Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Νίκος Φίλης: Πώς θα είχαμε οργανώσει «το σχολείο ανάποδα»


 Ο δημοσιογράφος Foivos Klaudianos  με ρώτησε τι πρέπει να γίνει τώρα που όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν μείνει πίσω. Του απάντησα:

Δεν έχουν μείνει απλώς πίσω. Έχουμε δραματικές συνέπειες, την έκταση των οποίων δεν έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει, όπως έδειξε και η πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ. Σκέφτομαι τα παιδιά των νηπιαγωγείων ή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού που εξοικειώθηκαν ελάχιστα με τη φυσική τάξη. Τους πρωτοετείς φοιτητές που δεν μπήκαν ποτέ σε αίθουσα ή εργαστήριο. Σε αυτές τις ηλικίες η πανδημία πήρε τη μορφή μορφωτικής καταστροφής. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οδήγησε εκτός σχολείου δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ευάλωτα στρώματα, με το υπουργείο Παιδείας να αγνοεί το πρόβλημα. Πλήρης αδιαφορία! Όλα στον αυτόματο πιλότο της Cisco, με αποτέλεσμα το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα και τη δήθεν «δωρεάν» παροχή στο δημόσιο. Ό,τι επιτεύχθηκε, οφείλεται στην αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει σειρά μέτρων για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων. Αν ήμασταν στην κυβέρνηση, όλα στην εκπαίδευση θα ήταν αλλιώς. Θα ήταν αδιανόητο για εμάς να μην έχει εξασφαλιστεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στα σχολεία. Να μη δίνεται έμφαση στο μάθημα αλλά στις εξετάσεις. Να μην έχει μειωθεί και εξορθολογιστεί η ύλη, να μην έχει ακόμη ανακοινωθεί η ματαίωση, όπως και πέρσι, των προαγωγικών εξετάσεων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε η απειλή της τράπεζας θεμάτων. Δεν θα υπήρχε το «σφαγείο» Κεραμέως και η λαιμητόμος της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής, που θα πετάξει εκτός Πανεπιστημίων 25.000 φετινούς υποψήφιους, τα παιδιά της πανδημίας, δηλαδή.
Θα είχαμε ήδη οργανώσει με δυο λόγια «το σχολείο ανάποδα», έξω από τις νόρμες του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Το υγειονομικά θωρακισμένο σχολείο της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών, όχι το σχολείο των αναλώσιμων εκπαιδευτικών, των αποκλεισμών, των ανισοτήτων, της εξόντωσης και του άκρατου ανταγωνισμού των παιδιών.
Μιλήσαμε για πολλά - διαβάστε στο
Παρατηρητήριο για την Παιδεία
ολόκληρη τη συνέντευξη που έδωσα στην εφημερίδα Real News της Κυριακής, με κλικ εδώ: https://paratiritirio.edu.gr/filis-real-anisotites-sxoleia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου