Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ένα υπέροχο OPERA GALA από τον Μότσαρτ στον Καρούσο στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη.


Ελευθέριος Καλκάνης - Παναγιώτης Καρούσος

Αθήνα 21 Φεβρουαρίου. Στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσίασε την συναυλία OPERA GALA από τον Μότσαρτ στον Καρούσο στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Την συναυλία άνοιξε η υπέροχη φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου με την «Φαντασία για Φλάουτο» του Π. Καρούσου σε παγκόσμια πρεμιέρα. Το έργο άρεσε πολύ με την ανάλαφρη φρεσκάδα του. Η Δ. Κιουπούρογλου ήταν άψογη στην εκτέλεση της περίτεχνης παρτιτούρας του συνθέτη.
Η βιρτουόζος Έφη Χριστοδούλου, πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ερμήνευσε άριστα το «Αντάτζιο» από το Βιολί Κονσέρτο του Π. Καρούσου. Η Έ. Χριστοδούλου ανέδειξε πτυχές αρίστης τεχνικής κατάρτισης στην ρομαντική μουσική του συνθέτη.
Η βιολοντσελίστα Μιρέλα Ρούτση, πρώτο βιολοντσέλο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ερμήνευσε το «Κονσέρτο για Βιολοντσέλο» του Π. Καρούσου. Η Μ. Ρούτση έχει πλούσιο ήχο στο βιολοντσέλο και σέβεται απόλυτα την μουσική σύνθεση, η οποία είναι δυσκολότατη από την άποψη της εκφραστικότητας και του εσωτερισμού.
Η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε τις δυο άριες της βασίλισσας της νύχτας από την όπερα Μαγικός Αυλός του Α. Μότσαρτ (‘O zittre nicht, mein lieber Sohn’ και “Der Hölle Rach”) με πλούσιο ήχο σοπράνο λυρικής κολορατούρας, μεγάλη άνεση στις ψηλές νότες, και τέλεια στακάτο. Η φωνή της έχει γλυκό χρώμα και βιμπράτο, χαίρεσαι να την ακούς.
Στην άρια “Musique Divine” από το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» του Π. Καρούσου ερμήνευσε αισθαντικά την υπέροχη μουσική σε στοίχους Khalil Gibran.
Βανέσσα Καλκάνη - Βασίλης Ασημακόπουλος
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε την άρια "La Vendetta"(Bartolo's aria), από την όπερα Οι γάμοι του Φίγκαρο του Α. Μότσαρτ υπέροχα. Η φωνή του είναι μεταλλική με πλούσιο βιμπράτο και πορτάρη άνετα στην αίθουσα. Μπορεί άνετα να σταθεί σε οποιοδήποτε θέατρο του κόσμου ως Μοτσάρτιος σολίστας.
Επίσης ο Β. Ασημακόπουλος ερμήνευσε τις δυο άριες του Προμηθέα «Και τώρα μόνος» και «Την ελπίδα θρόνιασα» από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου με πάθος, τραγικότητα και μεγάλη ένταση όπως το απαιτεί ο ρόλος.
Η συναυλία έκλεισε με το ντουέτο “La ci darem la mano από την όπερα Don Giovanni του Μότσαρτ, ερμηνευμένο τέλεια από την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη και τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο. Οι φωνές των δυο λυρικών ερμηνευτών δένουν υπέροχα δημιουργώντας ένα μαγικό κοντράστ από την πιο ψηλή περιοχή της ανθρώπινης φωνής στην πιο χαμηλή.
Ο αξιόλογος μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε δεξιοτεχνικά με την μεγάλη πείρα που έχει σε όλα τα φάσματα της μουσικής το ίδιο άνετα και τέλεια τον κλασικό Α. Μότσαρτ και τον σύγχρονο Π. Καρούσο.
Την Ελληνική Ορχήστρα αποτελούσαν οι μουσικοί: Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο, Μιρέλα Ρούτση, βιολοντσέλο, Έφη Χριστοδούλου, Ι βιολί, Τριαντάφυλλος Βαβάτσικος, ΙΙ βιολί, Δημήτρης Σιδερής, όμποε, Ράνια Ζέττα, βιόλα, Μαρία Μαζαράκη-Αινιάνος, βιολοντσέλο, Έλλη Δαδήρα, κοντραμπάσο.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος ενθουσιασμένος από την ωραία παρουσίαση των έργων του συγχάρηκε όλους τους καλλιτέχνες. Μέσα στο κοινό που καταχειροκρότησε την συναυλία ήταν η πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σοπράνο Σόνια Μιλένκοβιτς και ο φλαουτίστας Αντώνης Γιαμβριάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Χαιρετισμό έδωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ. Την συναυλία κάλυψε και θα αναμεταδώσει στην τηλεόραση το Attica TV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου