Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Εορτασμός Νιας Τρίτης στην Ι.Μονή Θεμάτων στην Πύλαρο

Σε ένα πλάτωμα στα μισά του ύψους του βουνού της Αγίας Δυνατής, κοντά στα χωριά Μακρυώτικα & Δρακοπουλάτα στην περιοχή της Πυλάρου, σε μια ευλογημένη τοποθεσία με υπέροχη θέα προς την Ιθάκη και το Ιόνιο πέλαγος, στέκει η Ιερά Μονή της Παναγίας στα Θέματα η οποία χρονολογείται από το 1096.
Το Μοναστήρι οφείλει το όνομά του στον αρχηγό "Θέματος" της Κεφαλληνίας (τοπικό Διοικητή του νησιού),που είχε την έδρα του στην περιοχή. Κατά μία λαϊκή παράδοση, στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας προσέτρεχαν και ζητούσαν επίλυση όσοι είχαν θέματα-προβλήματα που τους απασχολούσαν (αρρώστιες, θανατικά, δικαστήρια, φυλακίσεις κ.τ.λ.).
Την «Νια Τρίτη», χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ.Δημητρίου, με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων και την παρουσία πιστών από όλη την Κεφαλονιά τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ιερό της μονής.
Σε κλίμα κατάνυξης, συμμετείχαμε στη λιτάνευση της ιεράς εικόνας, περιμετρικά του μοναστηριού, συνοδεία της Φιλαρμονικής Σάμης της ΚΕΔΗΚΕ, "Θέμος Αμούργης".
Ακολούθησαν καφές και γεύμα, προσφορά της Μονής, ενώ στο δάσος που αγκαλιάζει το μοναστήρι, κάτω από τον ίσκιο των πουρναριών, απολαύσαμε όλοι κεφαλονίτικους και άλλους παραδοσιακούς σκοπούς με τον Λαμπρόγιαννη Πεφάνη στο βιολί, να δίνει στους χορευτές το τέμπο.
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Μαριολένη Νεοφύτου και η Αντιπρόεδρος Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά ενώ παρευρέθηκαν η Υπεύθυνη του τμήματος Γυναικών Αφροδίτη Ζαμπέλη, η Δασκάλα Μαντολίνου της Αδελφότητας Ματούλα Φιοράτου, πλήθος συμπατριωτών και μελών του Συλλόγου μας.
Υγεία και Ευλογία σε όλους! Και του Χρόνου! Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, Αντιπρόεδρος Αδελφότητας
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου