Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Αγία Φιλοθέη: Προστάτις Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καναδά Όλες οι Ελληνορθόδοξες Κοινότητες Καναδά γιόρτασαν την Αγ. ΦιλοθέηΕσπερινός Αγ. Φιλοθέης στο Τορόντο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου, με το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Για χρόνια τώρα η Αγ. Φιλοθέη είναι προστάτης των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων Καναδά. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εδώρισε στην Ι. Μητρόπολη Τορόντο (Καναδά) τεμάχιο του ιερού Λειψάνου της Αγ. Φιλοθέης.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος εζήτησε εφέτος να εορτασθεί πανηγυρικά σε όλες τις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες του Καναδά, η γιορτή της Αγ. Φιλοθέης.
Στο Τορόντο και στο παρεκκλήσι της Αγ. Φιλοθέης, έγινε Αγρυπνία με την συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στον Ορθρο και στην Θ. Λειτουργία προέστη ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Συμμετείχαν ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και όλοι οι ιερείς της περιοχής Τορόντο. Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε χορωδία απαρτιζομένη από τους φοιτητές και τους αποφοίτους της Θεολογικής μας Ακαδημίας, ιεροψάλτες της περιοχής Τορόντο και ορισμένους ιερείς, υπό την διεύθυνση του π. Ο. Δρόσσου.
Με ευλάβεια ασπάσθηκαν το ιερό Λείψανο της Αγ. Φιλοθέης οι πολυπληθείς χριστιανοί. Ηταν όντως μια κατανυκτική βραδιά με πολλή πνευματική ανάταση.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος στο κήρυγμά του είπε ότι η αγάπη είναι η μεγίστη των αρετών, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αλλά η πραγμάτωσή της είναι η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη. Ετσι είδε και εφήρμοσε την αγάπη η Αγ. Φιλοθέη και το παράδειγμά της πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος συνέθεσε και απολυτίκιο της Αγ. Φιλοθέης το οποίο έτυχε της έγκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμψάλλεται με τους άλλους ύμνους.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΑΓ. ΦΙΛΟΘΕΗΣ
Κατά τόν Συνάναρχον Λόγον (Ηχ. πλ. Α’)
Φιλοπτώχων προστάτιδα εὐφηµήσωµεν, Φιλοθέην ἁγνήν τήν ὁσιοµάρτυρα.
Πλοῦτον πάντα ἐνδεέσιν κατηνάλωσε,
ἐκδιδάσκουσα ἡµᾶς ἀγαπᾶν καί βοηθεῖν πτωχούς καί ἐµπεριστάτους.
Καί νῦν πρεσβεύει τῶ Κυρίω διδόναι πᾶσι χάριν καί ἔλεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου