Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΑΛΚΑΝΗ ΣΕ ΕΡΓΑ Π. Ι. ΤΣΑΙΚΟΦΣΚΙ Α. ΜΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ Π. ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ



Ο Αρχιμουσικός Ελευθέριος Καλκάνης
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου. Στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα & Μαρία Καλουτά» παρουσιάστηκε μια αξιόλογη συναυλία.
Ο βραβευμένος μαέστρος με το Χρυσό Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε το αποκορύφωμα της ρομαντικής πιανιστικής φιλολογίας «Πιάνο Κονσέρτο Νο.1» του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, την αριστουργηματική «Συμφωνία Νο.29» του Α. Μότσαρτ, και σε Παγκόσμια Πρώτη εκτέλεση την «Συμφωνία Νο.4 «Συμφωνία της Γης» του συνθέτη Π. Καρούσου.
Η συναυλία άρχισε με την Συμφωνία Νο.4 «Συμφωνία της Γης», του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου, έργο μεν μοντέρνο αλλά με πληθωρική ρομαντική θέρμη και μεγάλη καλλιτεχνική αξία με βαθειά φιλοσοφική διάσταση. Είναι χτισμένο σε τρία συνδεδεμένα μέρη όπου αρχίζει με την Γένεση, προχωρά με μια αισθαντική μελωδία που συμβολίζει την Ανθρωπότητα, συνεχίζει με διάφορες εναλλαγές που είναι οι αναταράξεις της Γης στο ατέλειωτο ταξίδι της και χάνεται με ένα πιανίσιμο στο αχανές γαλαξιακό διάστημα. Το έργο ερμηνεύτηκε άριστα από τους μουσικούς της ορχήστρας που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
Παναγιώτης Καρούσος - Ελευθέριος Καλκάνης
Ο πιανίστας Μενέλαος Τσικλίδης έδωσε μια εξαιρετικά σοβαρή ερμηνεία στο Πιάνο Κονσέρτο Νο.1 του Τσαϊκόφσκι με την αδαμάντινη τεχνική του, την εκπληκτική του ερμηνεία σε βάθος και το απόλυτο δέσιμο του πιάνου με τα χρώματα της ορχήστρας. Έδειξε όλη του την  δεξιοτεχνία στο περίτεχνο έργο και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό. Τα ωραία τεμπο του μαέστρου έκαμαν το μεγάλο σε διάρκεια έργο να μην κουράσει καθόλου, αντίθετα ο Ελευθέριος Καλκάνης ανέδειξε τις μελωδίες του συνθέτη τόσο ευχάριστα που να ήθελες να το ξανακούσεις.
Η συναυλία τελείωσε με την ωραιότατη Συμφωνία Νο.29 του Μότσαρτ, έργο αγαπητό από τους φιλόμουσους καθιερωμένο στα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής.
Εδώ ο μαέστρος μας παρουσίασε με βιρτουόζικου επιπέδου τρόπο την πνευματικότητα του Μότσαρτ και την λεπτή αρμονία της ενορχήστρωσης του, αναδεικνύοντας όλα τα μουσικά θέματα της αριστοτεχνικής Συμφωνίας. Πραγματικά μεταφερθήκαμε στην Βιέννη της εποχής του Μότσαρτ
Μενέλαος Τσικλίδης - Ελευθέριος Καλκάνης
Οι μουσικοί της ορχήστρας σε μεγάλη φόρμα υπό την άριστη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη γέμισαν την αίθουσα με τα μουσικά χρώματα και την μαγεία της μουσικής. Τα κατάμεστο θέατρο καταχειροκρότησε όλους τους καλλιτέχνες, όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν έχασαν μια αξεπέραστη συναυλία. Ευχαριστούμε τον Δήμο της Αθήνας που προσφέρει με την Συμφωνική Ορχήστρα του, τέτοιου επιπέδου συναυλίες δωρεάν στους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου