Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Σιγησάτω.. Αναστήτω... Χριστός Ανέστη! Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

 


Π Α Σ Χ Α  2 0 21

 

 

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους,  Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταµένους, Αξιότ.Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

 

Σιγησάτω.. Αναστήτω... Χριστός Ανέστη!

 

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

 

Ο Ιούδας Τον πρόδωσε. Ο Πέτρος Τον αρνήθηκε. Ο λαός εφώναξε σταυρωθήτω. Ο Πιλάτος ένιψε τα χέρια του. Ο Σίµων ο Κυρηναίος σήκωσε τον Σταυρό. Τα καρφιά µπήχτηκαν στα χέρια και στα πόδια. Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων σταυρώθηκε. Σφαγιάστηκε. Θυσιάστηκε. Έγινε φάρµακο αθανασίας. Βρώσις και πόσις των πιστών.

Πριν παραδώσει το πνεύµα Του στα χέρια του Πατρός, εφρόντισε τα πάντα. Προσευχήθηκε για τους σταυρωτές Του. «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν». Παρέδωκε την µάνα Του στην προστασία του αγαπηµένου Του µαθητή. Συγχώρεσε τον ληστή. «Σήµερον µετ’ εµού έση εν τω παραδείσω».

Και αφού τακτοποίησε τα επί της γής, έπρεπε να τακτοποιήσει τους απ’ αιώνος νεκρούς στον Άδη. Ως Θεός αληθινός κατέβηκε εκεί. Μέγα Σάββατο και ο Σωτήρ ευρίσκεται στον Άδη. Κατεργάζεται την σωτηρία των απ’ αιώνος νεκρών. Διδάσκει την αλήθεια. Καλεί σε µετάνοια. Προσφέρει την σωτηρία. Ετοιµάζεται τριήµερος να αναστηθεί. Να αναστήσει τον Αδάµ και την Εύα και όλο τό ανθρώπινο γένος.

Γνωρίζοντας και βλέποντας και ζώντας τα δρώµενα αυτά από τον ίδιο τον Δηµιουργό, τον Σωτήρα Χριστό, τι πρέπει να κάµει ο κάθε άνθρωπος; Και η κάθε ανθρώπινη σάρκα; Ένα και µοναδικό. «Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτία και στήτω µετά φόβου και τρόµου και µηδέν γήινον εν εαυτή λογιζέσθω». Το Μέγα Σάββατο κάθε άνθρωπος πρέπει να σιγά. Να σιωπά. Να στέκεται µε φόβο και τρόµο και να µη σκέφτεται τίποτε το γήινον.

Το Μέγα Σάββατο τελείωσε. Ακούσαμε το Αναστήτω ο Θεός. O Χριστός Ανέστη. Ο Σατανάς που Τον είδε στον σταυρό και εκάγχαζε σκεφτόμενος: Σε τελείωσα τώρα, με την κάθοδο του Χριστού στον Άδη κατάλαβε, ότι ο Χριστός είναι ο νικητής του θανάτου. Έλυσε τα δεσμά του Άδη και ανέστη τριήμερος.

Χριστός Ανέστη! Εχθροί διασκορπισθείτε. Φύγετε. Οι μισούντες την αλήθεια αφανισθείτε. Λαοί μετανοείτε. Εχθροί αλληλοσυγχωρεθείτε. «Εχθροί και φίλοι αγκαλιασθείτε».

Εφέτος γιορτάζουμε τα διακόσια (200) χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Το σκεφθήκατε, αγαπημένοι μου χριστιανοί; Σας ερωτώ. Οι ήρωες της Επανάστασης και οι νεομάρτυρες δεν είναι αυτοί που ακολούθησαν την πορεία του Χριστού καλύτερα από πολλούς; Δεν αψήφησαν τα πάντα και τη ζωή τους για του Χριστού την πίστη την αγία; Για της Πατρίδας την ελευθερία; Για της οικογένειας την τιμή; Αν το καλοσκεφθούμε αυτοί είναι οι αληθινοί, οι πιστοί ακόλουθοι του Χριστού. Και τώρα ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας. Πόσο ο καθένας μας μοιάζει με τον Θεάνθρωπο Χριστό; Πόσο μοιάζει με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τους νεομάρτυρες; Πόσο είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθούμε τον Χριστό και το παράδειγμα των ηρώων της επανάστασης και των νεομαρτύρων;

Ο Χριστός άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου για τον καθένα. Όλοι είναι δεκτοί. Και οι αμαρτωλοί. Μοναδική προϋπόθεση, η ειλικρινής μετάνοια. Μετάνοια και τα πάντα δωρεάν. Δωρεάν η επιστροφή στον Παράδεισο. Δωρεάν η αιώνια ζωή. Ο Θεός είναι πραγματικός Πατέρας. Η αγκαλιά Του είναι ανοικτή για όλους. Όσοι θέλουμε να σωθούμε έχουμε την ευκαιρία. Μη την χάσουμε.

«Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού ημέρα σωτηρίας». «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών». Χριστός Ανέστη!

 

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Άναστάντι

 

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

ΚΣ:γκ

Σημείωση:     Να διαβαστεί στις εκκλησίες στην Ι. Ακολουθία της Ανάστασης του Χριστού, πριν από το «Δεύτε λάβετε φως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου