Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, βιολί - Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων



Μετά το ντεμπούτο της στην αίθουσα Wigmore Hall του Λονδίνου (1998), η Έφη Χριστοδούλου χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Strad, ως ‘δυνατή βιολονίστα με έντονη ερμηνευτική ικανότητα και υψηλού επιπέδου τεχνική’. Aριστούχος με πρώτο βραβείο του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (τάξη Στεργίου), εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διεθνείς περιοδείες της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία της εξασφάλισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Guildhall School του Λονδίνου, υπό την επίβλεψη του Yfrah Neaman, και των Eugene Sarbu, Detlef Hahn, και σε διεθνή σεμινάρια με τους Ricci, Rosand, Spivakov, Rosenberg, Friedman, Lubotsky, Krebbers και Totenberg. Κέρδισε υποτροφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, ΙΚΥ, Ίδρυμα Λεβέντη, Σύλλογο Μουσηγέτη, Hellenic Foundation και BGS-British Council-Γ.Βακαρέλη. Αποφοίτησε από το City University (London) με Master of Arts στη μουσική ερμηνεία, αποσπώντας το Sir Jack & Lady Lyons Prize για την καλύτερη εκτέλεση. Βραβεύτηκε από το Anglo-Czech Trust, για έργα Josef Suk, και ήταν φιναλίστ (1ο βραβείο ex-equo) στο διεθνή διαγωνισμού βιολιού Michelangelo Abbado (Μιλάνο 1998).
Εχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Εδιμβούργο (Fringe Festival) όπου έδωσε την πρώτη εκτέλεση του κονσέρτου William Schuman, στις αίθουσες St. Johns Smith Square και δύο φορές στο Wigmore Hall του Λονδίνου, στο Greece in Britain Festival, παρουσιάζοντας πρεμιέρες έργων Bernstein, Ned Rorem, και Θ.Αντωνίου (Κονσέρτου-Φαντασία). Εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Βρυξελλών, στη Salle Cortot στο Παρίσι, και στη Βοστώνη σε ρεσιτάλ προς τιμή του Roman Totenberg, δίνοντας και την πρεμιέρα έργου του Edward Gregson. Επίσης παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα έργα του David Matthews στο Λονδίνο καθώς και ειδικό αφιέρωμα εις μνήμη του Malcolm Arnold. Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις ορχήστρες Oxford Philomusica, Κρατική Αθηνών, Arcademia Στουτγάρδης, ενώ οι επιτυχείς σόλο εμφανίσεις της έχουν αποσπάσει διεθνώς άριστες κριτικές και δημοσιεύσεις (The Strad, The Scotsman, Radio Times, Sunday Telegraph, Ελευθεροτυπία, Athens News, Καθημερινή, κ.α.). Ηχογραφήσεις της παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ, και στο Λονδίνο (Radio 2) στο semi-finals του ‘BBC Young Musician of the Year’. Ηταν εξάρχουσα στη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 είναι εξάρχουσα στην Ορχήστρα Δωματίου Παιδικής Σκηνής ΕΛΣ, και ήταν σολίστ στην όπερα του Ν. Ξανθούλη ‘Το Μαγικό Βιολί’.
Στο πρόσφατο CD της από την Guild Records με έργα Debussy, Elgar και Sibelius, όπου παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση τις 6 Humoresques του Sibelius σε διασκευές του Karl Ekman, ο βρετανικός Τύπος τη χαρακτήρισε ως ‘καλλιτέχνιδα με διακεκριμένη, και ευρηματική ερμηνεία’ και ‘βιολονίστα με δυναμική προσωπικότητα’ (Classical Source, Sunday Times), που ‘αντιμετωπίζει τις 6 Humoresques με εξυπνάδα και στυλ, τολμηρή στις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, με τελειότητα και πινελιές μεταξένιας ζεστασιάς, φέρνοντας μεταδοτικό ενθουσιασμό’ (The Strad).Τo 2013 παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κονσέρτο για βιολί του Matthew Taylor στο St. Petersburg, με την Orchestra Capella, και το κονσέρτο του Robert Still στο Λονδίνο, στο οποίο χαρακτηρίστηκε ως  ‘ακλόνητη στο έργο της, κατέχοντας το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας, με την ευκολία μιας εκθαμβωτικής τεχνικής, μια που ξεπέρασε όλες τις περιπλοκές της παρτιτούρας’(Classical Source). Παίζει με βιολί Pierre Silvestre (Lyon 1848) που της δώρισαν οι Matti & Nicholas Egon. To 2014 πρόκειται να ηχογραφήσει τα κονσέρτα Dvorak, Glazunov, και Sibelius Six Ηumoresques με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bournemouth, για την εταιρία SOMM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου