Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Βασίλης Ασημακόπουλος, Αναστάσιος Στέλλας, Βανέσσα Καλκάνη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ
Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας σχετικά με τις μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων παρουσιάστηκε πριν από λίγες η ημέρες η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ» η οποία και ήταν  αφιερωμένη στις Δομές από τον Όμιλο σε συνεργασία με τον δήμο Κορινθίων.
Μαρία Λυμπεράκου, Ειρήνη Κώνστα
Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου με υψηλές προδιαγραφές, λυρισμό, εξέχουσες μελωδίες, στα χνάρια των κλασικών έργων όπερας.
«Η παρουσίαση της νεοελληνικής όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι αφιερωμένη στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τους δήμους Κορινθίων, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος καθώς και Πειραιά. Κάθε μορφή Τέχνης οφείλει να είναι προσιτή σε όλους και ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η παρουσίαση του «Προμηθέα Δεσμώτη» στην Κόρινθο σηματοδοτεί 20 χρόνια παρουσίασης ενός έργου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον πολιτισμό και την τέχνη. Ίσως είναι το μοναδικό εγχείρημα μοντέρνας όπερας παγκοσμίως που παρουσιάζεται συνέχεια για τόσο μεγάλο διάστημα.
Ο δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός χειροκροτεί ενθουσιασμένος τους καλλιτέχνες 
Το γεγονός αυτό και μόνο φέρνει τον δημιουργό κ. Π. Καρουσο και το έργο στην πρώτη γραμμή των σημαντικών δημιουργών της όπερας, και τον χρίζει πρεσβευτή της Ελλάδος στον χώρο της κλασικής μουσικής. Οι αξιόλογοι ερμηνευτές του έργου της αποψινής παρουσίασης πρόσφατα ερμήνευσαν το έργο στην Νέα Υόρκη που ως καλεσμένος παραβρέθηκα στην επιτυχία τους. Γνωρίζοντας την αξία άλλων των καλλιτεχνών εύχομαι στον συνθέτη και στους εκλεκτούς καλλιτέχνες τα καλύτερα γιατί κάνουν έργο. Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι η μοναδική περίπτωση Ελληνικής όπερας που ανέβηκε στον Καναδά, και τις Η.Π.Α., έχει μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε τέσσερεις γλώσσες, ανάμεσα στους εκατοντάδες καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει το έργο στέκει και ο συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας, βαθύφωνος Joseph Rouleau. Η όπερα  υπό την αιγίδα του Ομίλου για την  UNESCO Πειραιώς και Νήσων    παρουσιάστηκε και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και την χειροκρότησαν αντιπροσωπείες 50 χωρών» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τον οποίο και  μετέφερε η Διευθύντρια των Μονίμων Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας «ΚύκλοςΑνθρωπιάς_Κορίνθου» κα Ρένα Παπαστεφάνου.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου
Ο εκπληκτικός μπάσος κ. Βασίλης Ασημακόπουλος, ερμήνευσε τον ρόλο του τιτάνα Προμηθέα με μεγάλη μουσικότητα και φωνητική ακρίβεια. Ο κ. Βασίλης Ασημακόπουλος έχει ερμηνεύσει τον ρόλο, που τον κατέχει απόλυτα, στην Επίδαυρο βγάζοντας όλο το μεγαλείο του Τιτάνα, και την φιλανθρωπία του. Η φωνή του αλλάζει μεταδίδοντας το πείσμα απέναντι στην διαμάχη του με τον Δια. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτη ο Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον Προμηθέα στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ, που ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Ελληνική όπερα μεταφέρθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική, αλλά και στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός αποδίδει τιμητική πλακέτα 
στην σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη
Στο ρόλο της Ιούς η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, ήταν σε μεγάλη φωνητική φόρμα και απέδωσε τον δραματικό ρόλο άψογα. Η φωνή της τεράστια στα φόρτε και μελωδική στα πιανίσιμο καθήλωσε το κοινό. Στο εκπληκτικό ντουέτο με τον Βασίλη Ασημακόπουλο (Προμηθέα), ήταν πραγματικά ο ρόλος, οι δυο καλλιτέχνες μπορούν να αγγίξουν την τελειότητα, που είναι πολύ κοντά μουσικά και σκηνικά.  
Ωκεανός και Ερμής ήταν ο τενόρος κ. Αναστάσιος Στέλλας, ο οποίος ερμήνευσε πολύ σωστά μουσικά τον αυστηρό και σοφό Ωκεανό, όπως και την υπέροχη άρια του Ερμή.
Οι καλλιτέχνες της όπερας με τον δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό
Στο ρόλο της Ωκεανίδας η σοπράνο κα Βανέσσα Καλκάνη ήταν άψογη με υπέροχη φωνητική διαύγεια και μεγάλη φωνητική δεξιοτεχνία στις κολορατούρες. Η φωνή της κυλούσε κρυστάλλινη σαν το γάργαρο νερό και μάγευε τα αυτιά των ακροατών ειδικά στην περίτεχνη καβατίνα. Στο τρίο με τον Βασίλη Ασημακόπουλο (Προμηθέα), και τον Αναστάσιο Στέλλα (Ωκεανό) η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη έδωσε μια άλλη χροιά στον ρόλο δική της αλλά ωραία. Οι τρεις καλλιτέχνες άρτιοι, έδωσαν μια μελαγχολική συγκινητική ατμόσφαιρα.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, απέδωσε τον ρόλο της Βίας με έντονη έμφαση στην ορθοφωνία των συλλαβών, πράγμα τόνωσε το απρόσωπο του ρόλου μέσα σε μια άλλη άποψη. Επίσης στον ρόλο της Θεάς Αμφιτρίτης ήταν το κάτι άλλο μαζί με την Ειρήνη Κώνστα (Ιώ), οι δυο καλλιτέχνιδες απέδωσαν το αιθέριο ντουέτο εντυπωσιακά, ανεβάζοντας τον ακροατή σε άλλα ύψη και σφαίρες μουσικής χρωματικών κλιμάκων και ιμπρεσιονισμού.
Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός αποδίδει 
τιμητική πλακέτα στον πρωταγωνιστή μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο
Στο φινάλε της όπερας ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος (Προμηθέας), και η Ειρήνη Κώνστα (Αθηνά) συγκλόνισαν το κοινό με την σοβαρότητα της δραματικής έντασης, άλλων εποχών τότε που οι άνθρωποι είχαν την ικανότητα να μιλούν με τους θεούς. Το μυστικιστικό συμβολικό των συγχορδιών έπλεκαν ένα λυκόφως μέσα στο αποκορύφωμα της όπερας. Συνόδεψαν υπέροχα τους καλλιτέχνες η Ράνια Ζέττα, βιόλα και η Gulnora Tulyaganova, πιάνο.
Στο τέλος της παράστασης ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός τίμησε όλους τους καλλιτέχνες, συγχαίροντάς τους για την  παράσταση και την συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ευχόμενος να επιστρέψουν πάλι με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» σύντομα στην Κόρινθο.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας 
Την Εκδήλωση στήριξαν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων
Πέτρου Ράλλη 210 & Θησέως 1 Νίκαια
2104967757210494456421041322732104179797

www.unescopireas.gr  - unescop@otenet.gr  

http://www.unescopireas.gr/index.php/el/news/1852-2014-06-25-22-46-22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου