Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Αναβίωση Κλήδονα-Φωτιές του Άι-Γιαννιού του Λαμπαδιάρη & «Τραγούδια της Θάλασσας» από την Αδελφότητα Πειραιά

" Αναβίωση Εθίμων  «Φωτιές του Άι- Γιαννιού του Λαμπαδιάρη» -  «Νυφούλες του Κλήδονα» & «Τραγούδια της θάλασσας» 

Με την αναβίωση δύο εθίμων του Ιουνίου , τις Φωτιές, παραμονή του Άι-Γιαννιού, & τον Κλήδονα, καθώς & το μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια της Θάλασσας» η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φοίβος» υποδέχτηκε το Καλοκαίρι ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεών της στην Αττική μέχρις ότου ανταμώσουμε ξανά στα νησιά μας!

Τα χορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας μέσω θεατρικού - μουσικοχορευτικού  δρώμενου άναψαν με τις φωτιές του Άι- Γιαννιού  θύμησες στη μνήμη μας από τα παλιά & πλημμύρισαν τον φιλόξενο αύλειο χώρο  του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, στα Καμίνια, με Επτανησιακό άρωμα, ρίμνες & μουσική των νησιών μας.

«Ανοίγομε τον κλήδονα στ´Άι-Γιαννιού τη χάρη , κι όποια ‘ναι καλορρίζικη, νά´ρθει να τονε πάρει!»
Οι καλότυχες «νυφούλες» αφού έφεραν «τ’αμίλητο θαλασσινό νερό από σαράντα κύματα» & επήρανε της τύχης τους χρησμούς,  «παρέδωσαν» τη συνέχεια της εκδήλωσης στη Μαντολινάτα της Αδελφότητας που μας ταξίδεψε με θαλασσινούς στίχους & τραγούδια.

Μπράβο στα παιδιά μας & τις/τους δασκάλους μας , κ. Ευαγγελία Κοκκίνη (χορού), κ. Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνου), κ. Σταύρο Ντίνα (κιθάρας), κ. Βασίλη Μαντούδη (ακορντεόν). Την επιμέλεια των κειμένων είχαν η πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Μαριολένη Νεοφύτου & η αντιπρόεδρος & υπεύθυνη νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Στην αφήγηση του δρώμενου ήταν η υπεύθυνη των μουσικών & χορευτικών τμημάτων μας κ. Διονυσία Βασιλάτου.

Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο του Μορφωτικού, Φυσιολατρικού & Κοινωνικού Συλλόγου Πειραιά «Φοίβος» κ. Δήμητρα Γκλεζάκου & όλο το Δ.Σ. για την πολύ καλή συνεργασία & τα αναμνηστικά που δώρισαν στα παιδιά μας, τη διευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά & συμπατριώτισσά μας κ. Άννα Αλεξανδράτου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Καμιναράδων κ. Ηλία Γαλιατσάτο για το οπτικοακουστικό  υλικό & τη βοήθεια όπως και το μέλος της νεολαίας μας Γεράσιμο Ιλινόϊου - Τσουρούφλη, τους αντιδημάρχους Πειραιά  κ.κ. Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, Κυριάκο Σιγαλάκο, Αθηνά Γκύκα- Χαρβαλάκου, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτριο Γκερλέ , τον π.βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, την πολιτευτή κ. Εύα Καμπίτση, τον σύμβουλο του Δημάρχου Πειραιά & μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Μάκη Αγγελετάκη, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά  κ. Θεόδωρο Τσόντο & όλους τους συντοπίτες & φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους & ενίσχυσαν με το χειροκρότημά τους την προσπάθεια όλων να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας . 

«Χωρίς τους πολιτιστικούς συλλόγους, ο Πειραιάς μας & κάθε τόπος θα ήταν περισσότερο φτωχός ... » είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Μαριολένη Νεοφύτου όταν κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση. 

Είθε η αναγκαιότητα ενίσχυσης συλλόγων που προσφέρουν αφιλοκερδώς πολιτιστικό, κοινωνικό & φιλανθρωπικό έργο να γίνει κατανοητή & να αγγίξει την πολιτεία.

Καλό Καλοκαίρι !
Καλή Αντάμωση στα Νησιά μας !!!

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά 
Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνη Νεολαίας Αδελφότητας

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου