτη Άρτης, εβάπτισε τον εγγονό του αδελφού του Σταύρου, ο οποίος ονομάστηκε Σταύρος προς τιμή του παππού του.
Στη Σύναξη Ιερέων της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς με τον Μητρ. Καστοριάς  Σεραφείμ και τον Μητρ. Σωτήριο
Την επομένη ημέρα Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, λειτούργησε στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, απέναντι από το πατρικό του σπίτι και ετέλεσε το μνημόσυνο των γονέων του, αλλά και όλων των κεκοιμημένων του χωριού του. Μετά την Θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συμμετασχόντες. Το χωριό έχει περίπου 30 κατοίκους, αλλά συνέρρευσαν από τα γύρω χωριά περίπου 200 άνθρωποι.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβη στο Μοναστήρι της Παναγίας Ροβέλιστας και τέλεσε τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό του Μοναστηριού, του Γενέσιου της Θεοτόκου.
Την επομένη, 8 Σεπτεμβρίου, συνελειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνάτιο στον ίδιο Ι. Ναό. Τόσο στον Εσπερινό, όσο και στην Θ. Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Σωτήριος εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετέβη και προσκύνησε στο ιστορικό Μοναστήρι της κάτω Παναγιάς, το οποίο κτίστηκε τον 13ο αιώνα, από την βασίλισσα της Άρτας, Αγία Θεοδώρα.
Από τις 13 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Μητρ. Σωτήριος μετέβη στο Άγιο Όρος συνοδευόμενος από δύο μεγαλοεπιχειρηματίες των Αθηνών, τον Βασίλειο Μουχτάρη και τον Γεώργιο Τανισκίδη. Επήγε πρώτα στο Μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας, όπου ετέλεσε την Θ. Λειτουργία με έξι ιερείς και δύο διακόνους. Ήταν μία πραγματική πνευματική πανδαισία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μητρ. Σωτήριος μίλησε στη σύναξη των εξήντα ιερομονάχων και μοναχών της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτραςκαι συνεζήτησε θέματα μαζί τους, τα οποία συγκίνησαν τους ιερομονάχους και μοναχούς μέχρι δακρύων.
Ο Μητρ. Καστοριάς Σεραφείμ και ο Μητρ. Σωτήριος στο Δήμαρχο Καστοριάς. Από δεξιά ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής, ο κ. Α. Μιρκόπουλος και ο κ. Λ. Μιρκόπουλος
Σημειωτέον, ότι το Άγιο Όρος ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο και η Κυριακή 14η με το νέο ημερολόγιο, ήταν η 1η Σεπτεμβρίου με το παλαιό και γιορτάστηκε η γιορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους. Την επομένη, 15 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Σωτήριος επισκέφθηκε το Μοναστήρι του Φιλοθέου, όπου έλαβε μέρος σε όλες τις Ι. Ακολουθίες. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει πνευματικά θέματα με τον Ηγούμενο Νικόδημο και μερικούς άλλους μοναχούς.
Μεταβαίνοντας ο Μητροπολίτης Σωτήριος από την Ι. Μονή Φιλοθέου στην Ι. Μονή Διονυσίου εσταμάτησε στην Ι. Κοινότητα, στις Καρυές και επισκέφθηκε τον πρωτεπιστάτη Σάββα μοναχό και τους εκπροσώπους των Ι. Μονών στην Ι. Επιστασία
Την επομένη ημέρα επισκέφθηκε την Ι. Μονή Διονυσίου. Συμμετείχε σε όλες τις Ι. Ακολουθίες και την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Ακαθίστου
Από αριστερά ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Σ. Αδαμόπουλος, ο Μητρ. Σωτήριος, ο κ. Α. Μιρκόπουλος και ο κ. Λ. Μιρκόπουλος
Ο Μητρ. Σωτήριος έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από τις Ι. Μονές τις οποίες επισκέφθηκε και την Ι. Επιστασία. Ευχαριστεί και ευγνωμονεί τον πρωτεπιστάτη Σάββα Μοναχό, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. κ. Ελισσαίο, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Φιλοθέου Αρχιμ. κ. Νικόδημο και τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Διονυσίου Αρχιμ. κ. Πέτρο καθώς επίσης και όλες τις αδελφότητες των Ι.Μονών. Ευχαριστεί και ευγνωμονεί τον Τρισάγιο Θεό που τον αξίωσε ύστερα από πολλά χρόνια να επισκεφθεί το Άγιο Όρος και να κάμει το πρσκυνηματικό αυτό ταξείδι.
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου ο Μητρ. Σωτήριος ανεχώρησε από το Άγιο Όρος και επισκέφθηκε την Ι. Μονή Ορμυλίας, όπου έγινε δεκτός με τους συνοδούς του από την ευλαβεστάτη Γερόντισσα Νικοδήμη και τις αδελφές μοναχές. Στην Ι. Μονή Ορμυλίας, η οποία είναι Μετόχιο της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας, ζουν και δρουν περίπου 120 μοναχές.
Στην συνέχεια οι συνοδοί του Μητροπολίτη Σωτηρίου επέστρεψαν στην Αθήνα ενώ ο ίδιος μετέβη στην Καστοριά για την βάπτιση του εγγονού του κ. Λαζάρου Μιρκόπουλου, ο οποίος εγκαταβιεί στο Τορόντο και είναι μεγάλος επιχειρηματίας, αλλά και πολύ πιστός και υποστηρικτής της Εκκλησίας μας.
Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Νικάνωρος, Καστοριάς. Από αριστερά ο Μητρ. Λήμνου, Ιερόθεος, ο Μητρ. Τορόντο, Σωτήριος και ο Μητρ. Καστοριάς Σεραφείμ
Στην Καστοριά ο Μητρ. Σωτήριος έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, του οποίου η εγκαρδιότητα και η περιποίηση δεν περιγράφονται. Ελαβε μέρος στη σύναξη των Ιερέων της Ι. Μητρόπολης της Καστοριάς, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ημέρα.
Στην Καστοριά ο Μητρ. Σωτήριος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή και από τον αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο. Ξεναγήθηκε στο σπήλαιο σταλακτιτών και σταλαγμιτών, το ενυδρείο της πόλης, όπου ευρίσκονται σαράντα είδη ιχθύων, λιμνών και ποταμών της περιοχής,  και στον λιμναίο οικισμό. Στη λίμνη της Καστοριάς υπήρχε λιμναίος οικισμός, δηλαδή καλύβες πάνω σε στύλους μέσα στη λίμνη, 5500 χρόνια π. Χ. Τώρα έχει γίνει διαμόρφωση του χώρου αυτού με καλύβες όπως ήταν 5500 π.Χ. Στο Μουσείο δίπλα φυλλάσσονται όλα τα ευρήματα τα οποία είναι αμυθήτου αξίας, αμφορείς και πολλά άλλα. Το πιο εντυπωσιακό είναι η φλογέρα από κόκκαλο πελαργού.
Επισκέφθηκε ο Μητρ. Σωτήριος και τις λίμνες Πρέσπες. Ξαναγήθηκε στον αρχαίο Ναό του Αγ. Αχιλλείου. Σε μικρή βάρκα διέσχισε τις λίμνες Πρέσπες και έφθασε μέχρι τα σύνορα, στο λεγόμενο Τριεθνές. Στο διάβα του με την βάρκα έβλεπε τις ωραίες εικόνες, ζωγραφισμένες πάνω στους γρανίτες των βουνών. Ανέβηκε τα 177 σκαλιά και προσκύνησε στο εκκλησάκι της Παναγίας το οποίο έχει θαυμάσια αγιογραφία βυζαντινής τέχνης.
Ο Μητρ. Καστοριάς κ. Σεραφείμ έχει ορίσει την Κυριακή μετά την γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, να κατέρχεται στην πόλη της Καστοριάς και στον Ι. Ν. του Αγίου Νικάνωρος, η αγία Κάρα της Αγ. Σοφίας της Κλεισούρας. Εφέτος στον Εσπερινό του Σαββάτου την υποδοχή της αγίας Κάρας έκαναν οι τρεις Μητροπολίτες, ο Καστορίας Σεραφείμ, ο Λήμνου Ιερόθεος και ο Τορόντο Σωτήριος. Στην συνέχεια ο Μητρ. Σωτήριος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχε πλήθος λαού και οι αρχές της πόλης και εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Την επομένη ημέρα Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, οι τρεις Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ, Λήμνου Ιερόθεος και Τορόντο Σωτήριος, ετέλεσαν την Θ. Λειτουργία βοηθούμενοι από πολλούς ιερείς και διακόνους, μέσα σε ένα πλήθος ευλαβών χριστιανών και κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Πάλι τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Μητρ. Σωτήριος. Στη συνέχεια έγινε λιτανεία της τιμίας κάρας της Αγ. Σοφίας της Κλεισούρας πέριξ του Ι. Ναού και ακολούθησε ευλαβές προσκύνημα.
Θ. Λειτουργία στον Ι. Μονή Ροβελίστης στην Άρτα με τον Μητρ. Αρτας, Ιγνάτιο και τον Μητρ. Τορόντο, Σωτήριο
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο χωριό της οικογενείας Μιρκόπουλου, το Καλοχώρι, το οποίο απέχει από την Καστοριά περίπου δέκα χλμ., ο Μητρ. Σωτήριος και ο Μητρ. Λήμνου κ. Ιερόθεος ετέλεσαν την βάπτιση του εγγονού του κ. Λ. Μιρκόπουλου, τον οποίο ονόμασαν Νικηφόρο-Θεόδωρο. Επηκολούθησε θαυμάσιο γεύμα για όλους που συμμετείχαν στο Μυστήριο της βάπτισης. Ο Μητρ. Σωτήριος και στο Μυστήριο της Βάπτισης εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας πάλι ο Μητρ. Καστοριάς κ. Σεραφείμ παρέθεσε δείπνο για όλους, στο οποίο, εκτός άλλων, παρεκάθησε και ο Σεβ. Μητρ. Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος ήλθε για να συναντήσει τον Μητροπολίτη Σωτήριο. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Μητρ. Σιατίστης κ. Παύλος πριν πολλά χρόνια ως αρχιμανδρίτης είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Σωτήριο στον Καναδά.
Η φιλοξενία και η περιποίηση του Σεβ. Μητρ. Καστορίας κ. Σεραφείμ και της οικογένειας Μιρκόπουλου, ήταν περισσότερο από αβραμιαίες.
Η οικογένεια Μιρκόπουλου, τόσο στην Καστοριά, όπου ζουν οι δύο δίδυμοι αδελφοί Αχιλλέας και Νικηφόρος, όσο και στο Τορόντο και στο Σικάγο, διακρίνεται για την αγάπη της στην Εκκλησία και τις επιτυχίες της στην επιχείρηση. Οι γονείς της οικογένειας Μιρκόπουλου, ο π. Θεόδωρος Μιρκόπουλος και η Πρεσβυτέρα Χρυσούλα, μεγάλωσαν πέντε γιους, τον Νικόλαο, τον Λάζαρο, τον Στυλιανό, τον Αχιλλέα και τον Νικηφόρο. Ο καθένας είναι καλύτερος από τους άλλους.
Ο Μητρ. Σωτήριος εκφράζει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στον Σεβ. Μητρ. Καστορίας κ. Σεραφείμ και τους θαυμαστούς συνεργάτες του. Στον Σεβ. Μητρ. Λήμνου κ. Ιερόθεο. Στον Σεβ. Μητρ. Σιατίστης κ. Παύλο και στην οικογένεια Μιρκόπουλου.
Στην συνέχεια ο Μητρ. Σωτήριος επισκέφθηκε τον Άρχοντα-Νοτάριο Διονύσιο Στασινόπουλο και την σύζυγό του Άννα, από το Vancouver, οι οποίοι το καλοκαίρι διαμένουν μεταξύ Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης, όπου και έμεινε για τρεις ημέρες. Μετά ταύτα, ο Μητροπολίτης Σωτήριος επέστρεψε στην Αθήνα όπου έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και επισκέφθηκε στο γραφείο του και τον πρώην Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δ. Αζεμόπουλο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Μητρ. Σωτήριος μετέβη ξανά στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε μέρος στην συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του Παναγ. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στην προσφώνηση του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων διηγήθηκε τις εμπειρίες του στον Πόντο, από τον οποίο είχε επιστρέψει την προηγούμενη ημέρα και έφερε δάκρυα στα μάτια όλων των συνοδικών Αρχιερέων, απήντησε ο Μητρ. Σωτήριος, ως πρώτος τη τάξει, των παρόντων συνοδικών Αρχιερέων και είπε περίπου τα εξής:Παναγιώτατε, ευχαριστούμε για την μεγάλη τιμή να μας καλέσετε ως μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την περίοδο αυτή.
Η αλλαγή της σύνθεσης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, την οποία έχετε τελευταία πραγματοποιήσει και περιλαμβάνει Αρχιερείς απ’ όλο τον κόσμο, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και για τον Χριστιανισμό γενικά.
Με όσα είπατε στην προσφώνησή σας και ιδιαίτερα από τις εμπειρίες σας στον Πόντο, μάς συγκινήσατε βαθύτατα.
Σας βλέπουμε, Παναγιώτατε, σαν τον Δαυίδ, ο οποίος μάχεται συνεχώς εναντίον των παντός είδους Γολιάθς, δηλαδή των προβλημάτων και των καταστάσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η Μητέρα Εκκλησία. Συνεχώς νικάτε. Πάντοτε μιλάτε για το ταπεινό Φανάρι. Στην πατριαρχεία σας το ταπεινό Φανάρι έλαμψε και λάμπει. Συνεχίστε την όμορφη αυτή πορεία στο πνεύμα του Χριστού. Εμείς, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, θα συνεργαζόμαστε μαζί σας ως χορδαί εν κιθάρα. Θα σας βοηθούμε, ώστε το ταπεινό Φανάρι καθημερινά να ανέρχεται και να παίρνει την θέση του ένδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, για το καλό της Ορθοδοξίας, του χριστιανικού κόσμου γενικά και όλου του κόσμου στον πλανήτη μας.
Εμείς, Παναγιώτατε, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ευλαβικά προσευχόμαστε να σας χαρίζει ο Θεός υγεία. Να σας προστατεύει η Παναγία η Παμμακάριστος και να σας ευλογεί ο Τρισάγιος Θεός, ώστε να ζείτε για πολλά χρόνια και να συνεχίζετε το θεάρεστο έργο σας.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, βαθύτατα συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μητρ. Σωτήριο και τα μέλη της Αγ. και Ιεράς Συνόδου για τα αισθήματα τα οποία εξέφρασε ο Μητρ. Σωτήριος.
Την επομένη, Πέμπτη 2 Οκωτβρίου, ο Μητροπολίτης Σωτήριος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, των συνοδικών Αρχιερέων, αλλά και των Αρχιερέων οι οποίοι ευρίσκονταν στην Πόλη την ημέρα αυτή, 25 τον αριθμό.
Στην προσφώνησή του ο Μητρ. Σωτήριος είπε περίπου τα εξής:
Ο μαραγκός πατέρας μου Γεώργιος και η νοικοκυρά μάνα μου Αναστασία, μάς μεγάλωσαν, δέκα παιδιά, μέσα στην Ορθοδοξία, γαλουχώντας μας στο Ελληνορθόδοξο πνεύμα. Μάς μιλούσαν για την Πόλη. Για την Αγιά Σοφιά. Για τον τελευταίο Πατριάρχη. Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά. Μικρά που είμασταν βλέπαμε και κάποιες φωτογραφίες, τον Πατριάρχη με την μίτρα, τον αυτοκράτορα με το στέμμα και καλά καλά δεν καταλαβαίναμε και νομίζαμε πως ο Πατριάρχης και ο αυτοκράτορας έχουν διαφορετικά κεφάλια από τους άλλους ανθρώπους. Μεγάλωσα και αξιώθηκα να μπω στους κόλπους της Μητέρας Εκκλησίας. Κάποια όργανα της Εκκλησίας με πέταξαν στον σκουπιδοτενεκέ του Καναδά, όπου τα πρώτα χρόνια της ιερατικής μου διακονίας, εβάπτιζα τα παιδιά σε σκουπιδοτενεκέδες, γιατί δεν είχαμε κολυμβήθρα. Ιδείτε, Παναγιώτατε, την φωτογραφία αυτή και δώστε την να την δούν και οι άλλοι Αρχιερείς. Φωτογραφία με βάπτιση σε σκουπιδοτενεκέ. Τα ίδια αυτά όργανα της Εκκλησίας με περιμάζεψαν, χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και με έφεραν στη θέση στην οποία βρίσκομαι τώρα και είμαι απείρως ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Αξιώθηκα να γνωρίσω Πατριάρχες.
Το 1968 για πρώτη φορά επισκέφθηκα την Πόλη και εγνώρισα τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, τον θεόρατο αυτόν άνθρωπο, τον σοφό και τόσο διορατικό.Με κοίταγε καλά, καλά στα μάτια ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και μου λέει. “Πόσο σ’αγαπώ”. Απήντησα. “Πολύ Παναγιώτατε”. Επανέλαβε. “Πόσο σ’ αγαπώ”. “Πάρα πολύ Παναγιώτατε”. Επανέλαβε για τρίτη φορά. “Πόσο σ’αγαπώ”. Απήντησα. “Τόσο που δεν το αξίζω”. Και ο Πατριάρχης είπε. “Γι αυτό σ’αγαπώ, γιατί δεν το αξίζεις. Αν το άξιζες, τι αξία θα είχε η αγάπη μου”;
Εγνώρισα τον Πατριάρχη Δημήτριο, τον ταπεινό, τον μειλίχιο, τον άγιο, τον άνθρωπο του Θεού.
Και τώρα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τον οποίο ό,τι κι αν πει κανείς για τις γνώσεις του, για την σοφία του, για την αποφασιστικότητά του, για την διορατικότητά του και όλα τα άλλα, δεν είναι ικανό να τον περιγράψει.
Ξυπόλυτος, Παναγιώτατε, πήγα στο σχολείο. Στον σκουπιδοτενεκέ του Καναδά πετάχτηκα. Αυτοί που με πέταξαν, με περιμάζεψαν, γιατί δεν είχαν κακία. Εγινα Αρχιερεύς. Και απόψε τι μεγάλη τιμή!!! Ο ξυπόλυτος, ο πεταμένος και μετά συμμαζεμένος παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και τόσων άλλων Αγίων Αρχιερέων! Ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή!
Ο καθένας μας πρέπει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του στον Θεό, τους γονείς του και τους ευεργέτες του. Ευεργετήθηκα από την Μητέρα Εκκλησία και προσπαθώ πάντοτε να εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Πιστεύω απόλυτα, ότι ο καλύτερος τρόπος να εκφράζει κάποιος την ευγνωμοσύνη του είναι να τελεί τα καθήκοντά του σωστά. Όταν η Μητέρα Εκκλησία έκανε τον Καναδά Μητρόπολη και εμένα Μητροπολίτη, επήραμε καινούργιο Καταστατικό από τις αρχές του Καναδά. Για να εκφράζω μόνιμα την ευγνωμοσύνη μου στην Μητέρα Εκκλησία, έβαλα στο Καταστατικό δύο άρθρα. Το ένα λέει, ότι το Καταστατικό αυτό της Ι.Μ. Τορόντο, δεν δύναται να τροποποιηθεί χωρίς την έγγραφη έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το άλλο άρθρο λέει, ότι η Ι.Μ. Τορόντο θα πληρώνει στην Μητέρα Εκκλησία 10% των εσόδων της ετησίως. Θα ενθυμείσθε, Παναγιώτατε, ότι σας είχα ομιλήσει για αυτό και εξέφρασα την γμώμη μου, ότι πρέπει όλες οι Ι. Αρχιεπισκοπές και Ι. Μητροπόλεις να κάνουν το ίδιο στο Καταστατικό τους.
Παναγιώτατε, ήμουν, είμαι και θα είμαι Βαρθολομαιϊκός. Όχι γιατί ο Βαρθολομαίος είναι αυτός που είναι, αλλά γιατί ο Βαρθολομαίος είναι ο Πατριάρχης μου. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πατριαρχικός, γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το Πατριαρχείο μου, είναι η μάνα μου. Ήμουν, είμαι και θα είμαι χριστιανός, γιατί ο Χριστός είναι ο αληθινός Μεσσίας. Ο Μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου. Ο Μόνος αληθινός Θεός.
Ευχαριστώ Παναγιώτατε σας και τους Αγίους Αρχιερείς, διότι μού εκάματε την υψίστη τιμή, να δεχθείτε να παραθέσω δείπνο προς τιμήν σας.
Στην προσφώνηση αυτή του Μητροπολίτη Σωτηρίου, απήντησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και χαρακτηριστικά είπε, ότι σωστά ετέθησαν τα θέματα και την πραγματική αξία έχουν οι θεσμοί και όχι τα πρόσωπα.
Μετά ταύτα, ο Μητροπολίτης Σωτήριος επέστρεψε στον Καναδά για να συνεχίσει τα καθήκοντα του στην Ιερά Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά).
Από το Γραφείο της Ι. Μητρόπολης
(15 Οκτωβρίου 2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου