Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Βίντεο αναρτήσεις Κ.Ε.Π.--εν περιόδω κορωναϊού__Διάλεξη για αρχαία ελληνική αριθμητική

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!
ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ - ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  !!!
Μόσχα, 14 Απριλίου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να παραμένουμε σε φόρμα. Παρακολουθείτε μας μέσα από το Διαδίκτυο, παρακολουθείτε τις δράσεις μας, τις εκδηλώσεις μας μέσα από τον Δικτυότοπό μας. Αυτή τη φορά σάς παρουσιάζουμε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη και παρουσίαση του βιβλίου «Θεμέλια της Αρχαίας Ελληνικής Αριθμητικής» από τον Ρώσσο-Ισραηλινό επιστήμονα Mark Arkadevich Tsayger, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) στις 18 Σεπτεμβρίου 2019.


Στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://yadi.sk/d/GuHcAultT_3OJA  δύνασθε να αντλήσετε το άρθρο του Μαρκ Τσάιγκερ, ενώ αναλυτικό δελτίο τύπου από την ομώνυμη διάλεξη και παρουσίαση βιβλίου τους, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, δύνασθε να αντλήσετε στο κάτωθι εδάφιο του Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π. http://www.hecucenter.ru/gr/news/pressrelease_dialeksi_arhaias_ellinikis_arithmitikis__18_septemvrioi_2019_.html.
Επίσης παρατίθεται σύνδεσμος στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π. με το βίντεο της από 18/09/2019 εκδήλωσης http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/2019_09_18_dialeksi_matsayger_themelia_tis_arhaias_ellinikis_arithmitikis.html
Η Ελλάδα αποτέλεσε πηγή διάδοσης του εμπορίου και της λογικής ως βάση της δημόσιας ζωής μεταξύ των λαών της λεκάνης της Μεσογείου. Ξεκίνησε με το γεγονός ότι οι Έλληνες προσαρμόζουν το φοινικικό αλφάβητο για τον εαυτό τους, με τη βοήθεια των οποίων οι Φοίνικες πραγματοποίησαν τους εμπορικούς τους υπολογισμούς από τον 13ο αιώνα π.Χ. Επομένως, περί τον 10ο – αρχές 9ου  αιώνα π.Χ. οι Έλληνες ήδη γνώριζαν την ακολουθία των γραμμάτων, μολονότι η χρήση γραμμάτων για να συντάξουν ονόματα και λέξεις βρισκόταν ακόμη σε γενεσιουργό στάδιο.
Αλλά η χρήση γραμμάτων για την καταμέτρηση και τις αριθμητικές πράξεις αποτελούσαν ήδη καθημερινή πρακτική εργασίας. Στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. έχει ήδη εμφανιστεί μια φυσική συσκευή καταμέτρησης, η οποία επιτρέπει την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων πρώτου-βασικού επιπέδου (προσθήκη και αφαίρεση) χρησιμοποιώντας γράμματα. Μετά τον Πυθαγόρα (6ος αιώνας π.Χ. και αργότερα), οι Έλληνες έμαθαν να εκτελούν το λεγόμενο «Ελληνικό» πολλαπλασιασμό με το αλφαβητικό του σύστημα και αυτός ο πολλαπλασιασμός ήταν πολύ πιο απλός και ευκολότερος από τις μεθόδους του αρχαίου αιγυπτιακού πολλαπλασιασμού, που υπήρχε μέχρι τότε.
Το βιβλίο και η διάλεξη μύησε το ακροατήριο στο αλφαβητικό σύστημα αποτύπωσης των αριθμών και της τεχνικής των αριθμητικών υπολογισμών. που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα κατά την εποχή του Πυθαγόρα, του Αρχιμήδη και λίγο αργότερα. Η τεχνική αυτή απωλέστηκε την εποχή των διώξεων, κατά το Βυζάντιο, οιουδήποτε "παγανιστικού" και “ειδωλολατρικού” στην πρώιμη χριστιανική περίοδο. Αποκαταστάθηκε μόνο στα τέλη του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστεί η ιστορία της προέλευσης του ελληνικού αλφαβητικού συστήματος και θα εξεταστεί λεπτομερώς η τεχνική εκτέλεσης των αριθμητικών πράξεων.
Mark Arkadyevich Tsayger (γεννημένος στη Μόσχα, νυν κάτοικος Ισραήλ), γεωλόγος πετρελαίου (Ινστιτούτο Πετρελαίου της Μόσχας), Ph.D. tech. επιστήμες (MINHiGP, Μόσχα). Είναι συγγραφέας πολλών έργων για την ιστορία της αριθμητικής ("Αριθμητική στην κατάσταση της Μόσχας του 16ου αιώνα", 2010, άρθρο "Θρίαμβος και λήθη της πυθαγόριας μεθόδου", "Μαθηματικά στο σχολείο", 2011, τεύχη 6-7).
Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας  www.hecucenter.ru   


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!
ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!

  • Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς  http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/
  • εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/gr/helpfulinfo/hrisimes_plirofories.html   
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο-μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμολύς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου