Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στην 27η και 28η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας
Προϋπολογισμός – Τεχνικό Πρόγραμμα 2021
Η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη δεν έσπασε και φέτος την παράδοση των πλασματικών προϋπολογισμών. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2021 είναι ακόμα ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός που με λογιστικά τεχνάσματα, όπως ο αυθαίρετος χειρισμός των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών, κρύβει την πραγματικότητα, στερείται πολιτικής αξιοπιστίας και εξυπηρετεί μόνο την τυπική νομιμότητα. Την ίδια στιγμή διατηρεί τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις της πόλης υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό “λάστιχο”, ο οποίος συνοδεύεται από ένα Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 που, όπως και εκείνο του 2020, είναι οπισθοβαρές και προσανατολισμένο στις επόμενες κάλπες, με μικρή επαφή τόσο με τα πραγματικά δεδομένα όσο και με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των δημοτών.
Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και πρότεινε μεταξύ άλλων τα παρακάτω, απαντώντας σε σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής:
Ένταξη στον προϋπολογισμό Ολιστικού Σχεδίου Ανακύκλωσης (σταθμοί επεξεργασίας απορριμμάτων, δίκτυο καφέ κάδων, διαλογή στην πηγή, ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών).
Ένταξη στον προϋπολογισμό της καταγραφής και αξιοποίησης των κλειστών κτιρίων που αποτελούν πλούτο για την πόλη και μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς και χρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.
Ενίσχυση της επιχορήγησης του ΚΥΑΔΑ κατά 1,5εκ Ευρώ προκειμένου να καλύπτει πλήρως τις αρμοδιότητές του σε σχέση με ευάλωτες ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.
Καθώς είναι φανερό ότι οι συνθήκες της πανδημίας δεν θα αρθούν σύντομα, πρόβλεψη για συνέχιση της επιχορήγησης για τον Πολιτισμό, καθώς και για επέκταση της επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων της πόλης.
Ενίσχυση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών με επιπλέον 1 εκ Ευρώ, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα, καθώς και για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Ενίσχυση του προϋπολογισμού των Δημοτικών Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.
Ένταξη στον προϋπολογισμό απαλλοτριώσεων και κατεδαφίσεων που θα επιτρέψουν κοινωνικά προσανατολισμένες χρήσεις και τη δημιουργία 50 πάρκων τσέπης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.
Μεταφορά της δαπάνης για την αποκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος της Πρασσά στο 2021, ώστε να γίνει εφικτή η μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών για την περίοδο 2021-22.
Θέματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη εκτός ημερήσιας διάταξης στην 27η συνεδρίαση
Στην τακτική 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε επίσης τα παρακάτω ζητήματα:
Η Ανοιχτή Πόλη υιοθετεί το κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Μέρα25 και καταγγέλλει την αντισυνταγματική καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων από την Κυβέρνηση κατά τις μέρες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Έχοντας αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, η Κυβέρνηση μετατρέπει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας σε ζήτημα καταστολής. Η Ανοιχτή Πόλη δεν προτείνει τον μαζικό εορτασμό στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, ωστόσο οι φορείς και οργανώσεις των πολιτών θα πρέπει να μπορούν να τιμήσουν την επέτειο, με συμβολικό τρόπο που θα επιλέξουν και με σεβασμό στα μέτρα προστασίας. Το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει να μας εμπνέει, αποτελώντας βράχο αντιφασιστικής εγρήγορσης για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Καταγγείλαμε την αλόγιστη σπατάλη 892000 Ευρώ που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, για την προμήθεια Χριστουγεννιάτικου στολισμού και για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία των εργασιών στολισμού - αποστολισμού. Ο Δήμος Αθηναίων μπορούσε να αναλάβει τον στολισμό της πόλης με τους πόρους που ήδη διαθέτει. Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα τον αξιοπρεπή καθημερινό φωτισμό μιας πόλης που σήμερα είναι σκοτεινή, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών αποθήκευσης και φύλαξης του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που ήδη υπάρχει.
Καταγγείλαμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων που εξακολουθούν να γίνονται “δια περιφοράς”, χωρίς να αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης και χωρίς την παρουσία των κατοίκων.
Επισημάναμε την ανάγκη να αναβαθμιστεί το ΚΥΑΔΑ, τόσο οργανωτικά όσο και επιχειρησιακά, ιδιαίτερα μπροστά στην προοπτική ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που θα είναι ακόμα πιο δύσκολος για τις ευάλωτες ομάδες. Οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του Δήμου για το επόμενο διάστημα.
Με εισήγηση της Ανοιχτής Πόλης και παρέμβαση εκπροσώπου της σχολικής κοινότητας τέθηκε το επείγον ζήτημα της μεταστέγασης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αθήνας. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να προχωρήσει εσπευσμένα στις απαραίτητες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ότι η μεταστέγαση θα είναι δυνατή έως το Σεπτέμβρη του 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου