Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Η Χλόη ζει στην Αθήνα του σήμερα. Έχει σπουδάσει χορό, όμως εργάζεται ως μεταφράστρια σε έναν εκδοτικό οίκο. Είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Έχει κάνει αρκετές σχέσεις στη ζωή της, κάποιοι άντρες την έχουν σημαδέψει, κάποιοι για χρόνια την απογοήτευαν. Έχει περάσει τη μέση ηλικία, παρ' όλα αυτά είναι ακόμα όμορφη, νεανική, γεμάτη από τους χυμούς και τον πόθο για ζωή και έρωτα. Την ενασχόληση με τις «μυστικιστικές» της απόψεις κρατά κρυφή, όπως και τις πολλές παράλληλες, ονειρικές ζωές της, εκείνες που ζει, όταν ονειρεύεται, ή εκείνες που πιστεύει πως έζησε στο παρελθόν.
Μια μέρα, στην πολυκατοικία της μετακομίζει ένας νεαρός Ρώσος πιανίστας και ζωγράφος, που θα γίνει εραστής της. Ο Μιχαήλ αγαπάει κι αυτός όπως η Χλόη τους μονόκερους και ο Λευκός, το άλογο που θα ζωγραφίσει στο δωμάτιό της, έρχεται σαν ένα πλάσμα κατευθείαν από τα παραμύθια να συνδέσει το όνειρο με την πραγματικότητα, την αρχή με το τέλος μιας πολύ παραμυθένιας, όμως συνάμα αληθινής, καθημερινής ιστορίας όπου η Χλόη, μαθαίνοντας πως είναι σοβαρά άρρωστη, θα επιλέξει να δώσει τέλος στη ζωή της.
Η αναζήτηση μιας νέας ζωής, μιας νέας αρχής που κάνουμε τόσες φορές στη ζωή μας, όπως και οι πολλές ζωές, πραγματικές και ονειρικές, που ζούμε στη διάρκεια μιας ζωής είναι για μένα το βαθύτερο θέμα πίσω από τις Ζωές της Χλόης.
«Η γυναίκα μιλάει στον αέρα, μιλάει στη θάλασσα. Βγάζει τον χιτώνα της και χορεύει. Είναι ο τελευταίος της χορός. Ένας αποχαιρετισμός σε αυτό, που κάποτε υπήρξε. Μια προσευχή για κείνη που γεννιέται μέσα από τις στάχτες της».
Η αναζήτηση μιας νέας ζωής, μιας νέας αρχής που κάνουμε τόσες φορές στη ζωή μας, όπως και οι πολλές ζωές, πραγματικές και ονειρικές, που ζούμε στη διάρκεια μιας ζωής είναι για μένα το βαθύτερο θέμα πίσω από τις Ζωές της Χλόης.
Οι ζωές της Χλόης Σάντρα Βούλγαρη
Οι ζωές της Χλόης
Σάντρα Βούλγαρη
εικονογράφηση: Φαέθων Γρυπάρης,
Ελένη Ζερβού, Κατερίνα Σωτηρίου

Φίλντισι
94 σελ.
Τιμή € 10,65
Όταν έγραφα το κείμενο, είχα την αίσθηση πως ζωγράφιζα, πως χόρευα. Εικόνες κινούνταν μπροστά μου σαν σκηνές από μια ταινία όπου εύκολα η μια ιστορία μπορεί να μπει μέσα στην άλλη και το όνειρο να μπλεχτεί με την πραγματικότητα δίχως φανερή λογική. Αυτή η ανάλαφρη, αιθέρια αίσθηση με κινούσε όταν έπλαθα τον χαρακτήρα της Χλόης, μιας γυναίκας φαινομενικά πολύ ευαίσθητης και ονειροπόλας για να ζει στον κόσμο μας, όμως εσωτερικά πολύ δυνατής, σοφής και βαθιά ερωτευμένης με τη ζωή. Συζητώντας με τον εικονογράφο του βιβλίου, τον Φαέθωνα Γρυπάρη, που σχεδίασε τον κυρίως κορμό των εικόνων για τις Ζωές της Χλόης, «ταξιδέψαμε» στις «ζωές» της Χλόης. Οι πριγκίπισσες του Μεσαίωνα, λευκά άλογα από θρύλους του βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών του, οι μυστηριώδεις ερωτικές γυναίκες των προραφαηλιτών, το τοπίο του Σουνίου, το Λονδίνο, το Κάιρο, τα καταπράσινα δάση που τόσο αγαπάει η Χλόη, ο λόφος του Φιλοπάππου, η θέα από το μπαλκόνι μιας πολυκατοικίας στην Αθήνα άφησαν την αίσθησή τους στις ζωγραφιές σαν χάδι. Στις Ζωές της Χλόης ο χώρος και ο χρόνος διαστέλλονται όπως συμβαίνει όταν ονειρευόμαστε, γι' αυτό μου είναι πολύ δύσκολο να αναλύσω περισσότερο. Πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει ο αναγνώστης να προσεγγίσει, να διαβάσει αφήνοντας τη λογική του λίγο παράμερα οδηγούμενος από την καρδιά, τα συναισθήματα και την παράδοξη ακολουθία του κόσμου των ονείρων.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου, δύο πολύ ωραίες φωτογραφίες του Φαέθωνα Γρυπάρη ενώθηκαν και στην ουσία εκφράζουν για μένα τι είναι η Χλόη. Μια γυναίκα που κοιμάται γαλήνια σαν να ονειρεύεται σε ένα απαλό κρεβάτι από σύννεφα, κάπου μεταξύ γης και ουρανού. Όπως γίνεται στα παραμύθια, όπως συμβαίνει στη ζωή. κείμενο: Σάντρα Βούλγαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου