Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ. ΕΝΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ GALA ΟΠΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1994 - 2014

Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός αποδίδει
τιμητική πλακέτα στον πρωταγωνιστή μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο
Τρίτη 17 Ιουνίου 2014. Στο Δημοτικό Θέατρο Κορινθίων παρουσιάστηκε η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που βασίζετε στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Ένα έργο με υψηλές προδιαγραφές, λυρισμό, εξέχουσες μελωδίες, στα χνάρια των κλασικών έργων όπερας. Δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιεί μια πορεία 20 χρόνων, και ρεκόρ παραστάσεων για μια δραματική μοντέρνα όπερα.
Η παράσταση άνοιξε η εκπρόσωπος της Ρένα Παπαστεφάνου, η οποία διάβασε το μήνυμα του Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Στην συνέχεια κάλεσε τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο ο οποίος μίλησε για το έργο και άρχισε η παράσταση.
Ο εκπληκτικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, ερμήνευσε τον ρόλο του τιτάνα Προμηθέα με μεγάλη μουσικότητα και φωνητική ακρίβεια. Ο ρόλος ταιριάζει τόσο απόλυτα στο ωραίο ηχόχρωμα της φωνής του που τον αναδεικνύει ιδανικό ερμηνευτή του έργου.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Αναστάσιος Στέλλας, Βανέσσα Καλκάνη
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος έχει ερμηνεύσει τον ρόλο που τον κατέχει απόλυτα στην Επίδαυρο βγάζοντας όλο το μεγαλείο του Τιτάνα, και την φιλανθρωπία του.
Η φωνή του αλλάζει μεταδίδοντας το πείσμα απέναντι στην διαμάχη του με τον Δια αλλά και την συμπόνια του προς τον άνθρωπο. Ένας ρόλος φιλοσοφικός με μεγάλα νοήματα και διδάγματα που ενσαρκώνετε τόσο έξοχα από τον Βασίλειο Ασημακόπουλο.
Το περασμένο Μάρτη ο Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον Προμηθέα στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ, που ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Ελληνική όπερα μεταφέρθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική, αλλά και στην Έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι καλλιτέχνες της όπερας με τον δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό
Στο ρόλο της Ιούς η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, ήταν σε μεγάλη φωνητική φόρμα και απέδωσε τον δυσκολότατο δραματικό ρόλο τέλεια. Η φωνή της τεράστια στα φόρτε και μελωδική στα πιανίσιμο καθήλωσε το κοινό. Στο εκπληκτικό ντουέτο με τον Βασίλη Ασημακόπουλο (Προμηθέα), ήταν πραγματικά ο ρόλος, οι δυο καλλιτέχνες μπορούν να αγγίξουν την τελειότητα, που είναι πολύ κοντά μουσικά και σκηνικά. 
Ωκεανός και Ερμής ήταν ο γλυκύτατος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας, ο οποίος ερμήνευσε πολύ σωστά μουσικά τον αυστηρό και σοφό Ωκεανό, όπως και την υπέροχη άρια του Ερμή.
Μαρία Λυμπεράκου, Ειρήνη Κώνστα
Στο ρόλο της Ωκεανίδας η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ήταν άψογη με υπέροχη φωνητική διαύγεια και μεγάλη φωνητική δεξιοτεχνία στις κολορατούρες. Η φωνή της κυλούσε κρυστάλλινη σαν το γάργαρο νερό και μάγευε τα αυτιά των ακροατών ειδικά στην περίτεχνη καβατίνα. Στο τρίο με τον Βασίλη Ασημακόπουλο (Προμηθέα), και τον Αναστάσιο Στέλλα (Ωκεανό) η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη έδωσε μια άλλη χροιά στον ρόλο δική της αλλά ωραία. Οι τρεις καλλιτέχνες άρτιοι, έδωσαν μια μελαγχολική συγκινητική ατμόσφαιρα.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου, απέδωσε τον ρόλο της Βίας με έντονη έμφαση στην ορθοφωνία των συλλαβών, πράγμα τόνωσε το απρόσωπο του ρόλου μέσα σε μια άλλη άποψη. Επίσης στον ρόλο της Θεάς Αμφιτρίτης ήταν το κάτι άλλο μαζί με την Ειρήνη Κώνστα (Ιώ), οι δυο καλλιτέχνιδες απέδωσαν το αιθέριο ντουέτο εντυπωσιακά, ανεβάζοντας τον ακροατή σε άλλα ύψη και σφαίρες μουσικής χρωματικών κλιμάκων και ιμπρεσιονισμού.
Η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ερμηνεύει το ρόλο της Βίας 
Στο φινάλε της όπερας ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος (Προμηθέας), και η Ειρήνη Κώνστα (Αθηνά) συγκλόνισαν το κοινό με την σοβαρότητα της δραματικής έντασης, άλλων εποχών τότε που οι άνθρωποι είχαν την ικανότητα να μιλούν με τους θεούς. Το μυστικιστικό συμβολικό των συγχορδιών έπλεκαν ένα λυκόφως μέσα στο αποκορύφωμα της όπερας.

Συνόδεψαν υπέροχα τους καλλιτέχνες η Ράνια Ζέττα, βιόλα και η Gulnora Tulyaganova, πιάνο. Στο τέλος της παράστασης ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός απέδωσε τιμητικές πλακέτες σε όλους τους καλλιτέχνες, τους συγχάρηκε για την ωραία παράσταση και την συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ευχόμενος να επιστρέψουν πάλι με τον Προμηθέα σύντομα στην Κόρινθο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου