ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΠ
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, αν και ήδη όχι απαραίτητα, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, το γνωστικό μας πεδίο, να αποκτούμε καινούριες εμπειρίες και ερεθίσματα, να παραμένουμε σε φόρμα. Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές !
Παρακολουθείτε τις διαδικτυακές δράσεις μας, διαλέξεις, λέσχες λόγου και επικοινωνίας, μυούμενοι στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις μας τελευταίων ετών, ήτοι κύκλους διαλέξεων, ημέρες Ελλάδας και διαδραστικά αφιερώματα, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, επιστημονικές-λογοτεχνικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις !!! Σε όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις μας, προτείνουμε να μυηθούν στο θησαυρό και τον πλούτο του Ελληνικού Κόσμου, του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, περιηγούμενοι στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυοτόπου μας.
Αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε βίντεο από τον κύκλο διαλέξεων για την ελληνική γλώσσα ως όχημα διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας, που παρουσίασε για το Κ.ΕΠ. την περίοδο 2014-2015, η Σοφία Εμελιάνοβα, υποψήφια διδάκτωρ, καθηγήτρια στη Θεολογική Σχολή στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων».:
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
- Όγδοη διάλεξη του κύκλου με τίτλο: «Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα γυμνάσια κλασσικών σπουδών της Ρωσίας το 19ο αιώνα. 22.10.2014
Βίντεο
http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/vosmaya_lekciya_cikla_vostochnohristianskaya_grecheskaya_pismennost_i_literaturasaemelyanova.html
Δελτίο τύπου
- Ένατη διάλεξη του κύκλου με τίτλο: «Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα γυμνάσια κλασσικών σπουδών της Ρωσίας το 19ο αιώνα. Ο Καταστατικός Χάρτης του 1871 και οι τροποποιήσεις του.» 27.11.2014.
Βίντεο
Δελτίο τύπου
- Δέκατη διάλεξη του κύκλου με τίτλο: «Τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και οι μεταρρυθμίσεις στην κλασσική γυμνασιακή παιδεία του 19ου αι.». 15.12.2014
Βίντεο
Δελτίο τύπου
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση, αφιερωμένη στην 60η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην 60ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργανώθηκε από την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης https://www.ippo.ru/ και την Ένωση Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας με τους Λαούς της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Κύπρου - «Φιλία» . Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων: ο πρόεδρος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Εταιρείας της Παλαιστίνης και τέως πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν, ο πρόεδρος της Οργανισμού Φιλίας Ρωσίας - Ελλάδας - Κύπρου, πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο 1996-1999 Γκεόργκιι Μουράντοβ, ο πρέσβυς Ανδρέας Ζήνωνος, Έλληνες και οι Φιλέλληνες.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν:
- To μουσικό συγκρότημα "To Mεράκι", που αποτελείται από νέους αλλά ήδη καταξιωμένους Ελληνιστές, τους Αλεξάνδρα Ντούντνικοβα, Σόφια Τσούγιεβα, Αλεξάντρα Μπελούγκινα, Τατιάνα οβερτσούκ και Δημήτρη Γκρίσιν,
- Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., το οποίο ετοίμασε ειδικά ένα πρόγραμμα κυπριακών παραδοσιακών χορών (καλλιτεχνικοί διευθυντές η Οξάνα Ρακτσέγιεβα και ο εν Μόσχα αποσπασμένος εκπαιδευτικός Ευστάθιος Νικητόπουλος, συμμετείχαν οι χορευτές μας: Έλενα Τιμοθέου, Έλενα Ντόροχοβα, Έλενα Ισατσένκοβα Γιούλια Ζάιτσεβα, Γιεκατερίνα Μιρόνοβα, Έλενα Πόροχοβα και Ολέγκ Νικούλιν.
- η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., ιστορικός, ηθοποιός Δώρα Γιαννίτση,
- ο ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου, διακεκριμένος καλλιτέχνης της Ρωσίας Ευκλείδης Κιουρτζίδης,
- η δημοφιλέστατη ομογενής τραγουδίστρια, διακεκριμένη καλλιτέχνης της Ρωσίας Ξένια Γεωργιάδου.
Βιώσαμε άπλετη θετική ενέργεια και συναισθήματα, καλοπροαίρετη αύρα, τον ενθουσιασμό και την αγάπη του κοινού!
Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές για την πρόσκληση και σε όλους τους ερμηνευτές για τη συμμετοχή και την υποστήριξη της εκδήλωσης !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας.!!! ΖΗΤΩ !!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Επισυνάπτονται σύνδεσμοι σε βίντεο και φωτογραφίες από την εορταστική εκδήλωση.
https://yadi.sk/d/-8Ug1j6EogETnA
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ρωσία — Τουρκία — Ελλάδα: δυνατότητες διαλόγου στα Βαλκάνια», που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σλαβικών Μελετών (και Βαλκανικής) της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, με χαιρετισμό απευθύνθηκε η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, Δώρα Γιαννίτση, το κείμενο της οποίας παρατίθεται κατωτέρω.
Επίσης, παρατίθεται βίντεο από τις εργασίες του συνεδρίου
Επίσης, παρατίθεται το πρόγραμμα του συνεδρίου https://yadi.sk/i/wX7PjHl8q9I88A
Αξιότιμοι συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι!
Για εμένα είναι ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή να απευθύνω χαιρετισμό σε ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ρωσία-Τουρκία-Ελλάδα – δυνατότητες διαλόγου στα Βαλκάνια», με τη συμμετοχή επιφανών εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, επαϊόντων. Η επιλεχθείσα θεματική και η χρονολογική συγκυρία διεξαγωγής του Συνεδρίου, υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών διαδικασιών και γεγονότων, αποφαίνονται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και επιβεβλημένα.
Κοιτάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις στο συνέδριο, η προσοχή μου, ως Ελληνίδας, επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση της διδάκτορος ιστορίας Άννας Λουμπότσκαγια με τίτλο «Ο αιώνιος φίλος και ο αιώνιος εχθρός: η μορφή της Ρωσίας και της Τουρκίας στη συνείδηση των σύγχρονων Ελλήνων».
Ουσιαστικά, στη γενετική μνήμη των Ελλήνων ο ρούσικος λαός ταυτίζεται με το ρούσικο ξανθόμαλλο γένος, που θα έρθει να μάς ελευθερώσει, όπως, χαρακτηριστικά, λέει και το δημοτικό μας τραγούδι – «…πότε θα΄ρθει ο Μόσκοβας να μάς ελευθερώσει…».
Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία των δύο κόσμων μας, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά μάς παραπέμπει στην μυθολογία [9ος άθλος του Ηρακλή, Θησέας, Τελαμώνας, ζώνη Ιππολύτης, Προμηθέας Δεσμώτης, ιάσων και Αγοναυτική Εκστρατεία, και συνεχίζει με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη,, με το αποικισμό, η δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών σε όλη την Παρευξείνια Ζώνη των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο αρχίζει μετά τον Τρωικό πόλεμο το 1100 π.Χ. Η Σινώπη (785 π. Χ), πατρίδα του κυνικού φιλοσόφου Διογένη, του κωμικού ποιητή Δίφιλου και του ιστορικού Βάτωνα, ήταν η πρώτη αποικία της Μιλήτου στον Εύξεινο Πόντο το 786 π.Χ. και σαν έδρα εμπορίου, έγινε πολύ σύντομα ένα αξιόλογο λιμάνι με πολυάριθμο στόλο και ισχύ. Ακολούθησαν η Τραπεζούντα (756 π.Χ), η Κερασούντα (700 π.Χ), η Αμισός (Σαμψούντα- 600 π.Χ), η Οδησσός, ο Βαθύς Λιμένας (Βατούμ), η Διοσκούρια (Σοχούμι), η Πιτιούντα, η Αρχαιόπολις (Νοκολακέβι), τα Κοτύωρα (Ορντού), η Τρίπολη, η Αμάσεια, η Ιωνόπολη (Ινέμπολη), η Χερσόνησος, το Παντικάπαιον και άλλες] ενώ από το Μεσαίωνα και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, την βάπτιση του ηγεμόνος του Κιέβου, του Ρώσου πρίγκηπα Βλαδίμηρου στη Χερσόνησο της Ταυρίδας και τον γάμο του με τη Βυζαντινή πριγκίπισσα Άννα, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς.
Κατά τη νεότερη εποχή αυτή η εγγύτητα καλλιεργείται. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη σύμπτωση των συμφερόντων της με τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού να ανατρέψει τον ξένο, τον οθωμανικό ζυγό. Ως αποτέλεσμα των εκστρατειών στη Μεσόγειο του ρωσικού στόλου του δεύτερου ήμισυ του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα, οι διαπροσωπικές επαφές και σχέσεις μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού και του ρωσικού λαού, των Ρώσων στρατιωτικών, αναπτύσσονται, διευρύνονται, ολοένα και ενισχύονται. Υφίστανται πολλές πηγές από τα απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών εκείνης της περιόδου σχετικά με το πώς οι Ρώσοι ναυτικοί βοηθούν τον ελληνικό πληθυσμό στην αποκατάσταση των Ορθόδοξων εκκλησιών, υποδομών κ.λπ. που καταστράφηκαν από τις Οθωμανικές αρχές.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν το 1821 στην Ελλάδα ξεσπά η Επανάσταση, οι Έλληνες όλο και περισσότερο προσανατολίζονται προς τη Ρωσία, αποσκοπούν στην υποστήριξή της ως εγγύηση για την επίτευξη του σκοπού τους, δηλαδή την επιτυχή έκβαση του αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Πόσο μάλλον που ίσως για πρώτη φορά τίθεται με τέτοια οξύτητα το ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους Έλληνες. Ευρισκόμενος στο επίκεντρο της ενόπλου σύρραξης, ο Ρώσος προσκυνητής Κιρ Μπρόννικωφ, δουλοπάροικος των Σερεμέτιεφ, περιγράφει ως εξής τη κοινή γνώμη και τις διαθέσεις των κατοίκων της Σκοπέλου, κοντά στο Άγιο Όρος: «Οι κάτοικοι βρίσκονταν σε μεγάλη θλίψη, ιδίως οι γυναίκες. Συναντώντας μας στο δρόμο και μη γνωρίζοντας τη ρωσική γλώσσα, ξέπνοες και μέσα στα δάκρυα μας έλεγαν τα εξής, τα οποία μας εξήγησε αργότερα διερμηνέας: «εάν δε μας βοηθήσει η Ρωσία, τότε εμείς οι Έλληνες χαθήκαμε»,
Αναμφίβολα είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο ρόλος της ρωσικής διπλωματίας, αλλά και των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην υπόθεση της απελευθέρωσης των Ελλήνων.
Ελλάδα - αναμφίβολα μία από τις σαγηνευτικότερες γωνιές του πλανήτη, τόπος απαράμιλλου φυσικούς κάλλους, αισθησιακής φυσικής ομορφιάς, αλλά και εξαιρετικά πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού, ανεπανάληπτων μνημείων, μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς, γενέτειρα διαχρονικών αξιών και ιδεωδών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, για ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών ανά τους αιώνες και δεν δύναται να αφήσει αδιάφορο και ασυγκίνητο και τον πλέον απαιτητικό περιηγητή.
Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε στο Ρώσο περιηγητή, διπλωμάτη Βλαντίμιρ Ορλόβ-Νταβίντοβ, που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 1835:
«Όσο μακρύ και να διαγράφεται το μέλλον του Βορρά, άλλο τόσο εκτείνεται σε βάθος και το παρελθόν της Ελλάδας, και όταν η δύναμη του ατμού θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις σε όλη τη γήινη σφαίρα και θα αντικαταστήσει την εργασία χιλιάδων ανθρώπων, ακόμη και τότε ο ανθρώπινος νους δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει τίποτα τελειότερο, από την Ιλιάδα και τον Παρθενώνα.»
[«Ταξιδιωτικές σημειώσεις του Βλαντίμιρ Νταβίντοβ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Ιόνια Νησιά, στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Τουρκία το 1835. Μέρη 1-2. Αγία Πετρούπολη. Τυπογραφείο Εντουάρντ Πρατς & Co., 1839-1840._/ Путевые записки, веденные во время пребывания на Ионических островах, в Греции, Малой Азии и Турции в 1835 году Владимиром Давыдовым. Ч. 1-2. СПб., Тип. Эдуарда Праца и КО., 1839-1840.]
Εν κατακλείδι κρίνεται σκόπιμο να αναφέρουμε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Αλεξάντρ Μιλιουκώφ, Ρώσου περιηγητή του δεύτερου ήμισυ του 19ου αι., ο οποίος επισκέφθηκε τη Χώρα μας. Πρόκειται για το 1857, περίοδο μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, όταν η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας όλο και περισσότερο προσανατολίζεται προς τη Δύση, ενώ η επιρροή της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή είναι αποδυναμωμένη. Ο Μιλιουκώφ αναφέρει ότι κατά τον περίπατό του στους πρόποδες της Ακρόπολης και συνοδευόμενος από έναν Έλληνα γνωστό του, με τον οποίο επικοινωνούσε στη γαλλική, συνάντησε έναν ηλικιωμένο Έλληνα βοσκό. Ο βοσκός, στην αρχή, νόμισε ότι ο ξένος περιηγητής είναι Γερμανός, αφού, όμως, έμαθε ότι πρόκειται για Ρώσο “το συνοφρυωμένο πρόσωπο του γέροντα φωτίστηκε. –Ρώσος! – είπε ο γέρος τοποθετώντας το χέρι στην καρδιά, - κάθισε, κάθισε! Οι Ρώσοι είναι προσκεκλημένοι μας! Οι Ρώσοι είναι αδέρφια μας!”[1]
Παρόμοια σκηνή αναφέρει και ο Ρώσος περιηγητής Λ.Α. Μπένικε, περιγράφοντας τη συνάντησή του με Έλληνες χωρικούς, μισό αιώνα αργότερα: “Μαθαίνοντας ότι είμαι Ρώσος αυτοί (οι χωρικοί – Θ.Γ.) χάρηκαν και μου δήλωσαν ότι τους Ρώσους τους θεωρούν αδερφούς τους”.[2]
Ειλικρινά, είμαι πεπεισμένη, έχοντας πλέον συμπληρώσει τριάντα (30) συνεχόμενα έτη εγκατάστασης και διαμονής στη Ρωσία, ότι αυτά τα λόγια του Έλληνα βοσκού χαρακτηρίζουν με το βέλτιστο τρόπο τις σχέσεις των δύο λαών διαχρονικά, πρωτίστως σε διαπροσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο απλών ανθρώπων, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών, ισορροπιών και ενίοτε πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, δυνάμεθα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το κύρος της Ρωσίας, το διπλωματικό δυναμικό και βάρος της, θα είναι σε θέση να αποβεί διαμεσολαβητής στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, διασφαλίζοντας τις ισορροπίες και την σταθερότητα στην περιοχή. Τουλάχιστον, το ελληνικό κοινό, ο Έλληνας, αναμένει κάτι τέτοιο από το ξανθόμαλλο γένος.
Για άλλη μια φορά δεχθείτε την ευγνωμοσύνη μου για την πρόσκληση, τα συγχαρητήριά μου για μια τόσο υπέροχη πρωτοβουλία και εύχομαι επιτυχημένη, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εργασία του συνεδρίου.
Θεοδώρα Γιαννίτση
[1] Μιλιουκώφ Α.Π. Αθήνα και Κωνσταντινούπολη Περιηγητικές σημειώσεις του Α. Μιλιουκώφ το 1857. Μέρος 1. Αγία Πετρούπολη, 1859. Σ. 53.
[2] Μπένικε Λ.Α. Ταξίδι στην Ελλάδα. Χάρκοβο, 1915. Σ. 28.
(Benike L.A. Poezdka v Gretsiu. Kharkov, 1915).
Την περίοδο 15 - 18 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Βαλκανικός Διάλογος 2020. 75 χρόνια της Μεγάλης Νίκης κατά του φασισμού», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Λαϊκής Διπλωματίας «Alexandr M. Gorchakov». Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 συνεδρίασε η σύνοδος για την Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν η Α.Ε. ο πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία Αντρέι Μάσλοβ, καθώς και οι: Νικόλαος Παπαδάτος, διδάκτωρ ιστορίας, Πανεπιστήμιο Γενεύης και Πάντειον Πανεπιστήμιο, Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., Θεόδωρος Ιγνατιάδης, πρόεδρος Ελληνο-Ρωσικής Λέσχης "Διάλογος".
Παρατίθεται βίντεο από τις εργασίες του συνεδρίου
Επίσης, παρατίθεται το πρόγραμμα του συνεδρίου https://yadi.sk/i/wREJTQ785KkUEw
Κατωτέρω παρατίθεται το κείμενο της ανακοίνωσης στο συνέδριο της δ/ντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση με θέμα «Το Ελληνικό (Αλβανικό) μέτωπο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ρόλος του στην εξέλιξη των γεγονότων και πορεία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι Σοβιετικοί Έλληνες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θεοδώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.,
διδάκτωρ ιστορίας,
βραβευμένη με το μετάλλιο «Πούσκιν» για τη φιλία των λαών βάσει του υπ΄αριθ. 214 από 13.05.2019 Διατάγματος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν.
Οι δύο ομόδοξοι λαοί, Έλληνες και Ρώσοι, τους οποίους συνδέουν κοινές σελίδες ιστορίας, κοινή ιστορική, πνευματική, πολιτιστική συγγένεια-εγγύτητα, κοινή κοσμοθεωρία, αντιμετώπιση του κόσμου, νοοτροπία, που βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, της αρετής, της προόδου, της αγάπης, της αρετής, πάντα πορεύονταν μαζί. Έτσι και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν, ως σύμμαχοι, στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων, πολέμησαν από κοινού τον κοινό εχθρό, το φασισμό, τον απολυταρχισμό.
Τα βαριά σύννεφα του πολέμου έχουν από καιρό τυλίξει την Ευρώπη. Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί στενάζουν κιόλας κάτω από τη μπότα του φασιστικού άξονα. Η κατάληψη της Αλβανίας από τον Μουσολίνι το 1939 αποκαλύπτει τα επεκτατικά ιταλικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Από τότε αρχίζει μια σειρά εκφοβισμών της Ιταλίας προς την Ελλάδα με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του ελληνικού αντιτορπιλικού «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου.
Το τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου, με το οποίο η Ιταλία ζητά την ελεύθερη δίοδο των στρατευμάτων της από το ελληνικό έδαφος, απορρίπτεται από τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Με το ηρωικό του όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός, δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, που είχε συνδέχει το όνομά του με ένα κατάπτυστο «όχι» προς κάθε τι το δημοκρατικό, ξαφνικά γινόταν ο άνθρωπος, που είχε πει το ένδοξο «΄Όχι» στους Ιταλούς φασίστες.
Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος, με τον οποίο σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιδρά στην είδηση του πολέμου που ξεχύνεται στους δρόμους το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Δεν διακρίνεται ούτε φόβος ούτε απόγνωση στα πρόσωπα του κόσμου, μονάχα αποφασιστικότητα και θάρρος
Η ελληνοϊταλικός πόλεμος διαρκεί 216 ημέρες, από τις 28 οκτωβρίου 1940 έως τις 31 Μαϊου 1941. Οι πρώτες 160 ημέρες καλύπτουν το νικηφόρο πόλεμο του ελληνικού στρατού εναντίον του ιταλικού. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου 1941, στον πόλεμο εισχωρεί η Γερμανία. 25 ημέρες καλύπτουν την ηρωική άμυνα των Ελλήνων στρατιωτών, με τη συμμετοχή και μερικών αγγλικών μονάδων, απέναντι στις συνδυασμένες επιθέσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας (μέχρι τις 30 Απριλίου 1941). Οι επόμενες 31 ημέρες καλύπτουν την ύστατη τακτική αντίσταση των Ελλήνων, μαζί με αγγλικές μονάδες, κατά των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη.
Στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία, συντρίβοντας ταυτόχρονα τη γιουγκοσλαβική αντίσταση, κτυπά την Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός, που υπερασπιζόταν τα μακεδονικά οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, περικυκλώνεται και μετά από ηρωική αντίσταση αναγκάζεται να υποκύψει. Μπροστά στην προέλαση των γερμανικών στρατιών η κυβέρνηση και ο βασιλιάς εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ η στρατιωτική ηγεσία (Τσολάκογλου) συνθηκολογεί στις 24 Απριλίου 1941. Η αντίσταση των Ελλήνων κρατά ακόμη στην Κρήτη ως το Μάιο του 1941. Η αντίσταση στην Κρήτη προκαλεί την καταστροφή εκλεκτών γερμανικών δυνάμεων και ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναβάλει για ζωτικό χρονικό διάστημα την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία, συντρίβοντας ταυτόχρονα τη γιουγκοσλαβική αντίσταση, κτυπά την Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός, που υπερασπιζόταν τα μακεδονικά οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, περικυκλώνεται και μετά από ηρωική αντίσταση αναγκάζεται να υποκύψει. Μπροστά στην προέλαση των γερμανικών στρατιών η κυβέρνηση και ο βασιλιάς εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ η στρατιωτική ηγεσία (Τσολάκογλου) συνθηκολογεί στις 24 Απριλίου 1941. Η αντίσταση των Ελλήνων κρατά ακόμη στην Κρήτη ως το Μάιο του 1941. Η αντίσταση στην Κρήτη προκαλεί την καταστροφή εκλεκτών γερμανικών δυνάμεων και ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναβάλει για ζωτικό χρονικό διάστημα την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Παραθέτουμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία:
Οι Έλληνες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η μόνη χώρα
που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα:
Αλβανία
Ιταλία
Γερμανία
Βουλγαρία
_______________
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (σε ημέρες)
Ελλάδα 219
Νορβηγία 61
Γαλλία 43 (η υπερδύναμη της εποχής)
Πολωνία 30
Βέλγιο 18
Ολλανδία 4
Γιουγκοσλαβία 3
Τσεχοσλοβακία 0
Λουξεμβούργο 0
Δανία 0 (οι Δανοί παραδόθηκαν σ’ ένα μοτοσικλετιστή του Hitler που
μετέφερε αίτημα του Hitler στο Δανό βασιλιά για διέλευση του Ναζιστικού
στρατού. Ο Δανός βασιλιάς για να δείξει την υποταγή του, παράδωσε το
Στέμμα του στο μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στο
Hitler ....)
______________
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
- Αλβανοί 1165
- Ιταλοί 8000
- Βούλγαροι 25.000
- Γερμανοί 50.000
___________
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
- Ελλάδα 10%
- Σοβιετική Ένωση 8%
- Ολλανδία 2,2%
- Γαλλία 2%
- Πολωνία 1,8%
- Γιουγκοσλαβία 1,7%
Αποσπάσματα για τους
Έλληνες
-"Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω
ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας
αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και
περισσότερο αψήφισαν το θάνατο.."
Adolph- Ηitler
(Από ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941)
____________________
-«Η λέξη ηρωϊσμός φοβάμαι οτι δεν αποδίδει στο ελάχιστο
τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν ο
καθοριστικός παράγοντας
για τη νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των
εθνών, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, για την ανθρώπινη
ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία
των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ ΠΠ θα
ήταν ακαθόριστη."
Winston Churchill
(Παραφρασμένο από μια από τις ομιλίες του στο βρετανικό
Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941)
______________________
-Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες.
Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.«
Winston Churchill
(Από μια ομιλία στο BBC στις πρώτες ημέρες του ελληνο-ιταλικού πολέμου)
"Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ
για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων
η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ ΠΠ."
Joseph Stalin
(Από μια ομιλία στο ραδιοσταθμό της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά
από τη νίκη του Stalingrad και τη συνθηκολόγηση της 6ης γερμανικής
στρατιάς υπό τον στρατηγό Von Paulus).
"Εάν οι ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλουν αντίσταση στην
είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν το
γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Έλληνες, οι οποίοι
καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα
μπορούσαν να μας κάνουν να γονατίσουμε."
Georgy Constantinovich Zhoukov
(Στρατηγός του σοβιετικού στρατού: Απόσπασμα τα απομνημονεύματά του
για το Β’ ΠΠ)
"Ανεξάρτητα από αυτό που οι μελλοντικοί ιστορικοί θα
πουν, αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι η
Ελλάδα έδωσε στο Μussolini ένα αξέχαστο μάθημα, ότι
ήταν το κίνητρο για την επανάσταση στη Γιουγκοσλαβία,
ότι κράτησε τους Γερμανούς στην ηπειρωτική χώρα και
στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι ανέτρεψε τη χρονολογική
σειρά όλων των σχεδίων της Γερμανικής Ανώτατης
Διοίκησης και έφερε έτσι μια γενική αντιστροφή ολόκληρης
της πορείας του πολέμου και νικήσαμε."
Sir Robert Antony Eden
Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικού της Μεγάλης Βρετανίας 1940-1945,
Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας 1955-1957 –
παράφραση από μια ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο 24/09/1942)
"Δεν θα ήταν υπερβολή να πω οτι η Ελλάδα ανέτρεψε
τα σχέδια της Γερμανίας στην ολότητά τους
και την ανάγκασε να αναβάλει την επίθεση στη Ρωσία
για
έξι εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε ποιά θα ήταν θέση της
Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα."
Sir Harold Leofric George Alexander
(Βρετανός στρατηγός κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ –
παράφραση από μια ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 28
Οκτωβρίου 1941)
"Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της
ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωϊκή
αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας."
Charles de Gaul
(Από μια ομιλία του στο γαλλικό Κοινοβούλιο μετά από το τέλος του Β’
ΠΠ).
"Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της βασανισμένης,
ματωμένης αλλά ζωντανής Ευρώπης. Δεν ήταν ποτέ
μια ήττα τόσο αξιότιμη για εκείνους που την
υπέστησαν."
Maurice Schumann Υπουργός Εξωτερικών της
Γαλλίας 1969-1973, μέλος της γαλλικής
ακαδημίας 1974
(Από ένα μήνυμα που απηύθυνε από το BBC του Λονδίνου στους
υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, η ημέρα
που ο Ηitler κατέλαβε την Αθήνα μετά από έξι μηνών πόλεμο ενάντια στο
Μussolini και έξι εβδομάδες ενάντια στο Ηitler).
"Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί ενάντια σε
μεγάλους. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, επειδή μας
δώσατε το χρόνο να υπερασπιστούμε την πατρίδα
μας. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε."
Μόσχα, ραδιοσταθμός όταν επιτέθηκε ο Ηitler στην ΕΣΣΔ
"Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτα δεν
είναι σίγουρο στα στρατιωτικά και ότι πάντα μας
περιμένουν εκπλήξεις."
Benito Mussolini
(Από ομιλία της 10/5/1941)
"Στην 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα δόθηκε μια
προθεσμία τριών ωρών για να αποφασίσει σχετικά με
τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα κι αν δίνονταν
τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση
θα ήταν η ίδια. Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια
στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε
την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να
αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος,
υψώνοντας απέναντι του το υπερήφανο πνεύμα της
ελευθερίας."
Franklin D Roosevelt,
Πρόεδρος ΗΠΑ 1933 – 1945
Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων... Ενάντια στην
επίθεση της Γερμανίας, αφού νίκησαν τόσο βροντερά
τους Ιταλούς στην προσπάθειά τους να εισβάλουν
στο ελληνικό χώμα, γέμισε τις καρδιές των
αμερικανών με ενθουσιασμό και κίνησε την συμπάθεια
τους.
Franklin D Roosevelt,
Πρόεδρος ΗΠΑ 1933 – 1945
Στις 10 Απριλίου 1941, μετά από την ελληνική
συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, τα βόρεια
οχυρά της Ελλάδας παραδίνονται.
Οι Γερμανοί εκφράζοντας το θαυμασμό τους
στους Έλληνες στρατιώτες, δήλωσαν ότι είναι
τιμημένοι και υπερήφανοι έχοντας ως
αντίπαλό τους έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν
να επιθεωρήσει ο Έλληνας διοικητής το
γερμανικό στρατό σε μια ένδειξη τιμής και
αναγνώρισης!
Η γερμανική σημαία αναρτήθηκε μόνο μετά την
πλήρη απόσυρση του ελληνικού στρατού
Ένας γερμανός αξιωματικός της Πολεμικής
Αεροπορίας δήλωσε στο διοικητή της ομάδας
μεραρχιών ανατολικής Μακεδονίας,
υποστράτηγο Δέδε, ότι ο Ελληνικός Στρατός
ήταν ο πρώτος στρατός στον οποίο τα
μαχητικά αεροπλάνα Stuka δεν προκάλεσαν
τον πανικό.
"Οι στρατιώτες σας" είπε, "αντί της μανιώδους
φυγής, όπως έκαναν στη Γαλλία και στην
Πολωνία, μας πυροβολούσαν από τις θέσεις
τους."
"ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ,
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ
ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ
ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ "
- AΙΣΧΥΛΟΣ
(πατέρας της τραγωδίας)
Eίναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο τιτανίων διαστάσεων άθλος του Σοβιετικού Λαού, ο οποίος έσωσε ολόκληρη την Ευρώπη από τον φασισμό.
Από την πρώτη στιγμή σύσσωμοι οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, μαζί με ολόκληρο το σοβιετικό λαό, υπερασπίζονται την πατρίδα τους, υπερασπίζονται την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αρετή, τον ανθρωπισμό.
Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο οι δύο λαοί για άλλη μία φορά βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος, πολέμησαν μαζί, ως σύμμαχοι, για την ελευθερία, την ανθρώπιμνη αξιοπρέπεια. Οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, με ολόκληρο το σοβιετικό λαό, διακρίθησαν για την ηρωισμό και την τολμη τους.
Έλληνες – ήρωες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
Διάσημοι πιλότοι, αδερφοί Βλαδίμηρος και Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης.
Για τον Γρηγόριο Μπαχτσιβαντζή ο Γιούρι Γκαγκάριν είπε: «Ο πρώτος πιλότος αεριωθούμενου αεροσκάφους Γρηγόριος Μπαχτζιβαντζής άνοιξε τον δρόμο για το διάστημα στον πρωτο διαστημάνθρωπο Γιούρι Γκαγκάριν. Χωρίς την πτήση του Μπαχτσιβαντζή...δεν θα υπηρξε η 12η Απριλίου 1961»
ο σύγχρονός μας και αγαπητός από όλους μας στρατηγός Ανδρέας Βουράκης
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ:
Περίπου 27 εκατομμύρια σοβιετικοί άνθρωποι πέθαναν, εκ των οποίων πάνω από 10 εκατομμύρια βρίσκονταν στα πεδία της μάχης. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, 1710 πόλεις και περίπου 70 χιλιάδες χωριά καταστράφηκαν εντελώς. Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει την οροφή τους πάνω από το κεφάλι τους και συσσωρεύονται σε πιρόγες, αχυρώνες και υπόγεια. Τέτοιες μεγάλες σοβιετικές πόλεις όπως το Λένινγκραντ, το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Σμόλενσκ, το Κούρσκ και πολλές άλλες υπέστησαν σημαντική καταστροφή, και μερικές από αυτές, όπως το Μινσκ, το Στάλινγκραντ, το Ροστόφ Ον Ντον, ήταν εντελώς ερείπια. Καταστράφηκαν περισσότερες από 60 μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας στο δυτικό τμήμα της χώρας. Χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων καταστράφηκαν, πολλές σιδηροδρομικές διασταυρώσεις και γέφυρες ανατίναξαν, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών επικοινωνίας δεν λειτουργούσαν. Μια πραγματικά τραγική κατάσταση έχει αναπτυχθεί στο μεταπολεμικό χωριό. Περίπου 100 χιλιάδες συλλογικά και κρατικά αγροκτήματα καταστράφηκαν από τους εισβολείς. Οι καλλιεργημένες/σπαρμένες περιοχές μειώθηκαν κατά 36,8 εκατομμύρια εκτάρια, δηλαδή κατά σχεδόν ένα τέταρτο.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η ξένη κατοχή, οι εσωτερικές ταραχές που κατέληξαν στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 1946-1949, είχαν κατερειπώσει τη χώρα. Οι ανθρώπινες απώλειες ανήλθαν στα 7-8% του πληθυσμού, η αγροτική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 70%, η ναυτιλία έχασε πάνω από 73% της χωρητικότητάς της, η υποδομή της χώρας καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Περισσότερο από χίλια χωριά καταστράφηκαν, το νόμισμα εκμηδενίσθηκε. Καθώς, ωστόσο, τα ποσά που εισέπραξε η Ελλάδα ως πολεμικές αποζημιώσεις ήταν ελάχιστα σε σχέση με την πραγματική αξία των απωλειών, η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούσε να ξεκινήσει παρά με την άμεση βοήθεια και τη μαζική είσοδο ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, με όλες τις υποχρεώσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα τις οποίες συνεπάγονται. Κατά την περίοδο 1944-1946 η "ξένη βοήθεια στην Ελλάδα" υπολογίζεται σε 4,6 εκ. δολ. ΗΠΑ περίπου, από τα οποία τα 4 εκ. προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ωστόσο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού αυτού (21%) χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις, το μέγιστο μέρος (54%) αφιερώθηκε στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες. Η είσοδος των ξένων κεφαλαίων ιδιωτικής προέλευσης στην Ελλάδα από το 1953, χάρη στους νόμους που τους παραχωρούσαν υπερβολικά προνόμια, κατέστησε τη χώρα οικονομικά εξαρτημένη από το ξένο κεφάλαιο.
Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας www.hecucenter.ru
- Εδάφιο «Διδασκαλία ελληνικής γλώσσας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekcourses/
- Εδάφιο «Βιβλιοθήκη» με πλούσια βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων και σε ηλεκτρονική μορφή http://www.hecucenter.ru/gr/library/
- Eδάφιο «Έλληνες και Φιλέλληνες» http://www.hecucenter.ru/gr/diaspora/
- Eδάφιο «Η Ελλάδα σήμερα» http://www.hecucenter.ru/gr/greece/
- Eδάφιο «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekfamily/
- Eδάφιο «Επαγγελματική αποκατάσταση» http://www.hecucenter.ru/gr/job/
- εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/gr/helpfulinfo/hrisimes_plirofories.html
- Στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου, σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάρη «Τελεία και Παύλα», που αναφέρεται σε οξύτατα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο τον καθένα μας http://www.hecucenter.ru/gr/laststraw/
- Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου Νίκου Σιδηρόπουλου «Τα πρόσωπα του Ελληνισμού», http://www.hecucenter.ru/gr/ellin/
- Εδάφιο «Τα Μ.Μ.Ε. για το Κ.Ε.Π.» http://www.hecucenter.ru/gr/press/
- Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/
- ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Ε.Π - http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/
- Youtube κανάλι Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ?view_as=subscriber
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
http://www.hecucenter.ru/gr/news/2020__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός δράσεων Κ.Ε.Π. έτους 2020.pdf
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2020.html
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР (ГКЦ) –
НАШЕ ОБЩЕЕ ДОСТОЯНИЕ !!!
уже 15-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –
ОТЧЕТ РАБОТЫ ГКЦ за первое полугодие 2020 года !!!
650 учащихся
24 языковых групп
11 площадок
48 проведенных мероприятий, среди которых лектории, мероприятия, посвящённые памятным датам, Национальным Дням, проектной деятельности [Греческий Разговорный Клуб, Встречая Интересных Людей, летнее кино по-гречески ]
6 театральных постановок, среди них 1 премьера в Москве
1 награда
30 участий в прочих профильных мероприятиях и оказание информационной поддержки делу продвижения эллинизма и греко-российского взаимодействия
17 публикации в СМИ и многое другое!!!
МЫ ВМЕСТЕ – МЫ ЕДИНЫЙ МИР!!!
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –
ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ !!!
15η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –
Απολογισμός δράσης Κ.Ε.Π. για το α΄ εξάμηνο 2020 !!!
650 σπουδαστές
25 τμήματα ελληνικής γλώσσας
11 εστίες διάδοσης ελληνικής γλώσσας
78 διοργανωθείσες εκδηλώσεις
12 θεατρικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων 1 πρεμιέρα στο Βλαντιβοστόκ
5 βραβεύσεις
76 συμμετοχές σε εκδηλώσεις προώθησης-προβολής του ελληνικού πολιτισμού και στήριξη ενημέρωσης-χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις ελληνορωσικής σύμπραξης
37 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ και πολλά άλλα…!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе, 44 Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж 127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810 Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax: +7 495 7084810
e-mail: hcc@mail.ru info@hecucenter.ru
skype: hellenic.cultural.center
facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter
vkontakte: http://vk.com/hecucenter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου