Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων - Ελευθέριος Καλκάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής και Αρχιμουσικός

Ελευθέριος Καλκάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα έργα των σημαντικότερων συνθετών της έντεχνης κλασικής μουσικής: από τα αριστουργήματα της μπαρόκ μουσικής μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις των σύγχρονων δημιουργών. Συγκεκριμένα έχουν ερμηνευθεί τα σημαντικότερα έργα των J. S. Bach, G. Handel, W.A. Mozart, L. van Beethoven, F. Schubert, D. Shostakovich, P. Tchaikovsky, M. Ravel, C. Debussy, G. Mahler, I. Stravinsky. Παράλληλα, έχουν ερμηνευθεί οι σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου σε σύμπραξη με καταξιωμένους σολίστ του μελοδράματος. Μερικές από αυτές είναι οι: Nabucco, Aida, Forza del Destino του Verdi, Ιπτάμενος Ολλανδός, Tanhauser, Siegfried, Βαλκυρίες του Wagner, κ.ά.
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
 
Επίσης, η καλλιέργεια και η προβολή της ελληνικής μουσικής αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ορχήστρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκτελέσει μια πλειάδα έργων των κύριων εκπροσώπων της ελληνικής λόγιας μουσικής δημιουργίας όπως οι: Ν. Σκαλκώτας, Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Παλλάντιος, Μ. Καλομοίρης, Α. Ευαγγελάτος, Μ. Θεοδωράκης, Θ. Αντωνίου, κ.ά. Παράλληλα, έχουν παρουσιασθεί πολλές συνθέσεις των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Δ. Σαββόπουλου, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Πλέσσα, Χ. Λεοντή, Η. Ανδριόπουλου, κ.ά. σε όλα τα μουσικά κέντρα της Ελλάδας.
Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στα φιλόμουσα αισθήματα του κοινού, έχει καθιερώσει μια σειρά από τακτικές δημόσιες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ο χώρος του Δημοτικού Αθηναϊκού Θεάτρου στον Άγιο Σώστη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το θέατρο Κ. Δανδουλάκη και το θέατρο Ιλίσια τη χειμερινή περίοδο, καθώς και το Αττικό Άλσος, η Ρωμαϊκή αγορά και ο Εθνικός Κήπος τη θερινή, αποτελούν τη δική της στέγη όπου πραγματοποιούνται συναυλίες, προβάλλοντας έτσι καθημερινά την πολιτιστική της προσφορά στο αθηναϊκό κοινό.
Παράλληλα, έχει παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του εξωτερικού, αναδεικνύοντας έτσι την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και πιστοποιώντας το αστείρευτο ταλέντο των μουσικών της. Μεταξύ των διεθνών εμφανίσεών της, ενδεικτικά αναφέρουμε συναυλίες στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Σικάγο, στις Βρυξέλλες, στο Κάιρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλικαρνασσό, ενώ παράλληλα έχει κληθεί από μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο και η Έφεσος (το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο).
Άλλες εξίσου σημαντικές συνεργασίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνουν αυτές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με την προβολή κινηματογραφικού έργου με μουσική συνοδεία, τη στενή συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, όπου παρουσιάζονται πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών, την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του Συμφωνικού δράματος Σωκράτης του Γάλλου συνθέτη Erik Satie στο Θέατρο Ηρώδη Αττικού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ανέκδοτο μπαλέτο του Νίκου Σκαλκώτα "Η Λυγερή και ο Χάρος", τη Συμφωνία της Λεβεντιάς του Μανόλη Καλομοίρη σε συνεργασία με πέντε ελληνικές χορωδίες, όπως εκπαιδευτικές συναυλίες και μουσικά εργαστήρια σε συνεργασία με γυμνάσια, λύκεια και ιδιαίτερα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς και τη συνεργασία της με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στους σκοπούς της Συμφωνικής Ορχήστρας περιλαμβάνεται και η ανάδειξη νέων σολίστ και μαέστρων μέσα από τον κύκλο "Νέοι σολίστ, νέοι μαέστροι" που έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε μουσικούς που ξεκινούν την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των συναυλιακών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα ιδανικό γι' αυτούς περιβάλλον που διακρίνεται από τις υψηλού επιπέδου αξιώσεις της ορχήστρας και τον επαγγελματισμό της λειτουργίας της.
Παράλληλα, έχει να επιδείξει πλούσια δισκογραφική δουλειά με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι: Athens Symphony Orchestra (Round dances from the four corners of Hellas), G. Bregovich (Βαλκανικά), Πασχάλης (Διαχρονικά και Αγαπημένα), Ζερμπίνος (The sound of Time), Πλέσσας (50 Χρόνια Μίμης Πλέσσας στο Μέγαρο), Μοσχολιού (Live από τον Λυκαβηττό) και δίσκους με γνωστές κλασικές μελωδίες από όλες τις μουσικές περιόδους, όπως "Εν χορδαίς και Ωδαίς αλλαλάξωμεν" (C.Hubert H. Parry - L.V.Beethoven - Ν.Σκαλκώτας), Bouquet of Classical Roses 3CD Box (Mussorgsky - Tchaikovsky - List - Handel - Strauss - Prokovief).
Τα τελευταία χρόνια, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργα Σκαλκώτα. Πρόσφατα, η Συμφωνική Ορχήστρα ερμήνευσε στην Πνύκα, στα πλαίσια ενός αφιερώματος για τα 30 χρόνια από το θάνατο της Μαρία Κάλλας άριες των Βέρντι, Πουτσίνι, Μπελλίνι κ.ά. με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Επίσης, η Συμφωνική Ορχήστρα συνόδευσε τον Andrea Bocelli σε μια συναυλία υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Ακόμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και με σολίστα στο πιάνο τον Άρη Γαρουφαλή. Τέλος, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και σε άλλους χώρους στην Αθήνα και στο Άργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου