Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γ. Διευθύντρια της UNESCO συνεχάρη την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την βράβευση της από τον ΟΗΕ με το «Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020»

 


Μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την χώρα μας, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, είχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.

H τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη βράβευση της κυρίας Βαρδινογιάννη από τον ΟΗΕ με το «Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020», για το οποίο η Γενική Διευθύντρια της UNESCO την συνεχάρη λέγοντάς της πως η UNESCO είναι υπερήφανη για εκείνη και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί «…μια κορυφαία διάκριση στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και έτσι είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς στην UNESCO να έχουμε εσένα ως αποδέκτρια αυτού του βραβείου».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η κυρία Βαρδινογιάννη έθεσε τα μείζονα θέματα που αφορούν την χώρα μας, και συγκεκριμένα το θέμα της Αγίας Σοφίας και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Αναφορικά με την Αγία Σοφία, η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την κυρία Azoulay για την θέση της UNESCO κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα επόμενα βήματα του Διεθνούς Οργανισμού για το σημαντικό αυτό ζήτημα. «Μου δίνεται τώρα η ευκαιρία να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τις προσπάθειες της UNESCO και το προσωπικό σου βαθύ ενδιαφέρον για την προστασία της μοναδικής εξαιρετικής αξίας και του παγκόσμιου χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Η ένταξη της Αγίας Σοφίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως αναπόσπαστο μέρος των Ιστορικών Περιοχών της Κωνσταντινούπολης, το 1985, ήταν το πρόσφατο ορόσημο στην πλούσια ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα αυτού του μνημείου και μουσείου. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του, ο οποίος έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο από διάφορα θρησκευτικά υπόβαθρα» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε στην κυρία Azoulay για τις προτάσεις της χώρας μας για ένταξη εθνικών μας μνημείων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ένα θέμα για το οποίο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες η κυρία Βαρδινογιάννη, μέσα από τον ρόλο της στην UNESCO. «Αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για την ιδιαίτερη προσοχή σου σχετικά με την εξέταση των προτάσεων για την ένταξη ελληνικών Μνημείων και Χώρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι τα Ανάκτορα της Κρήτης, η Σπιναλόγκα και τα Ζαγοροχώρια. Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω για την πρόθεσή μας να προτείνουμε να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς ο «Ερωτόκριτος», ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας» ανέφερε η κυρία Βαρδινογιάννη.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, οι δυο κυρίες συζήτησαν επίσης για την παγκόσμια κρίση εξαιτίας της πανδημίας και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2020, έτσι ώστε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα κράτη σε καίρια ζητήματα, όπως  το εμβόλιο κατά του Covid-19 και η στήριξη της παιδείας ώστε να μην μείνει κανένας μαθητής, φοιτητής ή εκπαιδευτικός πίσω.   Η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να καταστεί δημόσιο αγαθό διαθέσιμο σε όλους και ενημέρωσε την κυρία Azoulay για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση.  

Η  κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Azoulay συμφώνησαν να προχωρήσουν και να συνεργαστούν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν στην παιδεία και στην επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Η κυρία Αzoulay ενημέρωσε την κυρία Βαρδινογιάννη ότι πρόσφατα επισκέφθηκε τη Βηρυτό, και είδε δύο σχολεία και πολλά μνημεία και κτίρια που καταστράφηκαν από την έκρηξη και εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία και την πρόθεσή της η UNESCO να βοηθήσει τον λαό του Λιβάνου να ανακατασκευάσει σχολεία και σημαντικά κτίρια.  Η κυρία Βαρδινογιάννη δεσμεύτηκε να συνδράμει την UNESCO σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως πρότεινε ακόμα στην κυρία Azoulay να συνδιοργανώσουν μια διαδικτυακή εκδήλωση τον Δεκέμβριο στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα.  Η κυρία Βαρδινογιάννη προχώρησε σε αυτή την πρόταση καθώς ως αποδέκτρια του Βραβείου Νέλσον Μαντέλα του ΟΗΕ θα συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά τις προσπάθειές της να παραμείνει ζωντανή η παρακαταθήκη και η σοφία του Νέλσον Μαντέλα.  

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/unesco-se-marianna-b-bardinogianni-nelson-mantela

https://www.iefimerida.gr/

Αρχική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου