Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιΐας επέδωσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, τιμώντας την για τις εξαίρετες υπηρεσίες της προς την πατρίδα και τις πράξεις φιλανθρωπίας, οι οποίες αναγνωρίστηκαν και διεθνώς από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Νelson Mandela 2020.
Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι η μοναδική Ελληνίδα η οποία λαμβάνει αυτή την κορυφαία αναγνώριση από την Πολιτειακή Ηγεσία.
Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιΐας είναι η ύψιστη τάξη του Τάγματος της Ευποιΐας και απονέμεται μόνο σε γυναίκες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, για εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα, για πράξεις φιλανθρωπίας και για άριστες επιδόσεις στα γράμματα και τις τέχνες.
Η παρασημοφόρηση έγινε στο πλαίσιο μιας λιτής, αλλά ιδιαίτερα συγκινητικής, τελετής στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.
Πριν από την παρασημοφόρηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη:
«Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε στη ζωή της τη δυνατότητα να κάνει πιο ασφαλείς και προσωπικές επιλογές. Διάλεξε όμως το δρόμο της προσφοράς με επίκεντρο αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σταθώ στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της με το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» για τον παιδικό καρκίνο που μετρά ήδη 30 χρόνια. Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO στηρίζει προγράμματα δράσης για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προστασία γυναικών και κοριτσιών σε υποβαθμισμένες κοινωνίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, την κλιματική αλλαγή. Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert F. Kennedy Human Rights για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε πρόσφατα το Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» με στόχο την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις προωθούνται οι ιδέες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και ενθαρρύνονται ιδίως οι νέοι σε όλο τον κόσμο να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης για ένα κόσμο ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας.
Σε αναγνώριση αυτού του σπουδαίου ανθρωπιστικού έργου της απονεμήθηκε πρόσφατα το Βραβείο Nelson Mandela από τον ΟΗΕ.
Αποδέχθηκα ευχαρίστως την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών για την απονομή στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιΐας ως αναγνώριση του έργου της».
Συγκινημένη, και με μεγάλη σεμνότητα, η κυρία Βαρδινογιάννη έλαβε από τα χέρια της Προέδρου της Δημοκρατίας την ξεχωριστή αυτή τιμητική διάκριση, την ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά της και δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις να συνεχίσει το έργο του Νέλσον Μαντέλα, όπως ακριβώς της ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών:
«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά σας λόγια! Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αίσθημα ευθύνης και αγάπης για την πατρίδα μας την Ελλάδα, λαμβάνω αυτή την ύψιστη τιμητική διάκριση. Είναι για μένα πολύ μεγάλη τιμή να μου την απονείμετε και δεν βρίσκω λόγια αρκετά να σας εκφράσω με ταπεινότητα την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα Κράτη-Μέλη ξεχωριστά, που με τίμησαν με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα. Μια διάκριση που ούτε μπορούσα ποτέ να φανταστώ στη ζωή μου. Γιατί αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμένα, αλλά ανήκει στην Ελλάδα μας και στον Ελληνικό λαό.
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μου ανέθεσε να συνεχίσω το έργο του Νέλσον Μαντέλα και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του. Αισθάνομαι τυχερή, που τον γνώρισα μέσα στην οικογένεια της UNESCO. Γιατί ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης και οραματιστής, που επηρέασε όλη μου τη ζωή και με ενέπνευσε να την αφιερώσω στα ανθρώπινα δικαιώματα, και στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον σύζυγό μου Βαρδή και τα αγαπημένα μας παιδιά και εγγόνια γιατί χωρίς τη στήριξή τους δεν θα είχα επιτύχει αυτό το έργο.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη μας, εύχομαι η Ελλάδα μας να παραμείνει ακλόνητος θεματοφύλακας των αιώνιων αξιών και όλοι οι λαοί να εργαστούν μαζί για το καλό της ανθρωπότητας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην μεγάλη εθνική σας αποστολή για τη χώρα μας και στην πραγματοποίηση των ευγενών στόχων σας. Σας ευχαριστώ πολύ».
Mέσα από το Βραβείο Nelson Mandela του ΟΗΕ με το οποίο τιμήθηκε πρόσφατα η κυρία Βαρδινογιάννη η χώρα μας συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στις χώρες που αναγνωρίζονται για το ανθρωπιστικό τους έργο. Στόχος της κυρίας Βαρδινογιάννη αποτελεί να συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελεί παράδειγμα ανθρωπισμού παγκοσμίως. Η αναγνώριση της δράσης της και από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την οποία η κυρία Βαρδινογιάννη τρέφει ιδιαίτερα εκτίμηση, αποτελεί επισφράγισμα της προσπάθειας αυτής αλλά και θεμέλιο για τη συνεργασία των δύο κυριών προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλευρό της κυρίας Βαρδινογιάννη για την κορυφαία αυτή στιγμή αναγνώρισης του έργου της, το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας έχοντας λάβει διεθνή αναγνώριση, βρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα οποία ήταν περήφανα αλλά και πολύ συγκινημένα. Το γεγονός πως μπόρεσε να μοιραστεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της με την οικογένεια της, η οποία όπως συνηθίζει να λέει είναι «ό, τι πολυτιμότερο έχει στη ζωή της», ήταν για την κυρία Βαρδινογιάννη πολύ σημαντικό.
Παρόντες ήταν ακόμα ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, Πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Εθιμοτυπίας Πρέσβης Αντωνία Κατζουρού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το διάσημο της Ευποιΐας έχει σχήμα λουλουδιού με πέντε πέταλα από θαλασσί σμάλτο, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται στενόμακρα σέπαλα από πράσινο σμάλτο. Στο κέντρο του άνθους υπάρχει η εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος. Μια λεπτομέρεια που συγκίνησε βαθιά την κυρία Βαρδινογιάννη η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου της στην προστασία των παιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου