Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος

Το Συμπόσιο για την Ιστορία, Τεχνολογία και Έρευνα του Μπλε Χρώματος ήταν ίσως το σημαντικότερο και πληρέστερο επιστημονικό συνέδριο των τελευταίων πολλών ετών στην Ελλάδα για το μπλε χρώμα, τόσο εξ αιτίας της θεματολογίας και της χρονικής περιόδου την οποία κάλυψε, όσο και λόγω των λαμπρών ονομάτων της επιστήμης, της τέχνης και του επιχειρείν από όλον τον κόσμο, τα οποία συμμετείχαν ως ομιλητές σε αυτό.
Πέρα από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι, και οργανωτικά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και την έλλειψη σχετικής εμπειρίας, το συμπόσιο ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Απόδειξη το γεγονός ότι τηρήθηκε σχεδόν ευλαβικά το πρόγραμμα όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί και ότι το κοινό παρέμεινε συμμετέχοντας έως το τέλος.
Το συμπόσιο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της Olga Alexopoulou «Η Μπλε Ώρα», σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού Iris Kritikou, ήταν χωρισμένο σε τέσσερις χρονικές θεματικές ενότητες.
Α. Το μπλε στην αρχαιότητα: Μύθοι και πραγματικότητα
Β. Μια περιπλάνηση στα μπλε του κόσμου: Από την ύστερη αρχαιότητα και τους δρόμους της Ανατολής έως την νεότερη ιστορία της Δύσης
Γ. Οι μπλε χρωστικές από τον 18ο αιώνα έως τη σύγχρονη τεχνολογία.
Δ. Η επόμενη μέρα: Νανοτεχνολογία για το μπλε
Οι ομιλητές και το θέμα σε κάθε ενότητα ήσαν:
Α) ενότητα
1. Το κυανό του Ελληνορωμαϊκού κόσμου και της Δύσεως. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Γ. Μπέλτσιος, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών.
2. Επανεξετάζοντας την ονοματολογία των μπλε χρωστικών που περιγράφει ο Θεόφραστος από την Ερεσό: η περίπτωση του σαπφείρου. Ομιλητής: Δρ. Θωμάς Κατσαρός, συντηρητής αρχαιοτήτων και αρχαιομέτρης στο Βυζντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Β) ενότητα
3. Από τη Δύση στην Ανατολή – και πίσω, και ξανά: Η περιπέτεια του κυανού-επί-λευκού στην κεραμική της Ασίας. Ομιλητής: Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του μουσείου Μπενάκη.
4. Συνθετικό μπλε στις Ευρωπαϊκές μεσαιωνικές πηγές. Ομιλήτρια: Kaori Takahashi, ερευνήτρια, υποψήφια διδάκτωρ του Tokyo Univeristy of the Arts
5. Κυανές χρωστικές στο πλαίσιο της Ελληνικής μεταβυζαντινής θρησκευτικής ζωγραφικής. Ομιλητής: Δρ. Γεώργιος Π. Μαστροθεόδωρος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Γ) ενότητα
6. Η επιστήμη του μπλε: Μέθοδοι ανάλυσης των μπλε χρωστικών. Ομιλητής: Σταμάτης Μπογιατζής, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
7. Μοντερνισμός και σύνθεση: Μπλε χρωστικές από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ομιλητής: Steven Patterson, CEO, Derivan Pty Ltd, professional artist acrylic paints.
Δ) ενότητα
8. Η ιστορία του μπλε YInMn: Η ανακάλυψη της πρώτης νέας ανόργανης μπλε χρωστικής εδώ και δυο αιώνες. Ομιλητής: Mas Subramanian, Distinguished Professor and Milton Harris Chair of Materials Science in the Department of Chemistry, Oregon State University.
9. Painting the blues: από το λαζούρι στο quantum blue. Ομιλήτρια: Μαρία Χατζιδάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας.
10. Ζωγραφίζοντας με το φως. Ομιλητής: Jason Hartlove, CEO & President at Nanosys. Nanosys maintains a nearly 100% market share for materials used in these ultra-bright displays with lifelike colors sold by companies including Samsung, Vizio, Hisense, TCL, Acer, Asus and HP.
Την έναρξη του συμποσίου κήρυξαν οι Ελένη Νομικού, Γενική Διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλειδών και η Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια.
Το συμπόσιο έλαβε χώρα, το Σάββατο 9/11/2019 στο Μουσείο Ηρακλειδών και όλοι εμείς, οι ιδρυτές, τα μέλη του Δ.Σ, οι εργαζόμενοι και οι φίλοι του Μουσείου, αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη υπερηφάνεια γι’ αυτό.
Η διεύθυνση του Μουσείου, ευχαριστεί θερμά όλους τους εργαζόμενους σε αυτό, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν, τους φίλους που παρακολούθησαν το συμπόσιο, τους ομιλητές και τους συνοδούς των και φυσικά την Όλγα και την Ίριδα.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου