Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Inferno - Στην Κόλαση του Δάντη

Η μουσική παράσταση Inferno μας μεταφέρει στη χρυσή εποχή της Φλωρεντίας και στο συναρπαστικό ομώνυμο έργο του μεγάλου φλωρεντινού ποιητή Dante Alighieri (1265-1321), μέσα από κείμενα, μουσικές και όργανα της εποχής. Μεσαιωνικές αντιλήψεις περί Κολάσεως και ένα πάνθεον χαρακτήρων, με σημείο έναρξης τη Θεία Κωμωδία, τη μουσική του Μεσαίωνα και την αέναη αγωνία του δίπτυχου ζωή-θάνατος. Μουσική και κείμενα του 14ου αιώνα, έργα της περίτεχνης Ars Nova, καθώς και συνθετών που εκθειάζονται από τον Δάντη, όπως ο Arnaut Daniel, πλαισιώνουν την παράσταση. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η υπερκόσμια αλληγορική θεώρηση της εποχής ανάμεσα στο Θείο και το ανθρώπινο. Το σύνολο Ex Silentio, ειδικευμένο στην παλαιά μουσική με όργανα εποχής, παρουσιάζει ποικίλα όργανα του μεσαιωνικού instrumentarium, όπως η γοτθική άρπα και η βιέλα (όργανο par excellence) και διάφορα είδη φλάουτου.


Ex Silentio
Φανή Αντωνέλου φωνή
Δημήτρης Κούντουρας μεσαιωνικά φλάουτα & μουσική διεύθυνση, ιδέα
Φλώρα Παπαδόπουλου άρπα
Ηλέκτρα Μηλιάδου βιέλα

Τηλέμαχος Κρεβάικας - σκηνοθετική επιμέλεια, επιμέλεια &
απόδοση κειμένου

Χώρος διεξαγωγής: Υποσκήνιο B' της αίθουσας A.Τριάντη

Σημείωση: Η προπώληση αρχίζει στις 7.11 και οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τρίτη 26.11 ώρα 19:00
Διάλεξη στο υποσκήνιο: Inferno - ο Δάντης και η μουσική

Οι πλούσιες προεκτάσεις του έργου του Δάντη σε φιλολογικό και λογοτεχνικό επίπεδο έχουν απασχολήσει πολλούς μελετητές. Ποια είναι, όμως, η σχέση της μουσικής με το έργο του; Ποιες αναφορές υπάρχουν και πώς ήταν η μουσική ζωή στα χρόνια του μεγάλου συγγραφέα στη Φλωρεντία;
Το ζήτημα της μουσικής στην Κόλαση του Δάντη, αλλά και το ευρύτερο μουσικό υπόβαθρο της εποχής με τις σχετικές αναφορές και προεκτάσεις του επιχειρεί να αναλύσει η παρούσα διάλεξη, με παράλληλη παρουσίαση ζωντανών μουσικών παραδειγμάτων σε όργανα της εποχής.


Eισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας

https://www.facebook.com/events/515471092585438/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου