Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Απόκριες με λυρική και χορευτική διάθεση με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη



Σταύρος Σαλαμπασόπουλος




















Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.
Γιορτάζοντας την Αποκριά στην Αθήνα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε μια εορταστική συναυλία  στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ και καλλιτεχνών του λυρικού θεάτρου.
Κοινός παρονομαστής των έργων ήταν να παρουσιαστούν οι γοητευτικές μελωδίες και οι ζωντανοί ρυθμοί που αρμόζουν στο πνεύμα των ημερών. Ορχηστικοί χοροί, άριες από οπερέτες, αλλά και ιταλικές καντσονέτες συνέθεσαν ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, ακτινοβολώντας χαρά και αισιοδοξία.

Ελευθέριος Καλκάνης

«Με λυρική και χορευτική διάθεση» ήταν το θέμα της αποκριάτικης συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ και καλλιτεχνών του λυρικού θεάτρου.
Μ. Μαυρομάτη, Δ. Αλεξανδρίδης, Σ. Σαλαμπασόπουλος, Τ. Πούλου
Ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης διηύθυνε με το κέφι και την σβελτάδα που τον διακατέχει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με επιλεγμένα κομμάτια ειδικά για το εορταστικό πρόγραμμα της Αποκριάς. Ελληνικές και ξένες οπερέτες, μελωδίες από πασίγνωστες όπερες και καντσονέτες που όλοι έχουμε τραγουδήσει ακουστήκαν από τους αξεπέραστους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Η εργασία του μαέστρου Ε. Καλκάνη πάνω στην ορχήστρα φαίνεται σε ότι κι αν παρουσιάσει, από ελαφρό και έντεχνο στο κλασικό ρεπερτόριο και την συμφωνική μουσική. Ο κόσμος διασκέδασε, τραγούδησε και ενθουσιάστηκε από τις μελωδίες και το μπρίο της συναυλίας. Είχα παρακολουθήσει την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με τους τρεις τενόρους στην Πλατεία Συντάγματος τα Χριστούγεννα και μπορώ να πω ότι η σημερινή συναυλία ήταν ακόμα καλύτερη. Από όλους τους τενόρους που άκουσα νομίζω ότι ο αρτιότερος φωνητικά και μουσικά είναι ο κύριος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος. Η φωνή του σωστή με ωραίο χρώμα γεμίζει την αίθουσα. Η σοπράνο Τζίνα Πούλου επίσης διαθέτει μια ωραία τεχνική κατάρτιση και αρκετό αίσθημα.
Ο βιρτουόζος σολίστας βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης εντυπωσίασε με τα δεξιοτεχνικά του περάσματα, και την μαεστρία που χειρίζεται το βιολί. Ήταν μια αξέχαστη συναυλία από αυτές που μόνο ο μαέστρος Ε. Καλκάνης είναι ικανός να διοργάνωση. Και πάλι ένα μπράβο στον Δήμο της Αθήνας και την αντιδήμαρχο κυρία Νέλλη Παπαχελά που προσφέρουν αυτές τις δωρεάν υπέροχες συναυλίες στους δημότες της Αθήνας και όχι μόνο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Johann Strauss ΙΙ (1825-1899): Kaiserwalzer
Giuseppe Verdi (1813-1901): «Brindisi: Libbiamo, ne’ lieti calici», από την όπερα La Traviata,
Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο), Δημήτρης Αλεξανδρίδης (τενόρος)
Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)
Giacomo Puccini (1858-1924): «Quando me’n vo», από την όπερα La Bohème, Τζίνα Πούλου (σοπράνο)
Giacomo Puccini: «Ο mio babbino caro», από την όπερα Gianni Schicchi, Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο)
Johannes Brahms (1833-1897): Ουγγρικός χορός αρ.1, σε σολ ελάσσονα
Franz Lehár (1870-1948): «Meine Lippen, sie küssen so heiß», από την οπερέτα Giuditta, Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο)
Astor Piazzolla (1921-1992): Oblivion (μεταγραφή για βιολί και ορχήστρα Νέστωρ Ταίηλορ), Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί)
Antonín Dvořák (1841-1904): «Měsíčku na nebi hlubokém» (Song to the moon), από την όπερα Rusalka
Τζίνα Πούλου (σοπράνο)
Ελευθέριος Καλκάνης, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Fritz Kreisler (1875-1962): «Praeludium and Allegro» (μεταγραφή για βιολί και ορχήστρα Δημήτρης Ανούσης), Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί)
Ruggero Leoncavallo (1857-1919): «Matinata», Δημήτρης Αλεξανδρίδης (τενόρος)
Εrnesto de Curtis (1875-1937): «Non ti scordar di me», Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)
Giacomo Puccini: «Si. Mi chiamano Mimi», από την όπερα La Bohème, Τζίνα Πούλου (σοπράνο)
Antonín Dvořák: Σλαβικός χορός αρ. 8 έργο 46, σε σολ ελάσσονα
Salvatore Cardillo (1874-1947): «Core ingratο», Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)
Luigi Denza (1846-1922): «Funiculì, Funiculà», Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο), Δημήτρης Αλεξανδρίδης (τενόρος), Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)
Fritz Kreisler: «Tambourin Chinois» (μεταγραφή για βιολί και ορχήστρα Δημήτρης Ανούσης), Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί).
Θεόφραστος Σακελλαρίδης: «Η καρδιά μου πονεί για σας», από την οπερέτα Ο Βαφτιστικός, Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο), Δημήτρης Αλεξανδρίδης (τενόρος), Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)
Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950): «Τον παλιό εκείνο τον καιρό», από την οπερέτα Ο Βαφτιστικός, Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο)
Θεόφραστος Σακελλαρίδης: «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια (Σφίξε με)», από την οπερέτα Πικνίκ, Τζίνα Πούλου (σοπράνο), Μαρία Μαυρομάτη (σοπράνο), Δημήτρης Αλεξανδρίδης (τενόρος), Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου