Από σήμερα στα βιβλιοπωλεία το μυθιστόρημα του Αλεξί Ραγκουνιό (Alexis Ragougneau) 'ΝΙΛΣ' σε μετάφραση Μανώλη Πιμπλή από τις εκδόσεις Στερέωμα.
Υπήρξαν στιγμές στην ιστορία που δοκίμασαν την ακεραιότητα των πολιτών, την εθνική τους χρηστότητα, το πατριωτικό τους φρόνημα. Μια απ’ αυτές ήταν η περίοδος της γερμανικής κατοχής, κι ένα ακραίο παράδειγμα συνεργασίας με τις κατοχικές δυνάμεις ήταν η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία. Έγκλημα και συνάμα ταμπού για τη γαλλική κοινωνία, η δράση των δωσιλόγων παραμένει μια τραυματική ανάμνηση για τους Γάλλους και αποτελεί το επίκεντρο του τελευταίου μυθιστορήματος του Αλεξίς Ραγκουνιώ, που τιτλοφορείται μονολεκτικά, με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα: «Νιλς». Ένας ήρωας της αντίστασης, πρώην σκηνοθέτης του θεάτρου στο προπολεμικό Παρίσι, επιστρέφοντας μετά την απελευθέρωση από τη Δανία, όπου ενεργούσε ως σαμποτέρ, διαπιστώνει συγκλονισμένος ότι ο πιο στενός του φίλος και συνεργάτης κατηγορείται για δωσιλογισμό. Διχάζεται ανάμεσα στο συναίσθημα προς τον φίλο του και τις αρχές του, ταλαντεύεται ανάμεσα στην παρόρμηση να τον υπερασπιστεί και τις επιταγές της ηθικής του. Το δίλημμα είναι μεγάλο, το τίμημα της απόφασης είναι και στις δύο περιπτώσεις βαρύ.
Επιλέγοντας μια κρίσιμη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας ως πλαίσιο του μυθιστορήματός του, ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στο μετακατοχικό Παρίσι και μας εισάγει στα άδυτα του κόσμου του θεάματος απ’ όπου παρακολουθεί τις διαδρομές των πρωταγωνιστών του (ανάμεσά τους ο Ζαν Κοκτώ, ο Λουί Ζουβέ, ο Σασά Γκιτρί, η Αρλετί, ο Τίνο Ρόσι…), που τήρησαν μιαν αμφίσημη στάση απέναντι στον κατακτητή. Συνδυάζοντας ιστορία, μαρτυρία, στοχασμό, μυθοπλασία και θεατρική γραφή ο Ραγκουνιώ αναρωτιέται ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη συνεργασία με τον εχθρό και την παθητική αποδοχή του, ποιο είναι το τίμημα της ενοχής και πόσο δίκαια αποδίδεται η τιμωρία. Ένα στιβαρό, τολμηρό, υπαρξιακά βαθύ μυθιστόρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου