Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Απονομή πτυχίων Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο

Η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο συμπλήρωσε είκοσι (20) χρόνια λειτουργίας. Μέχρι τώρα απεφοίτησαν σαρανταεπτά (47) νέοι από τους οποίους εικοσιεπτά (27) εχειροτονήθηκαν και υπηρετούν στις Κοινότητές μας ανά τον Καναδά.

Ο Mihajlo Gnjatic (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία Καναδά) και ο Γεώργιος Κοντογεωργάκης είναι οι δύο αποφοιτήσαντες από την Ακαδημία εφέτος. Και οι δύο άριστοι φοιτητές. Τους συγχαίρομε εγκάρδια. Ευχαριστούμε τις οικογένειές τους. Και οι δύο προσανατολίζονται να γίνουν κληρικοί.

Η τελετή απονομής πτυχίων της Ακαδημίας, έγινε όπως κάθε χρόνο σε ετήσιο δείπνο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης. Στο δείπνο παρεκάθησαν περίπου εξακόσιοι (600) συνδαιτυμόνες.

Μεταξύ των επισήμων ήσαν, ο εξοχώτατος Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Π. Αναστασιάδης, ο Θεοφ. Επίσκοπος Andriy (Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία Καναδά), ο Θεοφ. Επίσκοπος Ioan Casian (Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία Καναδά), ο π. J. Marjanac εκπροσωπώντας τον Θεοφ. Επίσκοπο Μητροφάνη (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία Καναδά), και ο εντιμότατος Λάμπης Κουσούλης, υπουργός Εργασίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Nova Scotia (Minister of Nova Scotia Labour & Advanced Education), κύριος ομιλητής της βραδιάς. Τελετάρχης της βραδιάς ήταν ο π. Φανούριος Πάππας.

Χορωδία από τους φοιτητές, τους αποφοίτους και τους ιερείς της Ιεράς μας Μητρόπολης, έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους και θρησκευτικά – εθνικά τραγούδια.

Ο Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Ζιλιασκόπουλος, Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας, καλωσόρισε όλους τους συνδαιτυμόνες. Χαιρετισμό απηύθυναν: η κα Σαπφώ Ρασσιά, Πρόεδρος Μητροπολιτικού Συμβουλίου Φιλοπτώχου Αδελφότητας, ο εξοχώτατος κ. Παύλος Αναστασιάδης, Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου και ο εντιμότατος κ. Λάμπης Κουσούλης, Υπουργός Εργασίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της of Nova Scotia. Ομίλησαν οι απόφοιτοι Mihajlo Gnjatic και Γεώργιος Κοντογεωργάκης ελληνικά και αγγλικά. Την όλη τελετή έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες και όλους τους φοιτητές. Ευχαρίστησε τους καθηγητές, του γονείς των φοιτητών, όλους τους επισήμους, τους οργανωτές της τελετής και ιδιαίτερα την κα Αναστασία Σωτηροπούλου, πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοιν. Αγ. Νικολάου και του Πολιτιστικού Κέντρου. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Διευθυντή π. Α. Ζηλιασκόπουλο που ολόθυμα ανέλαβε τα καθήκοντα της διεύθυνσης της Ακαδημίας. Πάνω απ’ όλους ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανεκήρυξε την Θεολογική μας Ακαδημία, Πατριαρχική. Δοξολόγησε τον Τρισάγιο Θεό, τον προστάτη Άγ. Ιωάννη Θεολόγο και την Παναγία Τοροντόεσσα για τη μεγάλη ευλογία της Θεολογικής μας Ακαδημίας.

Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη κ. Σωτηρίου και των αποφοίτων.

Ποιος είσαι – Ποιος σε κάλεσε – Ποιος πρέπει να είσαι

Πατρικές νουθεσίες στους φοιτητές, αποφοίτους και κληρικούς

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Είσαι άνθρωπος. Το πιο αγαπητό δημιούργημα του Θεού. Το δημιούργημα που ο Θεός προόρισε να ζει για πάντα. Κανένα άλλο δημιούργημα δεν προορίστηκε να ζει για πάντα.

Δεν διάλεξες το δρόμο του Θεού. Διάλεξες το δικό σου δρόμο. Την παρακοή. Γι’αυτό εξορίσθηκες στη γη.

Τόση ήταν και είναι η αγάπη του Θεού για σένα, που ο Θεός έγινε άνθρωπος. Θεάνθρωπος. Θεός και άνθρωπος. Πέθανε στο σταυρό σαν άνθρωπος για σένα. Κατέβηκε στον Άδη. Ενίκησε τον θάνατο. Συνέτριψε το κέντρο του θανάτου. Αναστήθηκε για να αναστήσει εσένα. Για να σου χαρίσει πάλι την αιωνιότητα.

Αυτός ο Θεός, ο Θεάνθρωπος Χριστός, σε κάλεσε. Σε κάλεσε να φοιτήσεις στη Θεολογική μας Ακαδημία. Σε κάλεσε να γίνεις ιερεύς. Σε κάλεσε ίσως να γίνεις και Αρχιερεύς. Σε κάλεσε να σώσεις τον εαυτό σου και να οδηγήσεις στη σωτηρία τους φίλους Του. Τα αδέλφια Του. Αυτούς που σε καλεί να υπηρετήσεις.
Σε κάλεσε ο Θεάνθρωπος Χριστός να γίνεις καλός υπηρέτης. Διάκονος των μυστηρίων του Θεού. Δεν υπόσχεται πλούτη. Ούτε χλιδή. Ούτε θρόνους. Υπόσχεται αιωνιότητα δια της στενής πύλης και τεθλιμμένης οδού.

Άκουσες τη φωνή Του. Απάντησες στο κάλεσμά Του. Ήλθες στη Θεολογική μας Ακαδημία. Τελείωσες. Είσαι απόφοιτος. Πρέπει να συνεχίσεις την πορεία σου.

Για να πετύχεις αυτά, για τα οποία σε κάλεσε ο Θεός, ποιος πρέπει να είσαι; Δεν θέλω να σου το πω ο ίδιος. Δεν έχω την ικανότητα. Δεν έχω την οξυδέρκεια. Είμαι νάνος. Θα αφήσω τον γίγαντα που εκφράζει καλύτερα από όλους τον Θεάνθρωπο Χριστό, τον Απόστολο Παύλο να σου τα πει. Θα σου τα πει όπως τα είπε στον μαθητή του, τον Τιμόθεο. Άκουσέ τον. Είπε ο Απόστολος Παύλος στον Τιμόθεο.

«Τέκνον Τιμόθεε, κανείς να μη σε καταφρονεί που είσαι ακόμη νέος. Αντίθετα να γίνεις υπόδειγμα για τους πιστούς, με το λόγο, με τη συμπεριφορά σου, με την αγάπη, με την πίστη με την αγνότητα. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στην ανάγνωση των γραφών. Στις συμβουλές και στη διδασκαλία. Μη αφήνεις αχρησιμοποίητο το χάρισμα που έχεις. Αυτά να έχεις στο νου σου. Με αυτά να ασχολείσαι, ώστε η πρόοδός σου να είναι φανερή σε όλους. Πρόσεχε τον εαυτό σου και τη διδασκαλία σου. Σ΄αυτά να είσαι ανυποχώρητος. Μ΄αυτό τον τρόπο και τον εαυτό σου θα σώσεις και αυτούς που σε ακούνε».

Άκουσε, απόφοιτε της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο. Όταν ο Απόστολος Παύλος έγραφε αυτά στον Τιμόθεο, ο Τιμόθεος ήταν ίσως νεώτερός σου. Ήταν πρεσβύτερος. Ιερεύς. Μάλλον δε Επίσκοπος, διότι το πρεσβύτερος της εποχής εκείνης περιείχε και τα δύο. Τον ιερέα και τον Επίσκοπο μαζί.

Δεν έχεις καιρό να χάνεις. Το πολυτιμότερο αγαθό είναι ο χρόνος. Κάθε στιγμή που έζησες και πέρασε, δεν μπορείς να την ξαναζήσεις. Ή την κέρδισες ή την έχασες για πάντα.

Ο Θεάνθρωπος Χριστός σε κάλεσε. Έκαμες την αρχή. Παίρνεις σήμερα το πτυχίο σου. Θερμά συγχαρητήρια. Μη σταματήσεις. Κάμε το θέλημα του Θεανθρώπου Χριστού που σε κάλεσε, μέχρι το τέλος. Σε περιμένω κληρικό, στενό συνεργάτη στην Εκκλησία μας στον Καναδά. Καλή αντάμωση και καλή συνεργασία εδώ. Και καλή αντάμωση στην κοινή ανάσταση και στην αιώνια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου