Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις για την Αδελφοποίηση του Δήμου των Αγίων Σαράντα με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη γειτονική Αλβανία.
Συγκεκριμένα, οι Εκδηλώσεις Αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννη Μαρωνίτη, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, του Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS Καθηγητού Δρ Αθανασίου Νακάση καθώς και του Προέδρου του διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Το Καφενίο των ιδεών» Ντίνου Κουμπάτη, οι οποίοι και επισκέφθηκαν την όμορφη περιοχή των Αγίων Σαράντα, του Βουθρωτού και του Αργυροκάστρου.
Ο Δήμαρχος των Αγίων Σαράντα Stefan Çipa, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Luftar Hasanllari και ο Αντιπρόεδρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο Δημοσιογράφος – Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Thoma Nika υποδέχθηκαν την Ελληνική Αποστολή στο Δημαρχείο των Αγίων Σαράντα, όπου και υπεγράφη το ειδικό συμφωνητικό αδελφοποίησης, όπου αναφέρεται ότι οι 2 φορείς δεσμεύονται να συνεργάζονται αρμονικά και πλέον τους ενώνει ένας ισχυρός δεσμός αδελφοσύνης και μακρόχρονης φιλίας. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων: Ο Δήμαρχος Çipa απένειμε στον Ι. Μαρωνίτη το ειδικό βραβείο των Αγίων Σαράντα, σύμβολο της συνύπαρξης μεταξύ των διαφορετικών Πολιτισμών, καθώς και τουριστικό οδηγό της πόλης. Με τη σειρά του ο Ιωάννης Μαρωνίτης απένειμε στο Δήμαρχο την ειδική τιμητική πλακέτα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ανακυρήσσοντας τον, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, επίτιμο μέλος του. επίσης, του προσέφερε και το συλλεκτικό Λεύκωμα «Ελλάδα» με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος παρουσίασε την πολύπλευρη δραστηριότητα του Δήμου των Αγίων Σαράντα καθώς και την Αρχαία Ελληνική πόλη του Βουθρωτού η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Ντίνος Κουμπάτης, ο οποίος και ήταν ο Συντονιστής και Υπεύθυνος των Εκδηλώσεων Αδελφοποίησης, τόνισαν χαρακτηριστικά σε κοινή δήλωσή τους: «Η Αδελφοποίηση μεταξύ του Δήμου των Αγίων Σαράντα και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων ξεπερνά τα μέχρι πρότεινος δεδομένα των τυπικών διαδικασιών Αδελφοποίησης και περνά στη φιλοσοφία, που βασίζεται στη διατήρηση και ανάδειξη της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάθε χώρας, μέσα από τις Πολιτιστικές Ανταλλαγές και το διάλογο του Πολιτισμού των λαών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, επίσης, καθώς σε αυτή την ελπιδοφόρα σύμπραξη έχουμε τη στήριξη της Αλβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα καθώς και της Ομοσπονδίας Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα που συγχαίρουν και τους 2 φορείς για αυτή την πρωτοβουλία και δεσμεύονται


να είναι δίπλα μας στην κοινή πορεία που μόλις ξεκινά». Έπειτα ο Ι. Μαρωνίτης κάλεσε τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής των Αγίων Σαράντα στο διεθνές Συνέδριο με θέμα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ - Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων», υπό τη διοργάνωση του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, στον Πολυχώρο «Αθηναΐς», τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014. Ακόμα ο Ι. Μαρωνίτης πρότεινε και τη διοργάνωση ενός μεγάλου ΠαραδοσιακούΑλβανικού Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Την Τελετή Αδελφοποίησης πλαισίωσε ποικίλο Πολιτιστικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο των Αγ. Σαράντα. Έλαβαν μέρος:
* το Θέατρο «Διάχρονο» με τη διακεκριμένη Ελληνίδα Ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη και την αγαπημένη Ηθοποιό και Τραγουδίστρια Ελένη Ροδά, οι οποίες παρουσίασαν μονολόγους από την Τραγωδία του Ευρυπίδη «Τρωάδες»,
* το Θέατρο της Κούλουρης. Με τη Σκηνοθεσία του Προέδρου του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Το Καφενείο των Ιδεών» Ντίνου Κουμπάτη και του Παντελή Γαρείου παρουσίασε τα «Πρόσωπα του Αρχαίου Δράματος».
* Σε εορταστικό πλέον τόνο, ακολούθησε το εκπληκτικό Παραδοσιακό Συγκρότημα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Συλλόγου Ροβιών Ευβοίας «Χ’οροβίαι».
Η βραδιά έκλεισε με τιμητικές απονομές: Η Μαίρη Βιδάλη, η Ελένη Ροδά καθώς και ο Σκηνοθέτης, Θεατρικός Συγγραφέας, Ηθοποιός και Λογοτέχνης Ντίνος Κουμπάτης βραβεύθηκαν για την πολυετή προσφορά τους στον Πολιτισμό, παρουσία της Διευθύντριας Λαϊκού Πολιτισμού και Χορωδιών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Νίας Κομπορόζου.

Ηθοποιοί – Συντελεστές: Μαίρη Βιδάλη, Ελένη Ροδά, Γιώργος Δανέσης, Λίλυ Νουράη–Κουμπάτη, Μαρία Δημητρούκα, Χριστίνα Μανδέκη, Σούζη Φωτίου, Γιαννα Ζερβού, Θέμις Κοσσιώρη, Νικολέττα Παπαδοπούλου, Τίνα Μπεγνή, Αριστέα Σιγάλα, Ρούλα Μπεγνή, Ρούλα Μπεγνή-Μεϊμάρογλου, Νίκος Μακεδόνας, Παντελής Γαρείος, Ντίνος Σικουτρής, Ηλίας Γκατσονίδης, Κώστας Μπακατσέλος, Βαγγέλης Καστρινόπουλος, Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Σταματίου, Έρι Λανγκόζη, Spyro Gouma.

Συντονιστής Εκδηλώσεων: Ντίνος Κουμπάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου