Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΒΡΑΔΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
             ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ                     
ΑΙΣΧΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Είσοδος Ελεύθερη Ώρα 8μ.μ.
 Χαριλάου Τρικούπη 31 & Αλκιβιάδου, 18536, Πειραιάς, 210-4521598
Αίθουσα των Ρωμαικών γλυπτών
ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Παρουσίαση: Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, αρχαιολόγος
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος – Ιώ/Θεά Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας – Βία/Ωκεανίδα: Μαρία Λυμπεράκου
Ελένη Λίγγρη, βιόλα – Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο
Σκηνοθετική επιμέλεια: Βασίλης Ασημακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Βικτωρία Κιαζίμη 
Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά έως και το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή , στο Θέατρο Βεάκειο , στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτιο του 2014 η UNESCO καλεί τον Παναγιώτη Καρούσο στον Ο.Η.Ε. στην Αμερική, και ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ξαναπαρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη με ένα επιτελείο καλλιτεχνών από την Ελλάδα με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο. 
Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός. φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με το δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία ή στην παθητική καταστροφική στάση. Ο Προμηθέας κλέβει τη Φλόγα της Γνώσης που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και τη φέρνει στους ανθρώπους. Για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε έναν βράχο στον Καύκασο.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου, πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου