Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

«ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ» του Νικολάι Γκόγκολ

ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ
2η προτεινόμενη παράσταση – «ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ» του Νικολάι Γκόγκολ
Μόσχα, 16 Απριλίου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, μυούμεθα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε ένα νέα εγχείρημα, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.
Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Στο πλαίσιο του καινούριου μας αυτού εγχειρήματος, ως δεύτερη παράσταση προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει την παράσταση  «Παντρολογήματα» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ.
Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ (Ουκρανικά: Мико́ла Васи́льович Го́голь, Ρωσικά: Николай Васильевич Гоголь, 1 Απριλίου 1809 - 4 Μαρτίου 1852) ήταν Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Έγραψε πολλά διηγήματα, κορυφαίο του έργο το μυθιστόρημα «Νεκρές ψυχές», θεατρικά έργα - από τα καλύτερα του παγκόσμιου δραματολογίου, όπως «Ο επιθεωρητής», καθώς και κάποια ποιήματα. Τα έργα του συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ρωσικής ρεαλιστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και θεωρείται εφάμιλλος μεγάλων συγγραφέων όπως οι Λέων Τολστόι, Ιβάν Τουργκένιεφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κι ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.
Πρεμιέρα: 5 Ιουλίου 1976
Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος
Μετάφραση: Γιώργος Σεβαστίκογλου
Σκηνικά: Γιάννης Σακελλαρίδης
Μουσική Επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ
Ερμηνεύουν: Πάνος Αναστασόπουλος, Χρήστος Δοξαράς, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Κουμαριανού, Μαρία Κωνσταντάρου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μαρούλα Ρώτα, Δήμος Σταρένιος, Μαρίκα Τζιραλίδου, Τάσος Υφάντης, Ιάκωβος Ψαρράς.
Με τα "Παντρολογήματα" ο Γκόγκολ σατιρίζει την καινούργια τάξη των μικροαστών - τους μικρέμπορους και δημόσιους υπαλλήλους - που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται, ύστερ' από τις φειδωλές μεταρρυθμίσεις του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Κυρίαρχα στοιχεία της νεοσύστατης αυτής τάξης, η μικροψυχία, το συμφέρον κι ένας στενοκέφαλος συντηρητισμός. Σ' αυτήν τη γκροτέσκα διακωμώδηση των ηθών της μικροαστικής ζωής, στα "Παντρολογήματα", παρουσιάζονται τύποι αλλόκοτοι, μονομανείς με παράδοξες παρορμήσεις, που κινούνται σ' ένα χώρο παράλογο, σχεδόν μεταφυσικό. Ο Γκόγκολ, χωρίς ν' ακολουθεί τους μηχανισμούς και την αποσπασματική αλληγορία του παράλογου θεάτρου, είναι φανερό ότι στα έργα του μεταφέρει βαθύτερους υποκειμενικούς συγκλονισμούς και ο εξπρεσιονισμός του σε χαρακτήρες και καταστάσεις ταυτίζεται συχνά με τη φόρμα του παραλόγου. https://www.politeianet.gr/books/gogol-nikolai-dodoni-pantrologimata-163757
Ο Ιάκωβος Ψαρράς “Ποντκολιόσιν” στα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ
Στα «Παντρολογήματα» σατιρίζεται η καινούργια τάξη των μικροαστών, που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στην προεπαναστατική Ρωσία. Παρουσιάζονται τύποι αλλόκοτοι, μονομανείς με παράδοξες παρορμήσεις, οι οποίοι κινούνται σε έναν χώρο παράλογο και γκροτέσκο. Τα επεισόδια και οι παρεξηγήσεις, οι ίντριγκες και τα πάθη προκαλούν γέλιο, έκπληξη αλλά και προβληματίζουν τον θεατή γύρω από κατεστημένες αξίες, οι οποίες περιβάλλουν το θεσμό του γάμου και τη σημασία της αμφισβήτησής τους από το σύγχρονο άνθρωπο».
Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο
https://archive.ert.gr/68435/ - μέρος 1ο 
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.
https://yadi.sk/d/ZAID5HDT7F57LA
Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!!
2020-04-16_11-18-54  
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου