Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΕΥΣΙΣ» ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ 2013

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΕΥΣΙΣ» ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ 2013
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Ελληνικό ICOMOS, Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ),MOnuMENTA, Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων της 18ης Απριλίου που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS ANDSITES – ICOMOS). Στο πλαίσιο των εν λόγω εκδηλώσεων το ελληνικό ICOMOS σε συνεργασία με τον Όμιλο για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων πρότεινε δράσεις για: 1) την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως ημέρας ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, 2) τη δημοσιοποίηση καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, 3) την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.
Το θέμα για το 2013 ήταν «Η πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης. Μνημείων Παίδευσις». Την Κυριακή 14 Απριλίου έγινε περιήγηση και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος από τους κ. Β. Μπαρδάνη, κ. Α. Χατζηευθυμίου και κ. Μ. Παναγιωτόπουλο. Την περιήγηση έκλεισε η μικτή χορωδία Ε. Μ. ενώ έγινε παρέμβαση από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα σχετικά με την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρο για την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου. Την Δευτέρα 15 Απριλίου δόθηκε Συνέντευξη Τύπου, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου του κτηρίου της Πρυτανείας ΕΜΠ Επιστημονική Εκδήλωση με το ίδιο θέμα. Της εκδήλωσης προέδρευαν οι κ. Διονύσης Ζήβας Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ, η κ. Ελένη Μαίστρου Καθηγήτρια ΕΜΠ κι ο κ. Κυριάκος Ψαρουδάκης μέλος του ΔΣ Ελληνικού ICOMOS. Η Καθηγ. Αντωνία Μοροπούλου, Αντιπρύτανης ΕΜΠ έδωσε την έναρξη των εργασιών.
Ο κ. Μαρωνίτης Ιωάννης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA), Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Σε συνέχεια της πολυετούς προσπάθειάς μας για ανάδειξη και προώθηση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, προχωρήσαμε στην δημιουργία Ημερολογίου αφιερωμένο στα 17 Ελληνικά μνημεία εγγεγραμμένα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τα οποία προωθήσαμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το εθνικό μας πλεονέκτημα, ο Πολιτισμός, μπορεί να σταθεί ως αρωγός ελπίδας για τους συνανθρώπους μας που και ιδιαίτερα στους νέους.
Η κ. Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος ICOMOS μίλησε σχετικά με θέμα «Η κληρονομιά της εκπαίδευσης. Το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων 2013». Ακολούθησε η κ. Ειρήνη Γρατσία, Αρχαιολόγος, Συντονίστρια Monumenta θέμα «Σχολικά κτήρια σε κίνδυνο» και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Μάρω Αδάμη Καρδαμίτση, Ομότ. Καθηγήτρια ΕΜΠ με θέμα «Κτήρια εκπαίδευσης στη νεώτερη Ελλάδα». Τέλος, η εκδήλωσε έκλεισε με χορωδιακά από την όπερα Διδώ και Αινείας και ελληνικά δημοτικά τραγούδια υπό τη Διεύθυνση του Μ. Οικονόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου